Günümüz ilişkilerine hepimiz aşinayızdır. Sosyal medya ve telefon nereye gitsek karşımızdadır. Bir yere yemeğe gideriz, hemen herkes yediğinin fotografını çeker, bir yere konuşmaya gideriz, oradaki kişi telefonuyla oynuyordur. Sosyal medya ise resmen savaş alanına dönmüştür, herkes en çok beğeniyi alabilmek için uğraşır ve de en çok beğeni almanın tam, desteklenmiş kesin bir yolu yoktur! E peki ne yapacağız, ilişkilerimiz teknolojiden nasıl etkileniyor? Sosyal medyada ne kadar zaman geçirdiğinizi fark ettiniz mi? Bugünün teknolojisinde hepimiz bilgisayarlara, telefonlara, tabletelere ve diğer teknolojik cihazlara bağımlıyız. İlişkilerimize harcamamız gereken zamandan çok daha fazlasını teknolojiye harcıyoruz. Biz bu duruma nasıl geldik? Bir kaç dakika en azından telefonunuzdan uzaklaşın ve anlatacaklarımı dinleyin, gelin biraz ilişkilerimiz ve sosyal medya hakkında konuşalım.

Son bir kaç yıldır, sosyal medya teknolojinin en güçlü aracı oldu. Sosyal medya başlangıçta etkileşim, ağları tanıştırmak için tasarlandı, ama git gide çok daha fazla güce sahip olmaya başladı. Sosyal medya tabi ki her zaman kötü değildir. Sosyal medya kullanımının yararları vardır. Genel olarak sosyal medya kullanımının sizi nasıl etkileyeceği sosyal medyada siz çevrimiçiyken ne yaptığınızla alakalıdır. Sosyal medyada kişi gerçek bir kendini tanıtma ise iyi hissetme, algılanan çevrimiçi sosyal destek gibi kısa süreli etkileri olabilir. Ama kendini olduğundan iyi göstermeye, aslında ait olmadığı yerlerde bulunup bunu paylaşma amacındaysa sahte bir hayat, sahte bir online kimlikten bahsedebiliriz. Bu sahte kimlikteki kullanıcılar genellikle aşırı boyuta kaçmış kişilerdir, beğeni ve takipçi peşinde koşmaya başlarlar.

Eğer iyi sosyal becerileriniz varsa, sosyal medya sizin için arkadaş ve ailenizle iletişime geçmeniz için iyi bir araçtır ve bu yolla siz sosyal ağ oluşturarak hayatınızı zenginleştirebilirsiniz. Fakat genellikle böyle olmaz. Genellikle kendini yalnız hisseden insanlar genelde sosyal medya kullanır ve de sosyal medya kullandıktan sonra da öz güvenlerinde azalma görülür. Bu bize sosyal medya kullanımının yerinde kullanılmazsa ne kadar tehlikeli olabileceğini gösterir.

Romantik ilişkilerinde birbirlerine ortak hesap açanlara, sevgilisinin beğenilerini kovalamaya çalışanlara, sevmediği birini sırf merak ettiği için takip edenlere hepimiz aşinayızdır. Fakat siz siz olun sakın partnerinize şifrenizi paylaşma hatasında bulunmayın. İlişkilerinizde partnerinizle birbirinize şifrelerinizi vermeyin. Gizlilik sağlıklıdır.

Peki sosyal medya ilişkilerimizi nasıl etkiler?

1-Beraber zaman geçirmemizi önler

Sosyal medya git gide ilişkilerimizi hem kolaylaştırdı hem zorlaştırdı. Bizi en uzaktakiyle yakınlaştırırken, gerçekten ilişkide yarayana ve yan yana olduğumuz kişiye odaklanmamızı zorlaştırdı. Restoranlarda grupların bir çok kez beraber konuşmadığını ve telefonlarına baktıklarını görürüz. Belki de buluşmaları iyi gitmiyordur ya da birbirlerini görmemek istiyorlardır. Hepimiz telefonlarımıza bağımlıyız, yakında gerçek ilişkilerin ve insanların nasıl olduğunu unutmaya doğru yaklaşıyoruz. Her zaman arkadaşlarımızın nerde olduğunu, ne yaptıklarını biliyoruz ama nedense onlar yanımızdayken onların yanında olamıyoruz! Birbirimizi çok fazla takip ediyoruz. Fazla düzeyde sosyal medya kullanımının ilişki tatminiyle negatif bağlantısı olduğunu ortaya koyan araştırmalar var. Sosyal medyadan arkadaşlarımızı takip ederek onun hakkında bilmemiz gereken her şeyi bildiğimizi düşünüyoruz, o zamanda aslında ilişki kurma becerilerimiz azalıyor.

3-Çok fazla paylaşımda buluyoruz

İlişkide olmanın önemli bir kısmıda ilişkide başka kimseyle paylaşmadığın şeyleri paylaşmaktır. İş bulduğumuzu, dedemizin hasta olduğunu, her minik detayı sosyal medyada paylaşıyoruz. Aslında hayatımızın yabancılarına kendi hayatımız hakkında detaylar veriyoruz. Böylelikle günlük konuşmada paylaşacağımız detay kalmayıp, sosyal ilişki becerilerimiz azalıyor.

4-Dikkat bağımlısı oluyoruz

Instagramda çok fazla beğeni alınca mutluluktan havalara uçmayan yoktur! Bütün bu bildirimler, yorumlar, beğeniler, takipler beynimizi dikkate alıştırıyor. Bizim beynimizde dikkati çekmeye, nasıl sosyal medyada daha çok beğeni alabileceğine odaklanmaya başlıyor, git gide seçici olarak dikkatimizi olaylara yönlendiriyoruz.

5- İlişkilerimizi başka ilişkilerle kıyaslıyoruz.

Çitler deniz kenarında iyi bir fotograf paylaştılar diye iyi bir şey olacak değil. Bu diğerlerinin ilişkilerinin daha iyi olduğu anlamına gelmiyor öyleyse neden ilişkinizi karşılaştırmalısınız ki? Hemen sonuçlara gidiyoruz, başkalarının hayatlarına kendi hayatımızdan daha çok odaklanıyoruz. Her bir diğerin her yaptığını ve başarısını görünce tabi ki kendimize odaklanmamız zorlaşıyor.

Bunlar sizi çok mu üzüyor, o zaman elinizdeki telefonu bırakın ve karşınızdaki insanla konuşun, ilişkiniz bize tebrik edecek.