Eğer sabah kalktığınız zaman kalçanızın üst kısmından ayaklarınıza kadar bir ağrıyla uyanıyorsanız, bir türlü geçmek bilmeyen bir belden aşağı ağrınız varsa, siyatik sinir ağrısı ile baş etmeye çalışıyorsunuz denilebilir. Kısaca siyatik olarak da adlandırılan bu ağrı, özellikle belin alt arka kısmında ve bacaklarda ciddi bir ağrıya sebep olur ancak bu ağrı vücudun aşağısına doğru yayılmaya da devam eder.
İlk başlarda rahatsızlık arada bir gelir ve gider ancak ne zaman gidip geleceği belli olmadığından bütün gününüzü mahvedebilir. Siyatik sinirin vücuttaki en büyük tekli sinir olduğunu dikkate alırsak, onu es geçmemek gerektiğini görürüz.
Lakin omur sağlığını iyileştiren ve siyatik sinir ağrısına iyi gelen bazı çözümler de mevcut. Doğal yoldan elde edebileceğiniz bu çözümlere bir göz atalım.

Siyatik Sinir Ağrısı İçin 6 Doğal Tedavi

Bu ağrının tedavisinde profesyonel birisinden destek almak gerekir çünkü siyatik sinire zarar veren şeyin ne olduğu keşfedilmelidir. Bazı doktorlar kas gevşeticileri kullanmayı tercih ediyorlar ancak fiziksel terapilerin bu konuda ciddi iyileşmeler sağladıkları görülüyor.

Şiropraktör Omurga Düzeltmeleri

Pek çok farklı çeşit bel fıtığı mevcut ve bunların bazıları sinirler üzerinde diğerlerinden daha fazla ağrı yapıyorlar. Özellikle ciddi ağrı yapan bel fıtıklarında, omur disklerinin dış kısmında hasar meydana gelir ve bu nedenle içeride durması gereken dokular dışarı doğru çıkarlar. Bu omur dokusu diskten tamamen ayrılabilir yahut disk dokusu omur kanalına giriş yapabilir.
Bir şiropraktör, doktorunuz tarafından hastalığın teşhisi konulduktan ve gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra disklerin yeniden hizaya getirilmesi için size yardımcı olabilir. Böylece doğrudan fizik tedavi ile rahatsızlığın tedavisi gerçekleştirilir.

Yoga ve Esneme Hareketleri

Bazı şekillerde hareket etmek siyatik ağrısını arttırır ancak bazı şekillerde ise ağrının ortadan kalkmasını sağlar. Kimi kişilerde oturmak siyatik ağrısını tetiklerken, kimilerinde ise uzun süre ayakta durmak veya sürekli hareket etmek ağrıyı tetikleyebiliyor. Genellikle omurların kısalmasının gerektiği, bacakların kalkmasının gerektiği ve dizlerin kırıldığı pozisyonlarda ağrı daha kötü hale gelmektedir.
Diğer yandan, yogadaki esneme hareketleri omurgayı uzatıyor ve ayrıca iyi bir duruş kazanmanızı sağlıyor. Bu sayede omurgadaki sertlik, enflamasyon ve ağrılar ortadan kalkıyor yahut azalıyorlar.

Akupunktur ve Masaj Terapisi

Akupunktur tedavisi pek çok kişi duymuştur ancak yaptıran veya içeriğine hakim olan pek azdır. Geleneksel Çin tıbbının bir parçası olan bu tedavide vücudun kendi enerji akış yollarının açılması hedeflenir ve herhangi bir acıya, ağrıya sebep olmayan küçük iğneler kullanılır. ABD Sağlık Ajansı tarafından bel ve sırt ağrılarına iyi geldiği onaylanan akupunktur, siyatik gibi kronik ağrılar konusunda da oldukça etkili.

Uzun Sürelerle Oturmayın, Hareket Edin

Saatlerce oturmak, masabaşı iş yapmak ve TV izlemek maalesef disk kayması riskini arttırır ve bel ağrılarına sebep olur. Siyatik tedavilerinin pek çoğunda bir amacı olan egzersizler kullanılmaktadır ve bu hafif izometrik egzersiz ve esnemeler sayesinde gücünüz artarken bacak ve omurlarınızdaki ağrılar da azalırlar.

İlk başta oturmak yerine kısa yürüyüşler yapabilir, merdiven inip çıkabilir ve her gün yürüyüş mesafenizi arttırabilirsiniz. Ayrıca oturma pozisyonunuzu arada bir değiştirmek de işinize yarayacaktır.

Sıcak Su Torbaları Kullanın

Sıcak su torbaları veya ısınmayı sağlayan pedler, bel bölgesine uygulandıkları zaman ağrıları azaltabiliyorlar. Onları günde yarım saatliğine kullanmanın faydasını göreceksinizdir.
Torba veya ped kullanmak istemeyenler sıcak bir banyo da yapabilirler çünkü sıcak hem kasları gevşetir hem de kan dolaşımını arttırır. Bazı bireyler ise sıcak yerine soğuğun ağrılara daha iyi geldiğini belirtiyorlar ve bu nedenle sıcağın faydası dokunmazsa tülbent içerisine konulmuş buzları da değerlendirebilirsiniz.

Enflamasyonları Azaltın

Alt bel kısmında ağrı olanların yüzde 10’unda siyatik ağrı bulunmaktadır ancak bazılarında bu riski arttıran bazı özel koşullar da oluşmuş olabiliyor. Bunlar arasında yaşlanma, çok uzun boy, yoğun stres, kilolu olma, uzun süre oturma, sigara içme ve ayrıca araçlardaki titreşime çok uzun süre maruz kalma gibi sebepler yer alabiliyorlar.
Bu risk faktörleri enflamasyonu arttırır ve neticesinde iyileşmeyi zorlaştırırlar. Bundan kaçınmak için sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmalı, sigarayı bırakmalı, iyi uyumalı ve egzersiz yapmalısınız.