Hiç dizinizi kaldırımda düşüp yaraladınız mı? Eğer cevabınız evetse, hali hazırda sıyrık sahibi olmuşsunuzdur. Dizin derisinin soyulması genelde çocuklar tarafından deneyimlense de, yetişkinler arasında da en çok bilinen sıyrık türleri arasında.
Sıyrıklar genelde ağrı verirler ve hemen kanarlar. Fakat tüm cilt yaralanmalarında olduğu gibi şiddeti değişir. Bir sıyrık sıklıkla küçük ve yüzeysel olur ancak yine de en iyi iyileşme sürecini yaşamak ve enfeksiyonları önlemek için doğru şekilde tedavi edilmesi gerekir.

Bir sıyrık nasıl hızlıca iyileştirilir? İyileşmeyi hızlandırmak için pek çok doğal yöntem mevcut ve zararlı bakterileri de uzak tutmak mümkün. Bunun için beslenme, öz yağlar ve muhtemelen evinizde hali hazırda bulunan bazı şeyler gerekli.

Sıyrık Nedir?

Sıyrığın basitçe tanımı şöyle: Genelde cildin bir yüzeye sürtünmesinden kaynaklanan yüzeysel çizikler ve cildin kalkması. Sıyrıklar epidermis (cildin üst tabakası) veya dermis (epidermisin altındaki tabaka) bölgesine inebilirler.

Çoğu zaman sıyrıklar evde tedavi edilebilen küçük yaralanmalardır. Basit ve temel ilkyardım talimatlarını takip etmeli, bölgeyi temiz bir bandajla kapatmalısınız. Böylece sıyrığın daha fazla sürtmesi ve daha fazla kanamaya, akıntıya sahip olması önlenir.

Sıyrıkların büyük kısmı epidermis tabakasının yaralanmasından kaynaklı parlak kırmızı ve ağrılı sıyrıklardır. Daha travmatik sıyrıklarda cildin tüm tabakası kalkar ve bunun için tıbbi yardım gerekir.

Sıyrıkların iyileşmesi ne kadar sürer? Küçük sıyrıklar sadece kısa zamanda iyileşirler ancak ağır sıyrıkların haftalar, hatta aylar süren bir iyileşme süreçleri olabilir.

Sıyrık – Kesik – Yırtık

Sıyrığın temel tanımını artık biliyoruz: epidermis veya dermisin bir parçası veya tamamını içeren cilt sıyrıklarıdırlar. Kesik ise genelde keskin kenarlı bir nesneden kaynaklanan açıklıktır. Yırtık ise düzensiz şekilli bir yaralanmaya sebep olacak şekilde cildin yırtılmasıdır. Fakat bazen kesik veya yırtıklar aynı anlamı ifade edebiliyorlar.

Yırtıklar genelde sıyrıklardan daha ciddilerdir çünkü altta bulunan dokulara derinlemesine inebilirler ve bunlar arasında kaslar, iç organlar ve kemikler de bulunuyor. Kesiklerin ve yırtıkların genelde dikişe ihtiyaçları olur. Hepsinin belirtileri arasında kanama, ağrı ve inflamasyon bulunuyor. Enfekte olmuş bir kesik ya da sıyrığın görünümü birbirine benzer ve aynı zamanda ağrı, kızarma, şişkinlik ve kötü koku ortaya çıkabilir.

Sıyrık Sebepleri

Eğer cildinizde sıyrık olursa, bunun pek çok muhtemel sebebi olabilir. Genel olarak sıyrıklar cildinizin sert bir yüzeye sürtünmesi sonucunda oluşurlar. Cildiniz ve yüzey arasındaki temas ve sürtünme, cildin bir dereceye kadar soyulmasına sebep olur. Çoğu zaman sıyrık cildin üst tabakasını etkiler. Sıyrıkların klasik sebeplerinden birisi düşmektir (koşarken, yürürken veya bisiklet sürerken) ve bunun sonucunda diziniz kaldırımla temasa geçer.

Geleneksel Tedavi

Sıyrık nasıl tedavi edilir? Eğer küçükse bazı temel yara bakımı rehberlerini takip etmek yeterli. İlk olarak bölgeyi musluk suyunun altına tutarak bir kaç dakika temizlemeniz ve durulamanız gerekir. Pek çok insan yara olduğu zaman oksijenli su veya alkole başvurur ancak bunlar cilt dokusuna zarar vererek iyileşmeyi yavaşlatırlar. Eğer sıyrıktaki kir ve parçacıkları temizlemeniz gerekiyorsa nazikçe yapın ve yarayı hırpalamayın. Sonrasında bir antibiyotik sürün ve temiz bir bandaj ile kapatın. Bunu günlük olarak değiştirmelisiniz. Eğer ıslak ve kirli olursa daha sık değiştirebilirsiniz.

Bu sıyrıklar için geleneksel ilk yardım uygulaması ve doğal yöntemler ile neredeyse aynı, antibiyotik uygulaması hariç. Doğal yöntemlerde antibiyotik yerine taşıyıcı yağla birlikte antibakteriyel bir öz yağ tercih ediliyor.

Yaralar kapalıyken mi açıkken mi daha hızlı iyileşirler? Yaraları kapalı tutmak iyileşmeyi hızlandıran ve iz bırakma ihtimalini azaltan nemli bir ortam yaratırlar. Kabuk bir defa oluştuğu zaman artık bandaj kullanmanıza gerek kalmaz ancak bölgeyi yine de temiz tutmalısınız. Eğer kabuk bir şeye sürtebilecek bir bölgedeyse, bandajı tutmak iyi olur çünkü kabuğun kendisinin düşmesi gerekli.

Eğer ağır bir yaranız varsa, hemen tıbbi yardım almalısınız. Bu sırada yaranın kanamasını engellemek için basınç uygulayabilirsiniz.

Evde Sıyrıklar İçin 6 Doğal Bakım Yöntemi

Çinko Alımını Arttırın

Çinko yaraların hızlı iyileşmeleri için temel besinler arasında. Çinko eksikliğine sahip olmak yara iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Nutrients adlı bir dergide yayınlanan bilimsel makaleye göre, yara iyileşme sürecinde çinkonun çok önemli bir rolü var.

Araştırmacılar çinkonun iyileşmesi zor yaraların bakımı ve tedavisinde iyi bir ilerleme sağladığına inanıyorlar.

Yaraları iyileştiren bu besini beslenmenize daha fazla eklemek için günlük olarak kırmızı et, kabak çekirdeği, kakao tozu ve kefir gibi çinko zengini gıdalar tüketmeniz gerekiyor. Ayrıca çinko takviyeleri de alabilirsiniz.

Daha Fazla C Vitamini

Yaraları iyileştiren bir diğer önemli şey ise C vitamini çünkü vücudun kolajen üretmesini kolaylaştırıyor. Çinko gibi C vitamini de yara iyileşmesinin tüm aşamalarında rol oynar.

C vitamini alımınızı arttırabilecek çok sayıda gıda var. Bunlar arasında en yüksek değere sahip olanlar guava, dolmalık biber, kivi, kara lahana ve maydanoz. C vitamini takviyeleri de bir seçenek.

İyileşmeyi Yavaşlatan Gıdalardan Kaçının

Yara iyileşmesi sürecinde kaçınmanız gereken bazı gıdalar da mevcut:

• Alkol: İnflamasyonu arttırabilir ve bu da iyileşmenin önüne geçer.
• Şeker ve rafine tahıllar: İnflamasyonu arttırır ve iyileşmeyi yavaşlatırlar.
• İşlenmiş gıdalar: Genelde hidrojene yağlar, kimyasallar, boya ve diğer katkılar içerdiklerinden yara iyileşmesini yavaşlatabilirler.

Daha Fazla Kolajen Tüketin

Kolajenin vücutta en yaygın protein olduğunu ve cilde yapısını verdiğini biliyor muydunuz? Ayrıca yara iyileşmesinin de büyük bir parçasıdır çünkü kolajen yeni cildin yerine gelmesini sağlar. Kolajenin haricen kullanımı da yaralarda yeni doku gelişimini destekler.

Kolejenin dahilen kullanımı da yara iyileşmesini hızlandırabilir. Günlük beslenmeye daha fazla kolajen eklemek için evde kemik suyu yapabilir, kemik suyundan yapılmış protein tozu tüketebilirsiniz.

Öz Yağlar Kullanın

Enfeksiyonu doğal yoldan savuşturmak için çay ağacı ve biberiye yağı gibi öz yağları kullanabilirsiniz. Bunların çeşitli bakteri ve mantarlara karşı antibakteriyel özellikleri vardır. Ancak uygulamadan önce hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı yağlar ile 1’e 1 oranında karıştırmalısınız. Hindistan cevizi yağı aynı zamanda cildin nem düzeyini de arttırır ve iyileşmeye iyi gelir.

Haricen Bal Uygulaması

Bal bir yaranın iyileşmesini sağlar, ağrıyı azaltır, enfeksiyon işaretlerini azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırır. Araştırmalar balın yaralar üzerinde antiseptik özellikleri olduğunu gösteriyorlar. Bal aynı zamanda vücut sıvıları ile karışarak oksijenli su yaratıyor ve bakterilerin gelişimi için uygun olmayan bir ortam yaratıyor.

Sıyrıklar için yüksek kaliteli balı doğrudan bölgeye uygulayabilirsiniz (24-48 saatte bir değişmeli). Ayrıca bal, zeytinyağı ve antibakteriyel bir öz yağ kullanarak iyileştirici bir sıvı da oluşturabilirsiniz.

Uyarılar

Şu sıyrıklar için tıbbi yardım alın:

• Gözde, göze yakın ve yüzdeki sıyrıklar
• Toprak ve asfalt gibi yaraya batmış maddeler varsa
• Ağrı, sıcaklık, kızarma, şişme, koku, akıntı gibi enfeksiyon işaretleri varsa

Eğer akıntılı bir yaranız varsa, bu ilk başta ortaya çıkan iyileşmenin bir işareti olabilir ancak bu fazla sıvıyı almak iyidir çünkü iyileşme sürecini engelleyebilir. Ayrıca yara izi ve enfeksiyona sebep olabileceği için kabuğu asla kendiniz kaldırmayın.

Eğer hassasiyet oluşursa öz yağlar veya diğer doğal çözümleri kullanmayı bırakın. Genel olarak öz yağları gözlerinizden ve salgı üreten bezlerden uzak tutmalısınız. Eğer hamileyseniz, emziriyorsanız veya bir hastalık için tedavi görüyor, ilaç alıyorsanız doğal çözümleri kullanmadan önce sağlık kurumunuza başvurun.