Sırt ağrısı, tıbbi literatürde omurga lumbago olarak ifade edilmektedir. Toplumda her beş kişiden 1’inde sırt ağrısı problemleri mevcuttur. Genellikle sırt ağrıları birkaç günden birkaç haftaya kadar uzayabilir ve çeşitli durumlarda sırt ağrıları kronik hale gelebilir. Sırt ağrısı çeşitli durumlarda bir anda ortaya çıkabilirken, bazı sırt ağrıları ise uzun sürede gelişerek kronik ağrılara yol açabilir. Sırt, kenarları şoku emen diskler (intervertebral diskler) ile çevrili 24 kemik (omurga), omurga ve diskleri beraber tutan bağlar, kasları omurgaya bağlayan tendonlar, omurilik ve sinirler ile kaslardan meydana gelen komplike bir yapıdır. Sırtın alt tarafı; bel bölgesi L1 den L5’e kadar ifade edilen 5 omurdan meydana gelmektedir.

intervertebral-disk

Bu bölge vücudun üst bölümünün tüm ağırlığını taşımaktadır. Bununla beraber; eğilme, bükülme ve yükselme anında daimi bir stres altında tutulmaktadır. Alt sırtın bu denli karmaşık bir yapıya sahip olması sebebiyle ufak bir hasarda dahi şiddetli sırt ağrıları meydana gelebilir. Bu aşamada duruş bozuklukları, hareketsiz yaşam tarzı, egzersizden uzak bir yaşam gibi faktörler uzun vadede kronik sırt ağrılarına yol açmaktadır.

Genellikle sırt, desteklendiğinde (spor, egzersiz, doğru beslenme vb.) kendini iyileştirebilmektedir. Ancak bu aşamada sırt ağrısına yol açacak faktörlerin sağlıklı ve doğru şekilde tespit edilmesi gerekmektedir.

sirt-agrilari

Sırt ağrısının nedenleri nedir?

Sırt ağrısına yol açabilecek birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler; ciddi yaralanmalar, basit incinmeler, kas zorlanmaları, sinir sıkışmaları, tahriş gibi sebeplerle de meydana gelebilmektedir. Bu sebeplerle meydana gelmiş ağrılara; genel sırt ağrıları denilmektedir. Hamilelik döneminde ya da yoğun stres altında kalındığı için yaşanan sırt ağrıları da mevcuttur. Bunun dışında böbrek enfeksiyonlarından, uyku bozukluklarına kadar genel sağlığı bozabilecek her ufak şey, sırt ağrısına yol açabilir. Toplumda genellikle görülen ‘’genel sırt ağrısı’’  uygunsuz eğilme, eşya kaldırma, bükülme, öksürme, aksırma, kas gerilmesi, aşırı gerilme veya ara vermeden uzun süre araç kullanma gibi gündelik faaliyetlerden meydana gelmektedir.

Ciddi sırt ağrılarına yol açan en önemli sebep ise; omurga diskinin yırtılması veya şişmesiyle birlikte içteki jölemsi dokunun (nucleus pulposus) diskin yanından geçen sinir köklerine veya omuriliğe baskı yapması sonucu ortaya çıkmasıdır. Bu duruma disk kayması adı verilmektedir.

Sırt ağrısı; boyun alt ve arka bölümü omuzların arka tarafı, kürek kemikleri çevresi ve bele kadar uzanan geniş bir alanı kapsadığı için oldukça zor ayırt edilen ağrılardır. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda her 5 kişiden birinin tedavi edilmesi gereken sırt ağrısı problemi yaşadığını ortaya koymuştur. Sırt ağrıları; çeşitli durumlarda kas incinmesi gibi basit bir sebep kaynaklı meydana gelirken, kimi zaman ise fibromiyaljiden osteoporoza kadar pek çok ciddi hastalıkların habercisi olarak yaşanabilmektedir. Bundan dolayı da sabit bir ağrı mevcut ise ve sürekli devam ediyorsa zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmak ve ağrıları ciddiye almak gerekmektedir.

Belirti olarak sırt ağrısını veren sağlık sorunları nelerdir?

Bazı sağlık sorunları, belirti olarak öncelikli olarak sırt ağrısını vermektedir. Bu sebeple de sırt ağrılarının sebepleri mutlaka araştırılmalıdır.

Myofasiyel ağrı sendromu sırt ağrısına yol açıyor!

Bu sendromda; sırt bölgesinde kaslara ve yumuşak dokulara bağlı gelişen ağrılar meydana gelmektedir. Özellikle de sürekli bilgisayar başında oturan genç ve orta yaşlı kişilerde yaygın olarak görülen bu sorun; uzun vadeli kronik sırt ağrılarına yol açabilmektedir.  Bu sendrom özellikle ofis çalışanları gibi oturarak uzun süre çalışan kişileri etkilemektedir. Myofasiyel ağrı sendromunun tipik özelliği ise; çoğunlukla sırt bölgesindeki kaslarda, üzerine basmakla ağrının tetiklendiği noktalar bulunmasıdır. Kişilerin duruşlarının bozuk oluşu şikayet sebebidir.

boyun-fitigi

Boyun fıtığına dikkat!

Boyun, sırt ve omuz birbirine yakın konumdadır. Bu sebeple de bu bölgede yaşanan ağrılarının ayırt edilebilmesi gerekmektedir. Boyun kaynaklı ağrılar çeşitli durumlarda boyunda hissedilirken, bazı hastalarda sırta kadar yayılabilmektedir. Boyun ve sırt omurgalarındaki eklemleri tutan kireçlenmeler de sırt ağrısına yol açabilmektedir. Sırt bölgesindeki omurlar arasında fıtıklar meydana gelebilmekle birlikte, bu sorun daha nadir olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında genellikle boyun fıtığı belirtisi ise;  sırt ağrısı ile beraber kolda güç kaybı veya uyuşukluk görülmektedir.

Fibromiyali kadınlarda en yaygın sırt ağrısı sebebi!

Fibromyalji genellikle kadın hastalarda daha yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Özellikle de boyun ile sırt bölgesi başta olmak üzere, yaygın vücut ağrısına yol açmaktadır. Hastalar yaygın olarak sabah yorgun uyanmaktadır. Bu hastalar genellikle daha çabuk yorulmaktadır.

Özellikle de sırt ağrıları soğuk havalarda, yorgunluk ve stres düzeyinin artması ile şiddetlenmektedir. Bu soruna sahip hastalarda; baş ağrıları, bağırsak sorunları (özellikle şişkinlik) ellerde uyuşma ve şişlik hissi gibi bazı başka şikayetler de sık görülmektedir. Genellikle de depresyon gibi psikolojik sağlık sorunları mevcut ise sırt ağrılarının daha da şiddetlendiği bilinmektedir. Bu ağrı ise genellikle sabah yorgun uyanmak, ağrı duyarak uyanmak gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.Çeşitli durumlarda vücudun sağ, bazen sol yarısı etkilenebiliyor. Yaygın nitelikte olan ağrıya bel ve sırt ağrısı da eşlik etmektedir.

Skolyoz ergenlik dönemindeki gençlerin korkulu rüyası!

Sırt ağrısı ile başvuran hastaların yaşı sırt ağrısı sebebini belirlemek için oldukça önem teşkil etmektedir. Örnek olarak; gelişme çağındaki çocuklarda skolyoz denilen omurga eğriliğinin tipik belirtisi sırt ağrısı meydana gelebilmektedir. Özellikle de uzun süre oturma durumunda, sürekli bilgisayar başında oturma durumunda, ders çalışma durumunda keskin bir ağrı olarak karşımıza çıkan skolyoz mutlaka değerlendirilmesi gereken ciddi bir sorundur.

osteoporosis

Osteoporoz (kemik erimesi) ileri yaştakiler dikkat!

Özellikle yaşı ilerlemiş olan ve menopoz döneminde olan hastalarda kemik erimesi yani osteoporoz kaynaklı sırt ağrıları yaygın olarak yaşanmaktadır. Bu durumda medikal tedavi dışında sırt kaslarına yönelik egzersizlerin de yapılması gerekmektedir. Aksi halde kalıcı kamburluk meydana gelebilmektedir.

Kemik erimesi kaynaklı sırt ağrılarının tipi özelliği ise; sırt omuru üzerinde yoğunlaşan hassasiyettir. Ağrı sürekli ve şiddetli nitelikte özellik sergilemektedir.

Sırt ağrısı daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir!

Nadir olarak görülmekle beraber, omurgaları tutan kötü huylu sağlık sorunları da sırt ağrısına yol açabilmektedir. Bu sebeple de sırt ağrıları için mutlaka bir uzmana başvurmak ve sebebin tespitini yapmak gerekmektedir. Özellikle de sırt ağrısı gece başlıyorsa ya da şiddetli bir kilo kaybı varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Sırt ağrısına yol açan faktörlerin belirlenmesi neticesinde, bu duruma yol açan faktörlerin ortadan kaldırılması, sırt ağrısının da hafiflemesine yardımcı olacaktır. Ancak tedavinin sağlanamadığı durumlarda, sırt ağrısı zaman geçtikçe sabitlenecek ve kronikleşecektir. Bu sebeple de sırt ağrıları ciddiye alınmalıdır.