Sinüzite ne iyi gelir?
Yaklaşık 35 milyon kişi her yıl bir sinüzit veya sinüs enfeksiyonundan şikayetçi oluyor. Sinüzit, enfeksiyona neden olan sinüsleri astarlayan dokunun iltihaplanması veya şişmesidir. Mukus birikimi ve ağrıya neden olabilir. Sinüs enfeksiyonu yaşadıysanız, o zaman ne kadar tatsız olduğunu biliyorsunuz, tıkalı bir burundan çok daha kötüsüdür. Çoğu vakada, sinüzitin basitçe bir dekonjestan kullanarak geçmesi beklenir. En kötü olduğu hallerde, gelişen bir abseyi veya sinüslerin tıkanıklığını çıkarmak için cerrahi müdahale yapılabilir. Sinüzit, bu gün antibiyotiklerin reçete edildiği 5. en sık rastlanan tıbbi durumdur.
Sinüs enfeksiyonu için antibiyotikler çok yaygın bir konvansiyonel tedavi olmasına rağmen, sinüs enfeksiyonlarının çoğunluğu aslında soğuk algınlıklarının veya virüslerin bir sonucudur. Neyse ki, sinüs enfeksiyonunu tedavi etmek için doğal yollar çoktur; yediğiniz gıdalar, burun spreyleri, öz yağlar ve bilimsel olarak etkili bir sinüs enfeksiyonu tedavisi olduğu kanıtlanmış takviyeler de dahildir.
Sinüzit Nedir?
Sinüsler veya sinüs boşlukları, burun çevresindeki kemiklerin içindeki ara boşluklardır. Burun boşlukları şişer ve iltihaplanırsa sinüzit oluşur. Normalde, sinüsleriniz havayla doludur. Sinüsler tıkandığında ve sıvı ile dolduğunda, mikroplar (bakteri, virüsler ve mantarlar) büyüyebilir ve bir enfeksiyona neden olabilir.
Sinüzit ne kadar sürer?
Peki, bu ne tür bir sinüs enfeksiyonuna bağlı. Akut sinüzit uygun tedaviyle bile iki haftadan fazla sürebilir. Sinüs enfeksiyonunuz 10-14 gün sürerse, bakteriyel sinüzit olma olasılığınız daha yüksektir. Kronik sinüzit daha uzun sürer; en az 12 hafta! Poliplerle birlikte kronik sinüzit, sinüslerin 12 hafta veya daha fazla süren ve burun polipleri ile ilişkili bir enflamasyonudur. Diğer kronik sinüzit biçimleri alerjiler ile ilişkilidir ve ayrıca 12 hafta veya daha uzun sürer.
Sinüzit bulaşıcı mı?
İlk etapta neye sebep olduğuna bağlıdır. Bir virüs sinüs enfeksiyonunuza neden oluyorsa, o zaman virüsü yayabilirsiniz. Bu, bir kişinin muhtemelen sinüs enfeksiyonuna dönüşebilecek bir soğuk alması anlamına gelir, ancak aynı zamanda soğuk algınlığı da yapabilir. Bazı durumlarda, grip de sinüziti tetikler. Bakteriler aynı zamanda bir sinüs enfeksiyonuna neden olabilir. Bu, enfeksiyonun başkalarına bulaştırılamayacağı anlamına gelir. Bununla birlikte, bakteriye bağlı sinüzit genellikle yoğun olup viral sinüzitten daha uzun sürer.
Sinüzitin hangi tipte olduğunu nasıl anlarsınız?
Doktorunuz semptomlara ya da tek başına bir nedene bakarak sinüzitin bakteriel ya da viral olup olmadığını söyleyemez. Sinüzitin kökenini söylemenin en iyi yolu belirti süresidir. Viral bir sinüs enfeksiyonu ise, beş ila yedi gün sonra iyileşmeye başlamalıdır. Öte yandan, bakteri enfeksiyonu genellikle yedi ila 10 gün, hatta daha uzun sürer ve enfeksiyon yedi gün sonra daha da kötüleşebilir.
Sinüzit İçin Doğal Çözümler
Sinüs Enfeksiyonlarında En Çok Tüketilmesi Gereken Yiyecek ve İçecekler
Su: Yeterli hidrasyon, virüsü sisteminizden boşaltmanın anahtarıdır. Her 2 saatte bir en az 150ml. içmeyi deneyin.
Zencefil: Zencefilli bir çay yapın ve iyileşmeye yardımcı olması için biraz bal ekleyin.
Turp: Yaban turpları, burun kanallarını temizleme kabiliyetini taşıyor. Daha kuvvetli hale getirmek için biraz limon suyuyla karıştırın.
Sarımsak ve soğan: Bu sebzelerin her ikisi de bağışıklık fonksiyonunu artırmaya yardımcı olur.
Sebzeli tavuk çorbası: Bu geleneksel çorba , burun boşluklarını ve solunum sistemini yatıştırmaya ve önemli mineraller sağlamaya yardımcı olur.
C vitamini açısından zengin gıdalar: C vitamini yüksek gıdaları tüketmek bağışıklık sistemini artırabilir ve sinüzitten kurtulmayı hızlandırabilir.
Sinüs Enfeksiyonlarında En Çok Kaçınılması Gereken Yiyecek ve İçecekler
Şeker: Enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olan beyaz kan hücrelerini azaltır.
Meyve suları: Portakal suyu C vitamini içerse de, bütün meyve veya sebzeler vitamin bakımından yüksek değildir. Meyve suyu içmek istiyorsanız, sulandırın.
Süt ürünleri: Süt ve diğer süt ürünleri mukus üretmektedir, bu yüzden tüketimi azaltmak en iyisidir.
Rafine un ve tahıllar: Tüm rafine edilmiş tahıllar daha fazla mukus üretimine neden olabilir.
Tuz: Yeterli miktarda su almayınca, tuz susuzluk yaratabilir ve sinüs iltihaplarının yavaş iyileşmesini sağlayabilir.
Kekik Yağı
Kekik yağı, güçlü anti-bakteriyel ve anti-fungal özelliklere sahip iki güçlü karvakrol ve timol bileşiğini içerir. Sinüzit için; kaynamış geniş bir kap suya birkaç damla kekik yağı ekleyip buharını soluyabilirsiniz. Gözlerinizi kapatın. Bu işlem, burun boşluklarının temizlenmesine yardım eder. Günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
Zerdeçal ve Zencefil
Zerdeçal, Hintlilerin yaygın olarak kullandığı harika, kokulu bir baharattır. Zerdeçal doğal anti-inflamatuar özellikler içeriyor ve antioksidanlar açısından da zengindir. Zencefil ile kombine edildiğinde ve sıcak çayı demlendiğinde, bu kombinasyon mukusun tıkanmış burun kanallarından gevşetilmesine, sinüs basıncının rahatlamasına ve anında daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Günde 1 çay kaşığı balla birlikte 2-3 defa alınan taze zencefil suyunun yararlı olabileceği düşünülür.
Elma sirkesi
Elma sirkesi birçok sağlık yararı olan harika bir doğal maddedir. Çiğ, filtrelenmemiş elma sirkesi ilave edilmiş bir bardak sıcak su veya çay, günde üç kez alınırsa; tıkanıklığı ve sinüs basıncını hafifletip aşırı mukusu giderici olarak yardımcı olacaktır. Tatlandırmak için limon ve balla karıştırın. Daha iyi sonuç almak için günde 3 defa sadece 1 tatlı kaşığı elma sirkesini direk yutabilirsiniz.
Ekinezya
Ekinezya, vücudunuzun virüsleri ve bakterileri savuşturmasına yardımcı olan bir bitkidir. Profesyonel bitki uzmanları sıklıkla sinüs enfeksiyonlarının doğal tedavisinde bu otu tavsiye eder. Bilimsel çalışmalar, ekinezinin antiviral etkili maddeler içerdiğini ve bağışıklık sistemini artırdığını, bunun yanı sıra ağrı ve iltihabı da azalttığını göstermiştir.