Çok eski çağlardan beri hem mutfaklarda hem de tıp alanında kullanılan kakule tohumlu bir bitkidir. Dünyada sadece birkaç tropik iklimli ülkede yetişen kakule aromatik bir baharattır. Kakule, özellikle güçlü bir antioksidan olduğu için tüm vücut sağlığına faydalıdır. Kakule meyvelerinin kurutulmasıyla elde edilen kakule tohumları; potasyum, demir, kalsiyum gibi pek çok mineral bakımından oldukça zengindir. İşte bu yüzden çayda, kahvede, muhallebide, baklagiller yemeklerinde, balıklarda ve sütlü tatlılarda sıklıkla kullanılmaktadır.

Kakule besin değerleri

100 gram kakule yaklaşık olarak;
311 kalori,
68.47 gram karbonhidrat,
10.76 gram protein,
6.7 gram yağ,
28 gram lif,
18 miligram sodyum,
119 miligram potasyum,
383 miligram kalsiyum,
21 miligram C vitamini,
13.97 miligram demir içeriyor.

Kakule çok güçlü bir antioksidandır!

Antioksidan demek, vücutta hücre hasarına, kanserli hücre oluşumuna engel olan serbest radikallerle savaşabilmek demektir. Hal böyle olunca da güçlü bir antioksidan olan kakulenin beslenmemizde yer alması, vücuttaki serbest radikallerin hasarına karşı vücudu korumak anlamına geliyor. Bununla birlikte DNA’ya da zarar veren serbest radikallerin kakulenin içindeki antioksidanlar sayesinde etkisiz hale getirilebilmesi önem taşıyor. Kakule tüketerek; kalp ve damar sağlığını, cilt sağlığını korumak, kan basıncını normal seviyelerde tutabilmek mümkün olabilmektedir.

Kakule kanser karşıtıdır!

Kakule IC3 (indol-3-karbinol) ve DIM (diindolylmethane) gibi fitokimyasallar içermektedir. Bu bakımdan özellikle meme, yumurtalık ve prostat kanseri gibi hormonsal kaynaklı kanserleri önlemek, riski azaltmak için bu fitokimyasallara ihtiyaç vardır.

Kakule sindirim sistemini güçlendirir!

Kakulenin sindirim sistemini rahatlatıcı bir etkisi vardır. Bu sebeple de sindirim esnasında sıklıkla yaşanan gazi şişkinlik ve mide kramplarını önlemek için kakule tüketimi öneriliyor. Kakulenin yemeklerle, çayla, kahveyle tüketilmesi safra akışının artırılmasına destek olarak kabızlık, dizanteri, asitlik, hazımsızlık ve mide enfeksiyonları gibi çok farklı sindirim problemlerine sağlıklı ve doğal bir çözüm olabilmektedir.

Kakule böbrekleri korur!

Sindirim sisteminin fonksiyonlarını destekleyen kakule, idrar akışını da düzenliyor. Bu sebeple böbreklerde kalsiyum birikimini, kan basıncının yükselmesini önlüyor. Düzenli aralıklarla kakule tüketimi böbrek, mesane ve idrar sorunlarını önler, böbrek taşları, nefrit, idrar yaparken yanma veya ağrı sorunlarını da giderir. Böbrek işlevlerinin geliştiren kakule, üriner sistem enfeksiyonlarının tedavisinde de etkilidir.

Kakule kalp dostudur!

Potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller bakımından zengin olan kakule, kalp sağlığını destekler. İçeriğindeki potasyum kan, vücut sıvıları ve hücrelerin temel bileşenlerinden biri olduğundan, beslenme ile yeterli miktarda potasyum alarak kalp atış hızınızı ve kan basıncını kontrol altında tutmak mümkündür. Bununla birlikte kakule; trombosit agregasyonu ve iltihaplanmayı önler, kan pıhtılaşması ve felç riskini de azaltır.

Kakule ağız kokusuna karşıdır!

Kakule, çok ferah aromaya sahip bir baharat olduğu için nefesi, ağız kokusunu da ferahlatır. Kakule, antibakteriyel özellikte olduğu için ağız içinde kokuya sebep olan bakteri oluşumunu önler, sindirimi düzenler ve dolaysıyla ağız kokusunu önler, var olanı da giderir. Ağız kokusunu giderir: Eğer kötü nefes için her türlü yolu deneyip bir sonuç alamadıysanız, farklı bir yöntem olarak kakuleyi de deneyebilirsiniz. Güçlü bir baharat olma özelliği taşıyan kakule hoş bir kokuya sahiptir. Aynı zamanda, antibakteriyel olan kakule ağız kokusunun genel problemlerinden biri olan ağızdaki bakterilerle mücadele etmekte ve etkili olmaktadır. Ayrıca sindirim sistemi için de faydalı olan kakule, sindirimi düzenlediği için ağız kokusunu önlemek için de yardımcı olabilmektedir.

Kakule solunum yollarını rahatlatır!

Akciğerlerin içindeki kan dolaşımını artıran kakule; astım, öksürük ve soğuk algınlığı gibi solunum problemleri semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olur. Bununla birlikte doğal bir balgam söktürücü olarak kullanılır ve göğüs tıkanıklığını da giderir.

Kakule, diş ve dişeti sağlığını destekler!

Asya ülkelerinde sağlıklı diş ve dişetleri için, ağız içindeki enfeksiyonları önlemek için kakuleden yararlanılmaktadır. Antiseptik olan kakuleyi, gün içinde tüketilen çaya, kahveye katmak doğru olacaktır.

Kakule detoks etkisi gösterir!

Vücutta biriken zararlı toksinler, pek çok hastalığa sebep olur. Bunun önlemek için de düzenli aralıklarla detoks yapılması, antioksidanlar bakımından zengin beslenilmesi önerilir. İşte kakule çayı da vücudu zararlı toksinlerden arındırıcı ve ayrıca da bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahiptir.

Kakule diyabeti önler!

Kandaki şeker oranının yükselmesi, şeker hastalığına sebep olmaktadır. Yükselen kan şekerini düşürmek için önerilen doğal yöntemlerden birisi manganez içeren besinler tüketmektir. Kakule de yüksek oranda manganez içerdiği için düzenli olarak kakule tüketme yoluyla kan şekerinin doğal olarak dengelemek mümkün.

Kakule depresyonu giderir!

Genel olarak sindirim ve sinir sistemini rahatlatıcı etkiye sahip olan kakule; depresyon, sinir ve stresle de mücadele eder. İçeriğinde bulunan uçucu yağın, aromaterapi kullanılan başlıca yağlar arasında yer alma sebebi de budur.

Kakule kansızlığa iyi gelir!

Bol miktarda; bakır, demir, riboflavin, niasin içeren ve C vitamini açısından da zengin olan kakule kan hücrelerinin sağlığını korur. Zira kakule, kırmızı kan hücreleri ve hücre metabolizması için çok gereklidir.

Kakule astım semptomlarını giderir!

Solunum yollarının sağlığını destekleyen kakule, astım hastaları için en iyi doğal ilaçlardan birisidir. Astımın semptomlarından olan; öksürük, göğüste sıkışma, hırıltılı solunum ve diğer solunum sorunlarından kurtulmak için kakule tüketimi önerilir. Solunum yollarında oluşan inflamasyon karşı savaşıp mukozaları çözdüğünden solunum sorunları en aza indirilir.

Kakule kan dolaşımını düzenler!

Kakule; C vitamini ve mineraller bakımından zengindir. Bu sayede kanın vücutta daha düzenli ve aynı hızda dolaşmasına yardım eder. Kan dolaşımı problemi olanlara özellikle günde bir bardak kakule çayı içmesi önerilir.

Kakule kolesterolü düşürür!

Kakule vücutta, kanda detoks etkisi yaratır, tüm zararlı maddelerin vücuttan kolaylıkla atılabilmesini sağlar. Bununla birlikte diüretik olduğu bilinen kakule, kötü kolesterolü düşürerek başta kalp ve damarlar olmak üzere tüm organları pek çok ciddi rahatsızlıktan korur.

Kakule cilt dostudur!

Kakulenin içeriğindeki faydalı vitaminler, mineraller, elementler ve elbette ki antioksidanalr cildi besler, korur ve cilt yaşlanmasını geciktirir. Özellikle içeriğindeki uçucu yağlar cilt lekeleriyle mücadele etmek için doğal ilaçlardır.

Kakule tüketecek olanlara öneriler

Kontrollü olarak, yeterli miktarda kakule tüketiminin her hangi bir zararı bulunmamaktadır. Bu bağlamda günde 1,5 gram kakule tüketimi yeterli görülmektedir. Ancak fazla tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına, beklenmeyen olumsuzluklara yol açabilir.
Kakule çayı yapmak için 1 bardak kaynar suyun içine 1, 5 gram kakule atıp 10 dakika demlenmesini beklenir. Ardından ılık olarak tüketilir. Bu şekilde hazırlanan kakule çayını günde 1 bardak içmek yeterlidir.

Ağız yoluyla tüketilmelidir.

Gebelik döneminde kakulenin faydalı ya da zararlı olduğuna dair bilimsel bir veri bulunmamaktadır. Bu bakımdan doktora danışarak tüketmekte ya da hiç tüketmemekte fayda var.

İlaç kullanmayı gerektirecek her hangi bir rahatsızlığa sahip olanların kakule tüketmende önce doktora danışmaları önerilir.

Safra taşı ile ilgili rahatsızlığı olanların kakule tüketmeleri önerilmez.

Ülser ve gastrit gibi mide sorunları yaşayan kişilerin kakule tüketmeleri önerilmez.