Yoğun olarak ergenlik döneminde ve kadınların adet dönemlerinde yüzde, omuz, sırt, boyun ve dekolte bölgesinde sivilceler, akneler oluşur. Bunlar cildin düzenli olarak temizlenmesi ve sağlıklı beslenme ile kısa sürede geçer. Ancak uzun süreli sivilce oluşumlarında daha kapsamlı bir önlem almak, çeşitli bakım kürleri ve maskeler uygulamak gerekiyor. Bu bağlamda öncelikle ciltte neden sivilce oluştuğunu bilmek, ardından bunu önlemek için neler yapılması gerekleri öğrenmek ve sonrasında da var olan sivilceleri iyileştirebilme yollarına bakmak gerekiyor.

Ciltte neden sivilce oluşur?

Öncelikle belirtmeliyim ki, sivilceler derinin yağ oranının yüksek olduğu alanlarda ortaya çıkmaktadır. Bu bakımdan sivilce oluşumu ile yağlı cildin birebir bağlantısı vardır diyebiliriz. Zira sivilceli kişilerde yağ dokusu arttığından bir süre sonra yağ kanalları tıkanır, orada mikrobik oluşumlar baş gösterir ve mikroplar yağları parçalayarak sivilceye dönüştürüp görünür hale getirir. Tüm toplumlarda görülme sıklığı % 80 civarında olan sivilceler genellikle 12-18 yaş arasındaki ergenlerde yoğunlukla görülür. Çünkü ergenlik döneminde deri altındaki yağ dokuları gelişir, artar, dolayısıyla da ciltte iltihaplı, kızarık şişlikler meydana gelir.

Yüz bölgesinde oluşan sivilceler medikal ya da doğal yöntemlerle giderilmezse çoğunlukla izlere lekelere yol açmaktadır. Bu bağlamda estetik görüntüye zarar verdiği için kişide psikolojik sorunlara yol açabilir. Sivilce oluşumunda hormonsal dengesizliklerin ve yağ dokusu artışının etkili olduğu bilimsel bir gerçek. Özellikle böbrek üstü bezlerinden salgılanan androjenik hormonlar arttığında ya da vücut bu hormonlara karşı hassaslaştığında sivilce kaçınılmazdır. Bununla birlikte sivilceli bir cilde sahip olmanın genetik bir temeli olduğu da biliniyor. Yani anne, babasının, akrabalarının cildinde sıkça sivilce çıkan kişilerin sivilce oluşumuna karşı ekstra önlem alması gerekir. Ayrıca sıkça terlemek, sivilceleri kapatmak için kullanılan kozmetik ürünler, stres ve endişeli yaşam, var olan bir sivilceyi sıkmak gibi sebepler de yeni sivilce oluşumuna ve olan sivilcelerin de geç iyileşmesine sebep olur.

Sivilce oluşumunu önlemek için neler yapılması gerekiyor?

  • Sivilce oluşumunun vücuttaki yağ dokusunun artışıyla bağlantılı olduğunu uzmanlar söylemekte. İşte bu bakımdan modern yaşamın alışılmış beslenme stili olan; yağlı, tuzlu, şekerli hazır gıdalarla beslenmenin de vücuttaki yağlanmayı, dolayısıyla sivilceyi artırdığını biliyoruz. Bu sebeple sağlıklı ve doğal beslenerek, hazır gıdalardan uzak durarak sivilceyi önlemek mümkündür.
  • Sivilcelerin yağlı, kirli, gözenekleri tıkalı ciltlerde daha çok oluştuğu biliniyor. Bu bakımdan cildin yağlanma durumuna göre en az günde iki kez düzenli olarak temizlenmesi, akşamları yatmadan önce tonikle silinmesi gerekiyor.
  • Sağlıklı ve gençliğini koruyan bir cilt için sabah akşam nemlendirici sürülmesi öneriliyor. Ancak seçilecek nemlendiricilerin kesinlikle cilt tipine uygun olması gerekiyor. Bu bakımdan kuru, yağlı ya da karma cilt tipleri için ayrı nemlendiriciler bulunuyor. Cildi çok yağlı olan birisi kuru ciltler için uygun olan nemlendiriciyi kullandığında yağlanma ve dolayısıyla sivilce oluşumu kaçınılmazdır.
  • Cildinde sivilce olan kişiler normal temizleyiciler yerine sivilceli ciltler için dermatologlar tarafından öneriler sabun ve temizleyicileri kullanmalılar.
  • Makyaj yaparken fondöten, pudra, BB krem gibi ürünlerle, makyaj bazlarıyla cildin tamamını kapatmak cildin hava almasını engelliyor ve gözeneklerin tıkanarak sivilce oluşumu için ortam yaratıyor. Sivilceye meyilli cildi olanların bu ürünleri hiç kullanması ya da mümkün olduğunca az kullanması gerekiyor.
  • Stresli, depresif kişilerin cildinde sivilce oluşma durumunun daha yaygın olduğu biliniyor. Zira kişi stres altındayken vücudunda salgılanan hormonlar yağ kanallarının yağ üretme işlevini tetikler. Yağ üretimi artınca da kaçınılmaz olarak sivilceler oluşur.
  • Sivilceleri sıkarak dıştaki görüntüden bir süreliğine kurtulmak mümkün. Ancak uzun vadede sıkılan sivilceler derinin altındaki diğer dokulara da bulaşıyor, yayılıyor ve o sivilcenin yanlarında başka sivilce oluşmasına sebep oluyor. Bununla birlikte sıkılan sivilcenin parmakta, tırnaklarda bıraktığı bakteri ve mikrolar vücudun başka bir alanına bulaşıyor. Bu bakımdan sivilceyi sıkmadan, giderici kürler, maskeler uygulayarak tamamen kurtulmaya çalışmak en doğru yol olacaktır.

Sivilceye karşı maske ve bakım kürü tarifleri

  • Sivilce karşıtı yoğurt maskesi

2 yemek kaşığı süzme yoğurt, 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı limon suyunu cam bir kasede karıştırın. Yıkayıp temizlediğiniz, temiz bir havluyla iyice kuruladığınız cildinize bu maskeyi ince bir tabaka halinde uygulayın. Maske kuruyuncaya kadar, yaklaşık 30 dakika bekleyin ve sonrasında cildinizi bolca ılık su ile yıkayın. Ardından bir nemlendirici ile cildinizi nemlendirin. Maskenin içindeki limon ve yoğurt kurudukça cildi gerecektir, bu bakımdan maskenin yüzünüzde bulunduğu süre içinde konuşmamaya, mimik kullanmamaya özen gösterin.

  • Sivilceler için elma sirkesi ve maden suyu kürü

2 yemek kaşığı maden suyu ve 2 yemek kaşığı doğal elma sirkesi karışımını sabah akşam günde iki kez sivilceli cilde pamukla uygulayın. Yarım saat bu şekilde bekledikten sonra bolca ılık su ile yıkayın. Sivilcelerin üzerinde pamukla kompres yaparak birkaç dakika boyunca o şekilde tutmak etkili olacaktır.

  • Sık sık buhar banyosu yapın

Pek çok cilt sorunu için önerilen buhar banyosu sivilceler için de çözüm niteliği taşıyor. Bunun için kaynar suyu bir kova ya da genişçe bir kabın içine koyun yüzünüzü suyun buharına 5 dakika boyunca tutup, 1 dakika mola verin, ardından yine 5 dakika tutarak bu işlemi 3 kez tekrarlayın. Cilde her hangi bir zararı olmadığı için bu uygulamayı günde iki kez düzenli olarak yapabilirsiniz. Bu sayede cildinizdeki gözenekler temizlenecek hem sivilce hem de diğer cilt sorunlarından kurtulacaksınız.

  • Sivilceler için kil maskesi

Cilt sorunlarını tedavi etmede sıklıkla kullanılan kil maskesini elbette sivilcelerden kurtulmak için de kullanabiliriz. Bunun için 1 tatlı kaşığı toz kilin içine 1 tatlı kaşığı limon suyu ekleyip krem kıvamını alıncaya karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı sivilceli bölgeye uygulayın. 10-15 dakika bekledikten sonra ılık su ile yıkayın. Ancak cildinizi temizlerken kesinlikle ovmayın, sert hareketler yapmayın. Aksi halde sivilceli alan tahriş olabilir. Bununla birlikte cildiniz fazla yağlı değilse limon yerine su kullanmanızı öneriyorum.

  • Elma sirkesi, kayısı yağı ve kil ile sivilcelerden kurtulun

Elma sirkesinin ve kilin sivilceleri gidermekte etkili olduğundan bahsetmiştim. Bunlara bir de kayısı yağı ekleyerek cildin daha hızlı onarılmasını sağlayabilirsiniz. 2 yemek kaşığı doğal elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı kil ve 1 tatlı kaşığı kayısı yağını krem kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Ardından sivilceli bölgeye ince bir tabaka halinde sürün. 10-15 dakika bekledikten sonra bolca ılık su ile cildinizi yıkayın.

  • Sivilce karşıtı papatya çayı

1 litre kaynar suyun içine 1 avuç dolusu kuru papatyayı atın ve 10 dakika kaynatın. Ateşi kapattıktan sonra ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenmesini bekleyin. Su tamamen soğumadan temiz bir havluyu bu suyun içine batırın ve cildinize bu havluyla kompres yapın. 10-15 dakika boyunca bu uygulamayı yaptıktan sonra cildinizi ılık su ile yıkayın, temiz bir havluyla kurulayın ve bebek pudrası sürün. Bu sayede ciltteki fazla yağ yok olacaktır.