Tehlikeli romantik partnerlerden, işyerinde hep yalan söyleyenlerden, internetteki zorbalardan ve sizi bazı şeylere zorlamak isteyebilecek sosyopatlardan korunmak için onları ortaya çıkaran bazı belirtileri kesinlikle bilmek gerekiyor. Zira sosyopatlar genellikle gizli ve tehlikeli karakter özelliklerine sahip oluyorlar.
Aslında bu konuda oldukça profesyonel değerlendirme kriterleri mevcut ve bunlar sayesinde antisosyal kişilik bozukluğuna sahip kişileri tespit etmek mümkün ancak bu değerlendirmeler için bir profesyonel olmak gerekiyor. Pek çok insan antisosyal kişilik bozukluğu, sosyopat, psikopat gibi kavramları ayırt etmesini bilmez ve bu nedenle kendinizi ne zaman koruyacağınızı bilmeniz önem kazanmaktadır.

Bir sosyopatın hedefine düşmemeniz için onları ilk bir kaç görüşünüzde tespit etmenizi sağlayacak bazı önemli kriterleri bir araya getirdik.

1- Dominanttırlar

Sosyopatların en belirgin özelliklerinden bir tanesi başkalarının haklarına saygısızlıktır. Zira sosyopatların en temel dürtülerinden bir tanesi başkaları üzerinde dominant olmaktır ve bunu yapacak enerjileri de mevcuttur. Bunu yaparken illa ki yasaları ihlal etmek zorunda da değillerdir. İnsanların sahip oldukları parayı ellerinden alabilmek, cinsel ilişkiye girebilmek, iş yapabilmek, evlerine ve arabalarına, yatırımlarına, ünlerine konmak gibi pek çok hedefleri olabilir ve bu hedefler için üzerinizde etkide bulunurlar. Fakat dominant olma duygusunu sevdikleri için de baskıcı olabilirler. Sosyopatların vicdanları bulunmaz ve bu nedenle istedikleri şey için herşeyi yapabilirler.

Birisinin sosyopat olup olmadığını anlamak için 3 adımlı bir metodu takip etmek yeterli. Bunun için kelimelerini, duygularını ve davranışlarını değerlendirmek gerekir.

2- Kelimeler

Sosyopatlar hızlı konuşurlar. Söyledikleri genellikle yanlıştır ancak bu davranışı örtmek için çok fazla kelime kullanırlar. Söylediklerinden tamamen farklı bir insan olabilirler ve aşırıya kaçabilirler. Büyük sözler verebilirler. Gelecek ve geçmiş hakkında büyük hikayeler anlatabilirler. Büyük planları için aslında deneyimleri ve imkanları olmayabilir.

AŞIRI POZİTİF KELİMELER: Sen en iyisisin. Sensiz yaşayamam. Seni asla incitmem. Sen daha iyisini hak ediyorsun. Sen beni daha iyi bir insan yapıyorsun. Zengin olacağız. Gördüğüm en X insansın. Seninle dünyayı gezelim. Seni ünlü insanlarla tanıştıracağım. İnan bana!

AŞIRI NEGATİF KELİMELER: Diğer yandan, çok negatif kelimeler de kullanabilirler. Olmadık şeyler için sizi suçlayabilirler. Bana yalan söyledin, sana bir daha güvenemem, kimse seni istemez, sen bana aitsin, seni yok edeceğim, kimseye ne yaptığımızı söyleme yoksa seni öldürürüm, cezalandırılmayı hak ediyorsun, bana borçlusun, ben sana hiç zarar vermedim ama senin bana yaptığına bak!

DEĞİŞKENDİR: Bir sosyopat, aşırı pozitiflik ve negatiflik arasında kısa sürede gidip gelebilir ve bunun için ne istedikleri ve buna nasıl ulaşacakları önemlidir. Önce güçlü ve iyi önerilerde bulunurlar, sonra ise tam tersini söylemeye başlarlar. O anı domine edecek her türli kelimeyi kullanmaktan çekinmezler.

Ayrıca sizin zayıf noktalarınızı, zaafiyetlerinizi ararlar. Pozitif konuşarak egonuzu tatmin etmenizi sağlayabilirler. Çok başarılı olacaksın dedikten sonra sizi korkutmak için negatif yanlarınıza da yönelebilirler.

3- Duygularınız

Beynimiz genelde sosyopatlara inanmak ister ancak duygularımız tetikte olmamızı isterler. Bu nedenle pek çok insan sosyopatlar ile evlenir, onları işe alır, onlarla iş yapar, önemli pozisyonlarda onlara oy verir ve bunu yaparken aslında tehlike işaretlerini gördüklerini de itiraf ederler. Kişinin nasıl hissettirdiğine dikkat etmek yerine sözlerine dikkat ettikleri için bu hataya düşerler. Bu nedenle hislerinize onların sarfettikleri sözlerden daha fazla önem göstermelisiniz. Eğer rahatsız ve ekstrem bir his içerisindeyseniz, bunu dikkate alın.

KORKU: Bir sosyopatın çevresinde olduğunuzda, istemeleri halinde size zarar verebileceklerini hissedersiniz. Sosyopatlar avcı olabilirler ve bu nedenle onlarla yalnız kaldığınızda rahatsız hissetmeniz çok normaldir. Bir anda kendinizi ortamdan çıkma dürtüsü içerisinde bulabilirsiniz. Bu nedenle bu hisse yakalandığınız zaman ortamdan ayrılın ve konuşmalarına imkan tanımayın.

CİNSEL ÇEKİM: Bu bir diğer ekstrem taraftır. Çünkü çok pozitif kelimeler kullanabildikleri için pek çok insan onlara aşık olur ve özellikle yalnız hisseden, özgüveni düşük insanlar buna kapılırlar. Aynı şey işe alım prosedürlerinde de geçerlidir. Sosyopatlar kendilerini en iyi çalışan, en büyük mucit gibi gösterebilirler. Eğer ayağınızın bir iş partneri, çalışan veya patron tarafından kaydırıldığını hissediyorsanız, bir sosyopatın devrede olduğunu düşünebilirsiniz. Onlar her yerde oldukları için nerede olursanız olun tetikte olmalısınız.

AŞIRI SEMPATİ: Eğer kendinizi birisine karşı aşırı sempati içerisinde bulursanız, bunun neden olduğunu araştırmak isteyebilirsiniz. Sosyopatlar kurban olduklarını söylemekte başarılıdırlar ve hikayelerini de güzel anlatırlar. İnsanları kullanırlar ve onların zayıflıklarından, sempatilerinden faydalanırlar. Böylece başkaları için yapmayacağınız şeyleri onlar için yapmanızı sağlarlar.

4- Davranışları

Bir sosyopatı tespit etmenin en kolay yolu, konuşmalarını gözardı edip davranışlarına bakmaktır. İnsanların %90’ının yapmayacakları ekstrem davranışlarına göz atın. Garip bir davranış gördüğünüzde, ben bunu yapar mıydım diye kendinize sorun. Aşırı davranışlar sosyopatlarda hayli yaygındır ve bunun üstünü kolayca örtebilirler. Yorgundum, çok stresliydim, şu şu kişi bana bunu yaptırdı gibi bahaneler bulabilirler. Davranışın ne olduğu fark etmez, bahaneleri genelde benzerdir. Daima suçsuzdurlar ve nadiren özür dilerler, ancak yakalanırlarsa ve iyi görünmelerini sağlayacaksa özür de dileyebilirler.

SUÇLAMA HEDEFLERİ: Sosyopatların suçlamaları için hedefledikleri insanlar vardır ve bunlar ailelerinde de olabilir arkadaşlarında da olabilir. Genellikle başkalarının acılarından keyif alırlar. Pek çok kişi bu nedenle onlardan kaçınmak ister. Bu esnada sosyopata şiddet göstermek veya korkuları açıkça göstermek bir hatadır. İlk yapmanız gereken şey sakinleşmek ve onlara duygularınızı göstermeden ortamdan uzaklaşmak. Zira sinirli veya korkmuş olmanız onların hoşuna gidecektir.

GÜLME: Onların başkalarının acılarından ne kadar zevk aldıklarını gördüğünüzde şaşırabilirsiniz. Özellikle mahkemelerde sosyopatların bu davranışlarını açıkça görmek mümkündür.

ÇOCUKLUK DAVRANIŞI GEÇMİŞİ: Sosyopatik kriterlerden bir tanesi ise 15 yaşın altındaki çocukluk döneminde işkence yapmak, küçük hayvanlara zarar vermek, aile ve yabancılardan eşya çalmak, yangın başlatmak veya ciddi bir şekilde yalanlara sarılmaktır. Bu durum sosyopatlar arasında çok yaygındır ve bu nedenle geçmişlerini sizden saklamak isteyebilirler.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr