Sivrisinekler maalesef özellikle nemli bölgelerde birer baş belası haline gelebiliyorlar ve bu nedenle kaşıntılar, kırmızı noktalar ile mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Bu sinekler aynı zamanda pek çok enfeksiyona sebep olan hastalığı da başka bireylerden bizlere taşıyabiliyorlar. Bazıları ısırıklardan pek etkilenmezken, bazıları ise ciddi miktarda kaşıntılar ile günlerce uğraşabiliyorlar. Dolayısıyla sivrisinek ısırıklarına karşı biraz mücadele etmek gerekebiliyor.

1- Aloe Vera

Isırıklarla mücadelede aloe veranın ciddi bir rolü var. Bunun için aloe vera jelini ısırığın olduğu bölgeye ince bir katman olarak sürmeli, kurumasına müsaade etmeli ve gerekirse tekrar uygulamalısınız. Bunu günde 2-3 defa gerçekleştirebilirsiniz.
Aloe veranın içeriğindeki cildi yatıştıran bileşenler ve anti-inflamatuvar maddeler, cildin rahatlamasına imkan tanımaktadır.

2- Diş Macunu

Diş macununu günde iki defa ısırık olan bölgeye uygulayabilirsiniz. Diş macununda bulunan mentol veya nane aroması, cildi yatıştırır ve kaşınmayı önler. Ayrıca şişmeleri ve inflamasyonları azaltan yapısı sayesinde şişlikler de ineceklerdir.

3- Nane Öz Yağı

2-3 damla nane öz yağını 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı ile karıştırdıktan sonra ısırıkların olduğu bölgeye uygulayabilirsiniz. Nane yağı doğrudan da uygulanabilir ancak hassas ciltlerde bu durum sıkıntı yaratabilir. Bir iki defa uygulama yapmanız yeterli olacaktır.
Nane yağının anti-inflamatuvar özellikleri kaşınmayı ve şişmeyi engeller, ayrıca yağın yoğun aroması, sivrisinekleri de sizden uzak tutar.

4- Çay Ağacı Yağı

3 damla çay ağacı yağını zeytinyağı veya hindistan cevizi yağının bir çay kaşığı kadar miktarı ile karıştırdıktan sonra bir iki defa uygulayabilirsiniz. Çay ağacı yağı doğal bir antiseptiktir ve aynı zamanda böcekler ile sinekleri kovalar. Mikrop karşıtı özellikleri ile bölgenin enfeksiyonlardan korunmasına da yardımcı olabilmektedir.

5- Elma Sirkesi

1 yemek kaşığı elma sirkesini 1 yemek kaşığı soğuk su ile karıştırdıktan sonra bu karışımı bir beze dökün ve doğrudan ısırığın olduğu bölgeye uygulayın. 1-2 defalık bir uygulama yeterli olacaktır.

Elma sirkesinde bulunan asetik asit, iyileştirici özelliklere sahiptir ve mikrop karşıtı özellikleri sayesinde sürekli kaşınan bu bölgede enfeksiyonların oluşmasına da engel olur.

6- Yeşil Çay Poşetleri

Yeşil çay poşetini 10-15 dakika boyunca soğuk suda bekletin ve suyu attıktan sonra poşeti on dakika boyunca ısırığın olduğu yerde tutun. Daha sonra suyla durulayabilirsiniz. Poşeti buzdolabında saklayarak daha sonra da kullanabilirsiniz. 1-2 defalık uygulama yeterli olacaktır. Soğuk çay poşeti kaşınmaları hemen geçirecektir ve cildi rahatlatacaktır. Yeşil çaydaki tannik asit, inflamasyonları azaltır ve şişlikleri indirir.

7- Yemeklik Soda

1 çay kaşığı yemeklik sodayı 1 su bardağı soğuk su ile karıştırın ve daha sonra biz beze dökerek 15-20 dakika boyunca ısırığın olduğu bölgede tutun. Daha sonra bol suyla durulayın. Bu uygulamayı bir defa yapmanız, sodanın içerisindeki sodyum bikarbonatın cildin pH dengesini sağlamasına yardımcı olacaktır ve kaşınmalar hemen son bulacaktır. Sodanın antibakteriyel özellikleri sayesinde kaşınan bölgede enfeksiyon riski de düşecektir.

8- Bal

Bir miktar balı doğrudan ısırık bölgesine uygulayabilirsiniz. Balın çok sayıda faydasının olmasının yanısıra antibakteriyel olması, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olmaktadır.

9- Limon

Yarım limonu doğrudan ısırık olan bölgeye sürün, 10 dakika sonra limonun suyu kaldıktan sonra bol suyla durulayın. Limondaki asidik bileşenler ve anti-inflamatuvar özellikler ısırık bölgesinin iyileşmesine yardımcı olacaktır.

10- Sarımsak

1-2 sarımsak başını soyduktan sonra ısırık bölgesine uygulayabilirsiniz. Zira sarımsağın kükürt içeriği yüksektir ve bu da onun anti-inflamatuvar olmasını sağlar. Kaşıntı ve kızarmaların önüne geçecektir.

11- Buz

2-3 buz küpünü bir beze sarın ve bölgeye 10 dakika uygulayın. Buzun soğukluğu cildi yatıştıracaktır ve inflamasyonun yayılmasına engel olacaktır. Soğuk kompres ağrılar ve inflamasyonlar için yaralanma ve fiziksel travmaların ardından sıklıkla kullanılmaktadır.

12- Sıcak Su

Bir bezi sıcak suya batırın ve fazla suyu sıktıktan sonra 10 dakika boyunca bölgeye uygulayın. Bunu 2-3 defa yapabilirsiniz.
Bir sivrisinek sizi ısırdığı zaman cildinize bir protein enjekte eder ve bu protein kanın pıhtılaşmasına engel olur. İşte kaşıntının kaynağı bu proteindir. Yüksek sıcaklıktaki su ise proteini bozar ve onu ortadan kaldırır.

13- Fesleğen

Fesleğen ya da reyhan yapraklarını ezin, ortaya çıkan macunu bölgeye uygulayın. Fesleğenin anti-inflamatuvar, antioksidan ve antiseptik özellikleri sayesinde cildinizi yatıştırabilirsiniz. Ayrıca fesleğenin kokusu sivrisinekleri kovmaktadır.

14- Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağını doğrudan ısırık olan bölgeye sürebilirsiniz. Zira bu yağ, cildi koruyan bir tabaka oluşturur ve enfeksiyonları önler. Yağ asitleri ve polifenoller bakımından zengin olan yağ, anti-inflamatuvar ve analjezik özellikler gösterir ve doğal bir sinek kovucudur.

15- Soğan

Soğanı rendeleyin ve suyunu süzerek bir macun haline getirin. Ardından onu ısırık bölgesine 15 dakika boyunca uygulayın. Soğanın fitokimyasal bileşenleri yüksektir ve bu da antioksidan ve anti-inflamatuvar özellikler göstermesini sağlar. Güçlü kokusu sivrisinekleri de kovalar.

16- Sandalağacı Tozu

1 çay kaşığı sandalağacı tozunu 1 çay kaşığı limon suyu ile karıştırın ve macun haline getirin. Bunu ısırık bölgesine uygulayın ve kurumasına müsaade edin. Daha sonra suyla durulayabilirsiniz. Dilerseniz doğrudan sandal ağacı yağını da kullanabilirsiniz.
Sandal ağacı anti-inflamatuvar, antioksidan ve anti-mikrobiyel özelliklere sahiptir ve enfeksiyonlar ile savaşır.

17-Zerdeçal

1 çay kaşığı zerdelalı, 1 çay kaşığı su ile karıştırın ve macun haline getirdikten sonra bölgeye sürün. Kuruduktan sonra suyla durulayın. Zerdeçalın iyileştirici özellikleri bilinir ve içeriğindeki curcumin maddesi onu faydalı bir ürün haline getirir. Kokusu sivrisinekleri de uzak tutar ve ısırık bölgelerini yatıştırır.

18- Neem Yağı

2-3 damla neem yağını 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı ile karıştırabilir, daha sonra doğrudan uygulayabilirsiniz. Neem yağının pek çok faydası vardır ve sinek ısırıklarının kızarıklık ile kaşınmalarını hemen sona erdirir. Ayrıca sivrisinekleri de kovalamaktadır.

19- Tuz

Yarım çay kaşığı tuz ile bir kaç damla suyu karıştırın, daha sonra bölgeye uygulayın ve kurumasına müsaade edin. Daha sonra soğuk su ile durulayabilirsiniz. Tuzun doğal bir antiseptik olması, enfeksiyonların önlenmesini sağlar.

20- Yulaf Ezmesi Banyosu

2-3 bardak yulaf ezmesini banyo suyunuza katabilir ve bu suda 20 dakika bekleyebilirsiniz. Bilhassa çok fazla sayıda ısırığı olanlar bu yöntemi uygulanabilir bulacaklardır. Kaşıntılara karşı çok iyi bir çözümdür.

Bonus; Vicks VapoRub

Bu ürün doğrudan sinek ısırığı bölgesine uygulanabiliyor. Mentol ve okaliptüs yağı barındırdığı için anti-inflamatuvar özelliklere sahiptir.