Doğal takviyeler kullanarak bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yolunu arayanların aklına genellikle ortaya çıkabilecek yan etkiler gelir ve bu nedenle spirulinayı yani mavi yeşil alg besin takviyelerini es geçmemek gerekir.

Spirulina temel olarak bir süper gıda olarak tanımlanıyor ancak aslında mavi yeşil alglerden oluşan bir takviye. 10 temel olmayan ve 8 tane de temel olan amino asitlere, demire ve B12 vitaminine sahip olan spirulina, bağışıklık sistemine güç vermekte hayli etkili. Sindirim sistemi tarafından da kolaylıkla sindirilip emilebiliyor.

Spirulinanın Yan Etkileri

Spirulina toz veya tablet olarak tüketilebiliyor ve genelde içeceklerin içerisine karıştırılıyor. Ancak her şey gibi onun da kendine has yan etkileri bulunabiliyor.

1- Fenilketonüri Hastalığını Kötüleştirebilir

Fenilketonüri genetik olarak aktarılan bir bozukluk ve buna sahip olan hastalar maalesef bazı amino asitleri kullanamıyorlar. Rahatsızlığın ortaya çıkması için bazı genlerin hem anneden hem de babadan aktarılmaları gerekiyor. Hastalarda gelişme gecikmesi, hiperaktivite ve analitik engeller görülüyorlar ancak spirulinada bu amino asitlerin bol bulunmaları nedeniyle rahatsızlık daha kötü hale gelebilir.

2- Otoimmün Hastalıkların Belirtilerini Arttırabilir

Otoimmün hastalıklarda bağışıklık sistemi sağlıklı dokulara saldırmaya başlar. Reaktif artrit, vitiligo, tip-2 diyabet, multipl skleroz, psoriasis ve bazı anemi tiplerinde bu durum ortaya çıkar. Otoümmin hastalıklara sahip olan bireylerin spirulina tüketmeleri halinde bağışıklık sisteminin aktiviteleri artış gösterir ve bu nedenle hastalıkların belirtilerinde artış görülebilir.

3- İlaçlarla Etkileşim

Spirulina bağışıklık sisteminin aktivite düzeyini arttırır ve bu nedenle bilhassa bağışıklığı bastıran ilaçlar kullananlarda sorunlar yaratabilir. Zira spirulina ve bu tip ilaçlar tam tersi etkiler yaratırlar. Spirulina ilacın etkisini azaltabilir ve bu yüzden dikkatli olmalısınız.

4- Ağır Metal Zehirlenmesi Riski

Kontrolsüz bir şekilde üretilen spirulina, ağır metaller dolu bir ortamda yetişebilir ve bunlar arasında cıva, kadmiyum, arsenik ve kurşun bulunmaktadır. Kaynağı bilinmeyen spirulina ürünlerinin tüketilmesi halinde bu ağır metalleri alabilirsiniz ve bu da temel organların yani böbrek ve karaciğer gibi organların hasar görmesine sebep olur. Çocuklarda ağır metal içeren spirulinaya karşı hassasiyeti yetişkinlere nazaran daha yüksektir.

5- Boşaltım Sistemi Bozuklukları

Spirulinanın sağladığı proteinler vücut tarafından parçalandıkça ortaya amonyak çıkar. Bu amonyak ise üreye dönüştürülür. Kandaki ürenin yükselmesi ile birlikte böbreklere bunu temizlemek için yük biner ve uzun vadede bu yük böbreklerin verimini düşürebilir. Bazı bireylerde ise böbrek taşları ortaya çıkabilirler.

6- Ödemi Tetikleyebilir


Spirulinada vitaminler, proteinler ve mineraller bol bulunurlar. Ancak özellikle boşaltım sisteminde sorunlara sahip olanlarda kanın tamamen temizlenmesi mümkün olmaz. Kanda aşırı miktarda besin bulunması ödemlerin ortaya çıkmasına sebep olur.

7- Hazımsızlık

Spirulina tüketimi sindirim sisteminin fazla miktarda gaz üretmesine sebep olabilir ve bu da karın kramplarına sebep olabilir. Eğer spirulinayı ilk defa tüketiyorsanız, fazla tüketimden kaçınmalısınız. Hatta bazen alışkın olmayanların bulantı ve kusma ile karşılaştıkları da görülmektedir.

8- Septik Şok

Spirulinanın bakteriler tarafından işgal edilmiş olması da mümkün. Bu bakterilerin ürettikleri toksinler insan bedenine girdikleri zaman şok yaratabilirler ve romatoid artrit, hipertansiyon ile multipl myelom hastaları bu şoka karşı hayli hassastırlar.

9- Motor Nöron Hastalığı Riski

Spirulinanın kontrolsüz bir şekilde doğadan toplanması genelde toksinleri de beraberinde getirir. Bu toksinler ise motor nöron hastalıklarına sebep olabilirler. Belirtiler arasında kas spazmları, konuşma bozuklukları ve aşırı kilo kaybı olabilir. Bu rahatsızlık devam etmesi halinde engelli olmaya da sebep olabilir.

10- Hamile ve Emziren Kadınlar İçin Riskler

Spirulinanın hamile kadınlardaki yan etkilerine dair henüz yeterince bilgi mevcut değil. Ancak çocuklar ve bebeklerin spirulinada bulunabilecek toksinlere karşı hassas olmaları nedeniyle hamile kadınların spirulina tüketmemeleri gerektiği belirtiliyor.
Ayrıca emziren anneler de onu tüketmekten kaçınmalılar çünkü içeriğinde olabilecek toksinler süt vasıtasıyla bebeğe geçebilirler.

Spirulina tüm dünya çapında bir besin takviyesi olarak kullanılıyor. Diyabet, hipertansiyon, yorgunluk, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ve cilt problemlerinin tedavisinde kullanılabiliyor. Ayrıca vücuttaki fazla kolesterol düzeyinin da azaltılmasına yardımcı oluyor. Ancak çok fazla spirulina vücutta böbreklere, karaciğere, sinir sistemine ve sindirim sistemine hasar verebiliyor.