Diş etlerinizde şişme mi var? Diş fırçaladığınız zaman diş etleriniz kanıyor mu? O zaman diş eti şişkinliği veya jinjivit yaşıyorsunuz demektir.

Muhtemelen günlük yaşamı sizin için zorlaştıran bir rahatsızlık ve ağrı çekiyorsunuz. Yemek yemek ve hatta biraz soğuk su içmek diş etlerinizdeki şişkinlikten dolayı size sıkıntı yaratıyor.

Eğer bu şişkinlik ve rahatsızlıktan kurtulmak istiyorsanız, evde uygulanabilecek bazı reçeteler ile belirtilerin büyük kısmını geçirebilirsiniz.

Not: Diş eti hastalığı evde tedavi edilebilir değildir. Eğer periyodontitiniz varsa tedavisi için bir profesyonele ihtiyacınız var.
İlk olarak şişkinliğin sebeplerini anlayalım ve görülen temel belirtileri görelim. Daha sonra reçeteler ile devam edeceğiz!

Diş Eti Şişkinliğine Ne Sebep Olur?

Diş eti şişkinliği genelde şunlardan kaynaklanır:

• Ağızdaki plak ve tartarların şişkinliğe sebep olmaları (jinjivit)
• Diş eti enfeksiyonunun ilerlemesi, ağızda devamlı diş eti şişkinliği (periyodontit)
• Viral veya mantar enfeksiyonları
• Diş tellerinden dolayı rahatsızlıklar
• Hamilelik
• Diş ürünleri ve gıdalara karşı alerji ve hassasiyetler
• Diş eti yaralanması

Diş Eti Şişkinliği Belirtileri

• Diş etlerinde kanama
• Kırmızı ve şişmiş diş etleri
• Ağrı
• Diş arası boşluklarda artış
• Kötü nefes kokusu

Şişmiş Diş Etlerinden Nasıl Kurtulmalı?

Tuzlu Su

1 yemek kaşığı tuzu bir bardak ılık suya dökün ve ağzınızı bu suyla çalkalayın. Sabah ve akşam, ayrıca yemeklerden sonra yapabilirsiniz.

Tuzlu su ağız problemleri için kullanılan yaygın çözümlerden birisi. Ağzın pH dengesini nötralize ediyor ve inflamasyonlu diş etlerini rahatlatıyor. Ayrıca anti-inflamatuvar özellikleri sayesinde şişkinliği hafifletebilir.

Bu çözümün sadece geçici bir rahatlama sağlayacağını unutmamalı.

Karanfil Yağı

2-3 damla karanfil yağını şişen diş etlerine sürün ve nazikçe masaj yapın. Ayrıca yağı karabiber ile karıştırarak inflamasyon ve ağrıları da azaltabilirsiniz. Uzmanlar karanfil çiğnemenin da rahatlama sağlayacağını belirtiyorlar.

Bir kaç saatte bir tekrar uygulayabilirsiniz.

Karanfil yağı çağlar boyunca kullanılmış ve diş etlerindeki şişkinliği azaltabilen bir çözüm. Bu öz yağ ile diş etlerindeki şişkinlik azaltılabilir çünkü mikrop karşıtı özellikleri sayesinde enfeksiyonu tedavi eder. Analjezik de olduğu için diş etlerinde ortaya çıkan ağrıları hafifletebilir.

Zencefil

Ufak bir parça zencefili güzelce ezin ve içine yarım çay kaşığı tuz ekleyerek güzel bir macun elde edin. Bu macunu şişen diş etlerine sürüp 10-12 dakika bırakın. Ardından suyla ağzınızı durulayın. Günde 2-3 defa uygulayabilirsiniz.
Zencefilin anti-inflamatuvar özellikleri vardır ve diş etlerindeki şişkinliği azaltacak antioksidanlara sahiptir.

Yemeklik Soda

1 çay kaşığı yemeklik soda ile bir tutam zerdeçalı karıştırdıktan sonra bu karışımla diş etlerinize masaj yapın. Daha sonra temiz suyla durulayın. Dişlerinizi fırçalarken yemeklik soda kullanmak da diş etlerinize iyi gelebilir. Her sabah ve akşam uygulayabilirsiniz.

Diş etlerinde şişkinlik olan pek çok insan yemeklik sodayı bir çözüm olarak kullanıyor. Bir antiseptik ve antibakteriyel olduğu için, şişkinliğe sebep olan enfeksiyonu tedavi edebiliyor. Ayrıca inflamasyonu azaltıyor ve gergin cildi rahatlatıyor.

Limon Suyu

1 yemek kaşığı limon suyu, bir bardak ılık su ve 1-2 damla gül özütünü karıştırıp gargara yapın. Günde iki defa yapabilirsiniz.
Limonun mikrop karşıtı özellikleri enfeksiyona sebep olan mikropları öldürecektir ve böylece şişkinliği de sona erdirecektir. Ayrıca ağzın pH’ını da dengeler.

Öz Yağlar

2 damla papatya, 2 damla çay ağacı ve 2 damla nane öz yağını bir bardak ılık suyun içine katın ve ağzınızı 2-3 dakika boyunca bununla çalkalayın. Ardından temiz suyla durulayabilirsiniz.
Diş macununuza bir kaç damla çay ağacı yağı eklemek de diş fırçalarken diş etlerinin şişkinliklerine iyi gelir.

Günde iki defa uygulayabilirsiniz.

Papatya, çay ağacı ve nane yağları şişmiş diş etlerinin ağrılarının giderilmesi konusunda mucizeler yaratırlar. Çay ağacı ve nane yağları güçlü mikrop karşıtı maddelerdir ve papatya yağı ise inflamasyonlu diş etlerini rahatlatır. Şişkinlik ve ağrıları azaltır.

Kına Yaprakları

Bir kaç kına yaprağını bir bardak suda 15 dakika kadar kaynatın. Bu gargarayı diş eti ağrıları için kullanın. Günde iki defa yapabilirsiniz.

Kına bitkisinin yaprakları doğal antibiyotiklerdir ve ağızdaki zararlı bakterilerin ortadan kaldırılmasını sağlayabilir.

Kastor Yağı

1 kafuru tabletini ezin ve bir kaç damla kastor yağı ile karıştırarak macun haline getirin. Bu macunu diş etinizin ilgili bölgelerine sürün. 2-3 dakika öyle bıraktıktan sonra ağzınızı ılık suyla durulayarak tüm kafurudan kurtulun. Günde bir defa yapabilirsiniz.

Bu reçete şişmiş diş etlerine çözüm sağlar. Kafuru bir analjeziktir ve ağrıdan kurtulmayı sağlarken, kastor yağı şişkinlik üzerinde anti-inflamatuvar etkiler gösterir.

Akasya Ağacı Kabuğu

2-3 santimetrelik akasya ağacı kabuğunu bir bardak suda 5-7 dakika kaynatın ve gargara olarak kullanın. Günde 3-4 defa ağzınızı bu suyla yıkayabilirsiniz.

Diş eti şişkinliği için bu çözüm çok uzun yıllardır kullanılıyor. Ayurveda tıbbında akasya ağacının kabuğunun çiğnenmesi dişleri temiz ve sağlıklı tutmak için öneriliyor. Çünkü akasya kabuğunun mikrop karşıtı özellikleri var ve ağızdaki yaygın bakterileri öldürebiliyor. Bu reçeteyi kullanmak şişmiş diş etlerindeki inflamasyonun da rahatlamasını sağlayacaktır.

Aloe Vera Jeli

Bir aloe vera yaprağının içindeki jeli çıkartın ve diş etlerine uygulayın. Mümkün olduğunca uzun süre tutun ve sonra durulayın.

Ayrıca jel ile gargara da yapabilirsiniz. Jeli günde iki defa uygulayabilirsiniz.

Bu mucize bitkiden çıkartılan jel, bakteri karşıtı, inflamasyon karşıtı ve antioksidan özelliklere sahiptir. Diş etlerinizdeki gerginlik ve şişkinliği iyileştirir ve zararlı bakterileri öldürür.

Zerdeçal

1 çay kaşığı zerdeçal tozu, yarım çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı hardal yağı ile bir macun hazırlayın ve diş etlerine uygulayın. 10-12 dakika tuttuktan sonra suyla durulayın. Günde iki defa yapabilirsiniz.
Zerdeçal iyi bir mikrop karşıtıdır ve inflamasyonları azaltırken iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Elma Sirkesi

1 yemek kaşığı elma sirkesi ile bir bardak suyu karıştırıp ağzınızı bu suyla yıkayın. Günde 2-3 defa uygulayabilirsiniz.
Elma sirkesinde ağzın pH dengesini geri getirecek hafif asitler bulunur ve böylece enfeksiyonları azaltır ve diş etlerindeki şişkinliği yok eder.

Vanilya Ekstresi

1-2 damla vanilya ekstresini temiz bir parmağınızı kullanarak diş etine sürün ve bırakın. Günde iki defa uygulayabilrisiniz.
Vanilya ekstresi antiseptiktir ve analjeziktir, bu nedenle diş ve diş eti ağrılarında sıklıkla kullanılır.

Epsom Tuzu

1 çay kaşığı epsom tuzu ile bir bardak ılık suyu karıştırıp gargara yapın. Her sabah ve yatmadan önce uygulayın. Ilık suya eklenen epsom tuzu, diş etlerini rahatlatır ve inflamasyonlar ile ağrıları azaltır. Antibakteriyel özelliklere de sahiptir ve enfeksiyonu tedavi edebilir.

Ancak epsom tuzu içeren suyu içmemeye dikkat edin.

Sonuç Olarak

Doğal reçeteler şişmiş diş etlerine karşı bir yöntem oluşturuyorlar. Evdeki basit bileşenler ile sadece ağrılı belirtileri ortadan kaldırmıyor, aynı zamanda rahatsızlıktan kurtuluyorsunuz.

Ancak bu reçeteler sadece diş eti hastalığının belirtilerini hafifletiyorlar. Diş etlerinin altında bakteri ve birikimler olduğu zaman profesyonel yardım gerekli. Ev reçeteleri diş eti hastalıklarına karşı koruyucu bir önlem olarak uygulanabilirler ancak tedavi edici değillerdir.