Bazıları meditasyonun sessizce oturmaktan başka bir şey gerektirmediğini düşünebilir, ancak göründüğü kadar kolay değildir. Her gün pratik yapmak için gereken bağlılık ve zihninizi günlük stres faktörlerinden boşaltma zorluğu cesaret kırıcı olabilir. Ancak, mutlaka olması gerekmez.

Meditasyonun stres ve kaygıyı azalttığı, sağlığı iyileştirdiği ve mutluluğu artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ancak meditasyonun en önemli yönü ruhunuza hitap etmesidir. Bu tamamen öznel bir uygulamadır ve meditasyon yapmanın doğru ya da yanlış bir yolu yoktur. Her gün pratik yaparak ve ruhunuza hitap eden bir tarz bularak – sadece meditasyonun keyfini yaşamakla kalmayacak, aynı zamanda bunda düşündüğünüzden daha iyi olduğunuzu da göreceksiniz!

Aşağıda en yaygın meditasyon türlerinin bir listesi bulunmaktadır. Hangisinin sizinle konuştuğunu keşfedin!

Meditasyon Türleri

Aşağıdakiler en yaygın meditasyon stilleri türleridir. Başlamadan önce kendinize birkaç soru sorun:

Hareket yoluyla odağınız artıyor mu?

Karanlık rahatlamanıza yardımcı olur mu?

Sesleri sakinleştirici mi yoksa dikkat dağıtıcı mı buluyorsunuz?

Aklını odaklamaya mı yoksa boşaltmaya mı çalışıyorsun?

Bu basit soruları yanıtlamak, sizin için en uygun meditasyon türünü belirlemenize yardımcı olabilir. Bu makalenin sonunda hala karar veremiyorsanız – Neden hepsini denemiyorsunuz?

Odaklanma Meditasyonu

Kimler denemeli: Yeni başlayanlar veya odaklanma konusunda biraz fazladan yardıma ihtiyacı olan herkes için mükemmel .

Odaklanma meditasyonu, beş duyudan herhangi birine odaklanan her türlü meditasyon için genel bir etikettir. Görselleştirmeler en popüler olmakla birlikte, diğer yönler seslere veya dokunmaya odaklanmayı içerebilir. Odaklanma meditasyonunda, aynı zamanda genellikle nefesinizin akışına konsantre olmanız istenecektir – nefesiniz vücudunuza girip çıkarken ve tüm vücudunuza enerji gönderirken onu takip edin.

Spritüel Meditasyon

Kimler denemeli: Sessizlik içinde gelişen ve ruhsal gelişim arayan insanlar.

Spiritüel meditasyon, duaya benzese de, uygulayıcıların daha yansıtıcı ve tefekkür durumuna ulaşmalarına yardımcı olacak çeşitli unsurlar içerir. Spiritüel meditasyonda, ister evde ister doğada olun etrafınızdaki sessizliği kucaklar ve yavaş yavaş zihninizin içsel bir duaya veya soruya gitmesine izin vermeye başlarsınız. Bazı insanlar en derin sorularının cevabının kendilerinin dışından İlahi, Tanrı veya Evren aracılığıyla bulurlar. Diğerleri, sessizlik içinde kendilerini rahat hissetmelerine izin vermelerinin ardından, cevabı içeriden getirdiğini bulur.

Mantra Meditasyonu

Kimler denemeli: Sessizliği sevmeyen ve tekrarda huzur bulan insanlar.

Popüler inanca rağmen, sessizlik meditasyon yapmanın tek yolu değildir. Mantra meditasyonu, vücut, zihni temizlemek için tekrarlayan bir ses veya bir dizi ses kullanır. Bir mantrayı okuyarak veya zikrederek zihniniz ritmik şarkıya odaklanabilir ve günün stres faktörlerini serbest bırakabilir. Meditasyonda mantralar yüksek sesle veya sessizce fısıldanabilir. İlham verici bir cümle veya hatta “Om” veya “Aum” gibi basit bir yansıma kullanabilirsiniz. Meditasyon özneldir ve tek bir doğru teknik yoktur – hepsi deneyimin sizin için kişisel olarak ne ifade ettiğine bağlıdır.

 

Transcendental Meditasyon

Kimler denemeli: Daha yapılandırılmış bir meditasyon uygulaması arayan veya meditasyona yeni başlayan ancak uygulamayı sürdürme konusunda ciddi olan kişiler.

Maharishi Mahesh Yogi tarafından kurulan Transandantal meditasyon, bilim adamları tarafından en çok çalışılan türdür. Beatles gibi ünlü takipçileri tarafından popüler hale getirilen bu meditasyon, dünya çapında yaklaşık 5 milyon uygulayıcı ile açık ara en popüler türdür. Uygulayıcının meditasyon sırasında nefesi takip etmek yerine odaklanmasına yardımcı olmak için bir mantra veya bir dizi Sanskritçe kelime kullanır. Bazıları bu meditasyon ve mantra meditasyonunun aynı olduğuna inanırken, transcendental meditasyon biraz daha organize ve yapılandırılmıştır, her öğrenci doğum yılı ve bazen cinsiyet gibi bir dizi farklı faktöre dayalı belirli bir mantra alır. Transandantal meditasyonun resmi web sitesi, bu meditasyon biçimini şöyle tanımlat; “…basit, doğal, Günde iki kez 20 dakika, gözler kapalı, rahat bir şekilde oturarak uygulanan zahmetsiz prosedür. Bu bir din, felsefe veya yaşam tarzı değildir.”

Hareket Meditasyonu

Kimler denemeli: Hareketsiz oturmayı dikkat dağıtıcı bulan, eylem yoluyla huzur bulan veya bütün gün masa başında oturmaktan yorulan herkes.

Oldukça geniş bir kategori olan hareket meditasyonu, meditasyonun aktif dalıdır ve bir tür hareket içerir. Hareket meditasyonu, kalp atış hızınızı artırmak yerine, zihni temizlemek için ormanda yürüyüşler, yoga, bahçe işleri ve hatta temel ev temizliğini kullanır. Nazik hareketlerin size rehberlik etmesine izin verir, zihniniz kendi içinde gezinmek ve keşfetmek için özgürdür.

Farkındalık Meditasyonu

Kim denemeli: Normal bir öğretmene erişimi olmayan herkes.

Farkındalık meditasyonu devam eden bir yaşam pratiğidir ve ortaya çıkan her şeyi yargılamadan kabul etmek için kullanılan tüm tekniklerin şemsiye kategorisidir. Daha az ayrı bir aktivite ve daha çok bir yaşam tarzı olan farkındalık meditasyonu, Budist öğretilerinden kaynaklanır ve uygulayıcıya, meydana geldiği anda stresi ele almayı ve serbest bırakmayı öğretir. Çevrenizdeki dünyaya odaklanmış bir dikkat ve gözlemi teşvik eder. Ayrıca değiştiremeyeceğiniz şeyler noktasında teslimiyeti destekler. Bu günlük meditasyon uygulaması, tek başına uygulanabilmesinin yanı internette kolayca bulunabileceğinden, normal bir öğretmene erişimi olmayanlar için genellikle en iyisidir.

 

Keyifli ve enerji dolu bir gün dilerim.

Dr. Yasemin Geçerler