Mevsimlerden sonbahar, doğanın değiştiği yepyeni bir döneme değiştiği zaman. Vücudumuzda değişiyor, ancak biz onu uzun zamandır dinlemediğimiz için işaretlerini almıyoruz.

Yorgunluk, alerjilerin artması, kaslarda ve eklemlerde ağrılar ve sızılar, saç dökülmesi, ağızda paslı his.. Bu işaretler doğanın değişim döngüsüne uyum sağlamaya çalışan vücudumuzun bize verdiği işaretler. Bunlara karşı ne yapabiliriz? Cevabı basit, arınarak.

Yani Sonbahar detoksu ile.

 

Sonbahar detoksunda hedefimiz:

  • Fiziksel boyutta: yaz boyu sosyalleşme ile edindiğimiz kötü beslenme ve uyku alışkanlığımız var ise bırakmak.
  • Zihinsel boyutta: Yaz boyu dışa yönelen enerjimizi içimize yönlendirip bağışıklık sistemimizi güçlendirerek kışa hazırlanmaktır.

Bu detoksta ani ısı değişimine adapte olamadığı için hastalıklara açık hale gelen bedeni, ısı değişimine uyumlamak için bedeni ısıtan yiyecek ve baharatları kullanmak ana hedefimiz. Uygun gıda seçenecekleri ile hem bedenin toksik yükünü hafifletmek hem de bağışıklık sistemini güçlendirmeyi hedefliyoruz.

 

Sonbaharda ısının düşmesiyle beden kendiliğinden bir dizi değişimden geçer. Bedenin bu girişimde başarılı olabilmesi için hazmı kolay, karaciğeri yormayacak yiyecek ve içecekleri seçmek şarttır. Böylece yenilen gıdaların sindirimi daha etkili olur ve gıdalardan alınan besleyici değeri artar. Ayrıca bağışıklık sistemine daha çok enerji ayırabilen beden, hem fiziksel hem de psikolojik olarak çevresine adapte olmakta daha başarılı olur.

 

Kışın bizi zorlayan ısı değişimlerinin ve soğuğun yanı sıra havadaki nem oranının artması solunum yolları enfeksiyonlarını da artırır. Solunum yollarını açık tutmanın yollarını ve bunun için evde hazırlayabileceğimiz aromaterapi karışımları ve doğal uygulamaları bir sonraki yazımda yazacağım.

Sonbaharda Neler Olur?

Havalar soğumaya başladıkça biz bedeni soğutan yiyeceklerden uzaklaşırız. Meyve ve çiğ sebze tüketimimiz azalır. Isıtacak, enerji verecek gıdalara yöenlir vücut doğal olarak. Kış aylarında enerji ihtiyacımız artığı için enerji veren şeylere yönelir vücudumuz, kafein ve şeker gibi.

 

 

Bu aylarda özellikle böbrek ve böbreküstü bezleri zorlanır, onları daha da zayıf kılmamak adına kafeinli içeceklerin yerini alabilecek alternatiflere yönelmek önemlidir. Ayrıca bedeni en kolay enerji veren gıda türlerinden nişastalı gıda tüketimi de arttığı için mukus dediğimiz balgamsı salgılar da yine bu aylarda artar. Bedendeki balgamı neler artırır? Nişastalı, şekerli, unlu, sütlü ürünler ve alkol vücuttaki her türlü balgamı artırır.

 

 

Hareket Etmeyi İhmat Etmeyin

Doğal olarak dışa dönük ve hareketli olduğumuz yaz aylarından sonra sonbahar, kışın aynı enerjiyi motivasyonu sağlamak zor da olsa, bu aylara uygun fiziksel aktivite bulup, uygulamak yine sağlığımız için çok gerekli bence. Havalar soğudukça miskinliğimiz artar, aldığımız kararları uygulamakta zorlanırız. O yüzden kış rutinlerinin temelini sonbaharda atabilirsek ataleti kışa taşımadan motivasyonu kaybetmeden devam edebiliriz.

 

 

Youtube kanalımda Bedensel egzersizler bölümünde kendinize uygun egzersizleri bulabilirsiniz.