Bu yazımda, kişinin kendisini doğru konumlandırdığında ve ifade ettiğinde kuvvetli arkadaşlıklar kurup nasıl sevilen bir insan olabileceği hakkında psikolojik ip uçları vereceğim. Bu püf noktalarının herkes tarafından iyi yönde karşılık bulacağını göreceksiniz. Aşağıda okuyacağınız 12 tüyoyu rahatlıkla hayatınızda uygulayabilirsiniz.

  • Cümleye “Bence” diye başlayarak  herkes tarafından iyi olarak kabul edilen bir şeyi övmeyin!

Nedenine gelince, insanların yapacağın bir yorumu ciddiye almaları için sadece kendi düşüncen olarak dile getirmemelisin yoksa bunu işiten insanlar tarafından alay konusu haline gelip itici olabilirsin. Daha net açıklamak gerekirse örneğin  diyelim ki şarkıcı Tarkan’ı çok beğeniyorsunuz “Bence Tarkan’ın çok iyi bir sesi var” dediğinizde, insanlar bu cümleyi, Tarkan’ın sesinin ya da iyi bir şarkıcı oluşunu yani kendisinin ölçümleyebilecek “Takdir merci” gibi gösterdiğini düşündürtebilir. Yukardaki yorum insanlar tarafından şu şekilde  “Kimse katılmaya bilebilir ama benim müzik bilgim ile iyi olduğunu düşünüyorum” şeklinde anlaşılabilir.

Bu yorum yerine “Tarkan çok iyi bir ses” demelisin çünkü bu yorum daha genel ve herkes tarafından kabul edilen hem de senin müzik zevkini gösteren ciddiye alınan bir yorum olur.

  • İnsanların gözünün içine bakarak konuşun!

Bu davranış başkalarının seni dikkatle dinlemesini sağlar. Ayrıca karşınızdaki kişiyi ona doğru eğilerek dinleyip kafasını aşağı yukarı onaylayarak dinlemeniz karşınızdaki kişinin konuyla ilgili  karşıt bir düşüncesi varsa bile, sohbet ve sizin

tutumunuzdan sonra olumlu yönde fikrini değiştirdiğini göreceksiniz.

  • Aynalama yapın!

Sohbet halinde olduğunuz kişinin hareketlerini belli etmeden aynısını yapabilirsiniz. Örneğin karşınızdaki kişi bir şeyi anlatırken kafasını bir yana doğru eğdiyse siz de aynı tarafa doğru eğin, ve ya yanağına elini koyduysa onun yaptığı şekilde siz de elinizi yaslayabilirsiniz. Gülüyorsa gülün, üzgün gibi duruyorsa üzüntünüzü belli edin. Bu hareketleri hoşlandığınız birine karşı istemeden muhtemelen aynalama yapıyorsunuzdur bu yazıdan sonra kontrollü olrak sizdedn hoşlanmasını istediğiniz herkese uygulayabilirsiniz.

  • Esneyin!

Evet yanlış anlamadınız bir ortamda kimin size dikkat ettiğini anlamak isterseniz esneyin çünkü esnemek bulaşıcıdır. Esnediğiniz zaman size baktığı ve takip ettiği için o da esneyecektir. Bundan sonra dialog kurmak kolay olacaktır.

  • Birini dinlerken söylenen bir cümleyi farklı haliyle tekrar söyleyin!

Bu hareket karşımızdaki insanı özel hissettirecek ve ne kadar dikkatli dinlediğinizi gösterecektir. Örneğin, sohbet ettiğimiz kişi “Yan masadaki kişi gelip masamızdaki tuzu aldı” dediğinde siz “İzin istemeden mi tuzunuzu aldı?” derseniz, bu karşılık, dinlediğiniz kişiyi ne kadar önemsediğinizi hissettirir.

  • Soru sorun!

İnsanlara soru sorduğunuzda onları merak ettiğinizi ve ilgilendiğinizi göstermiş olursunuz. Ayrıca insanlar kendilerinden konuşmaya bayılır.

  • Seçenek sunun!

Eğer birinin size yardım etmesini istiyorsanız “Şu masayı taşımama yardım eder misin?” yerine “Şu masayı sabah 10’da mı taşıyalım  yoksa öğleden sonra 4’te mi?” diye sorduğunuzda insanlar kendisine sunulan ve kolayına gelen en uygun zamanı seçecektir. Aslında size yardım etmek isteyip istemeyeceklerini fark etmeden cevap vereceklerdir. Tabi unutmamak lazım bu tarz iyilikler küçük istekler için geçerli yani birinden bana yüz bin lirayı bugün mü verirsin yarın mı deyip kişinin hemen o parayı vermesini beklememelisiniz.

  • Hikaye alışverişinde bulunun!

Kendiniz hakkında anlatacağınız özel gerçek bir hikaye insanların size sempati duymasını sağlar. Burada ince bir noktaya dikkat edilmesi gerekir ki seçtiğimiz hikayenin trajik ya da dramatik olmaması gerekir bir de üstüne üstlük kötü anıların detaylarına girmek iiğreti yaratabilir. Bunun yerine bir tatlı çocukluk hikayesi karşınızdaki kişilerin kalbini ısıtabilir. Anlattıktan sonra sessiz kalın bu durum karşınızdaki insanın da kendisi hakkında bir hikaye anlatmasını sağlayacaktır.

  • Yemek gerginliği kırar!

Önemli bir konu hakkında konuşmak isterseniz bir yemekte buluşmayı tercih edin. Çünkü yemek yerken kavga ihtimali azalır, nedenine gelince beyniniz siz daha konuşmaya başlamadan, mutluluk hormanlarını (Serotonin ve opioids) salgılamaya başlar. Yemek yemek stresi azaltır.

  • Gülerken nereye baktığına dikkat edin!

İlgilendiğimiz ya da sevdiğimiz insanların bir fıkra ya da komik bir şey olduğunda kahkaha atarken kime doğru döndüğüne bakın. Kime doğru vücudunu döndürüp o kişiye bakarak gülüyorsa muhtemelen o kişiyi seviyor ya da ondan hoşlanıyordur.

  • İnsanların isimleri ile seslenin!

Sohbet sırasında kişinin adını araya sıkıştırarak konuşmak, dinleyen kişinin dikkatinin daha da yoğunlaşmasını sağlar. Beynimiz bizi ilgilendiren konulara ağırlık verir bir anlamda algıda seçicilik yaratarak karşımızdaki kişinin bizi dinlerken başka konulara dalmasını engeller.

  • Size bir şey öğretmesini sağlayın!

İlgilendiğiniz kişinin daha fazla iletişimde kalmasını sağlamak isterseniz ona soru sorun. Ondan öğrenilecek bir konunun olduğunu hissettiğinde kişi kendini iyi hissedecektir bu da daha az korkutucu olmanızı sağlar. Mükemmel olduğunu düşündüğü bireylere insanlar yaklaşamaz.

Konu ile ilgili sorularınız ya da paylaşacaklarınız varsa bana z.eylemsenkal@gmail.com adresinden ulaşabilirsniz.

Psikolojik danışman

Zeynep Eylem Şenkal