Büyük spor hedefleri ile birlikte bol bol ter ve yapış yapışlık da gelir. Sabah sağlam bir çalışma mı yaptınız? Tebrikler! Bunu kutlamak için kendinizi duşa atın.

Fakat unutmayın, bakterilerden arındırılması gereken tek şey vücudunuz değil. Terli ve kokulu spor kıyafetlerinize de biraz sevgi verin ve onları her kullanımdan sonra hemen yıkayın.

Eğer yıkamazsanız ve ter kıyafetin üzerinde kalırsa, bakteriler için bir büyüme bölgesi haline gelir ve bu da mantar enfeksiyonları, sivilce veya diğer rahatsızlıklara yol açabilir. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız spor kıyafetlerinizi temiz ve taze tutarken onları yıpratmamanın yollarına değinelim.

Spor Kıyafetlerini Ne Kadar Sık Yıkamalı?

Bundan kaçış yok, spor kıyafetleri her antrenmandan sonra yıkanmalılar. Çünkü terlediğiniz zaman, ter bezleriniz cildiniz üzerinde yaşayan bakterilerin besleneceği proteinler ve lipidler üretirler ve bu da kötü kokuların salınmasına sebep olur.

Eğer her çalışmadan sonra spor kıyafetlerinizi yıkamazsanız (özellikle apış arası bölgesine denk gelen kıyafetleri), vajinanın pH düzeylerini bozabilirsiniz. Bu da mantar enfeksiyonları, bakteri enfeksiyonları ve diğer enfeksiyonlara sizi açık hale getirir.

Kirli çamaşırların sebep olabilecekleri bakteri gelişimi ve enfeksiyonların yanında, doğrudan kokabilirsiniz de. Salondaki kokan kişi olmak istemezsiniz.

Ayakkabılar ise bir ay kadar yıkanmadan kalabilirler.

Hangi Deterjanı Kullanmalı?

Spor kıyafetlerini yıkarken kokulu deterjanları seçmeyin çünkü bunlar cildi rahatsız edebilirler. Kokulu ve diğer rahatsız edici maddeleri barındıran deterjanlar vajinanın pH dengesini bozabilirler ve onun asitliği yok olduğu zaman bakteri ve mantar enfeksiyonlarının riski artar.

Spor kıyafetleri üzerinde boya ve kokular kullanmak da cildi rahatsız edebilir, özellikle de hassas bölgelerde. Apış arası ve kol altı gibi bölgeler genelde en önemli bölgeler çünkü bunlar saatler boyunca doğrudan temas ediyorlar.
Bu nedenle terli spor kıyafetlerinden kurtulduktan hemen sonra kuru, sıkı olmayan pamuklu iç çamaşırları ve pantolonlar giymelisiniz.

Hangi Ayarda Yıkamalı?

En iyi yıkama programı kıyafetin türüne ve onu değiştirebilme toleransınıza bağlı.
Ter ve kokulardan kurtulmak için daha agresif programlar uygun ancak bunlar kıyafete zarar vererek onları daha erkenden değiştirmenizi gerektiriyorlar. Bu nedenle bu kıyafetleri ne kadar sık değiştirebileceğinizi önceden düşünmelisiniz.

Amerikan Mikrobiyoloji Topluluğu’nun yaptığı bir çalışmaya göre, polyester materyale sahip spor kıyafetleri özellikle kötü kokulara yatkınlar ve bu nedenle güçlü programlarla yıkanmalılar.

Kıyafetlerin üzerinde bulunan yıkama talimatlarını da takip etmelisiniz çünkü bunlar kıyafetin üretildiği malzemeye göre yazılıyorlar.

Spor Kıyafetlerini Kurutucuya Koymalı mı?

Çekme eğilimi olan, hassas olan ve kolayca esneyen kıyafetleri kurutucuya koymamak gerekli. Sütyenleri de kurutucuya koymamak gerek çünkü hasar görüp daha çabuk parçalanabiliyorlar.
Taytlar da materyale göre sıkıntı çıkarabiliyorlar. Tayt gibi spor kıyafetleri, düzenli kurutucu kullanımı ve yüksek sıcaklıklarda daha çabuk eskiyorlar ve esnekliklerini kaybediyorlar.

Spor kıyafetlerini bir yere asarak kurutmak daha iyi. Her ne kadar herşeyi doğal olarak kurutmak en iyisi olsa da, spor kıyafetlerini kurutucuda düşük sıcaklık ayarında kurutmak o kadar da zarar vermez.
Ancak düşük sıcaklık noktası materyalleri parçalamamak için önemli. Böylece kıyafetlerinizin daha uzun süre dayanacaklarından emin olabilirsiniz.

Spor Kıyafetlerini Ne Sıklıkla Değiştirmeli?

Bunu söylemesi zor ve bu nedenle kendi yargılarınızı kullanın. Her şey kişisel kullanımınıza bağlı olsa da önerilen bazı değişim süreleri şöyle:

• çoraplar: 3-4 ayda bir
• spor sütyenleri: 4-6 ayda bir
• taytlar: 6-12 ayda bir
• üstler: her sene
• ayakkabılar: 6 ayda bir (eğer düzenli koşuyorsanız)

Bir kıyafeti atma vaktinin gelip gelmediğini anlamanın en iyi yolu kokusuna bakmak. Eğer yıkadıktan sonra koku gitmiyorsa, yeni bir kıyafet almanın vakti gelmiş demektir.

Ancak bir şeyi unutmamak gerekli, kıyafeti atmadan önce çamaşır makinenizde mantar veya küf birikimi olmadığından emin olun. Çünkü bazen bunlar da koku sebebi olabiliyorlar.

Ter Spor Kıyafetlerinin Kullanım Süresini Etkiliyor mu?

Amerikan Dermatoloji Akademisi’nin dergisindeki bir çalışmaya göre, aşırı terleme cilt rahatsızlıkları ve enfeksiyonlarının gelişimine sebep olabiliyor.

Terleme kumaşın liflerine geçen bakteri ve mantarların birikimine sebep oluyor ve yıkayarak bunları kıyafetten atabiliyor, kokuyu engelleyebiliyoruz.

Eğer düzenli olarak spor kıyafetlerinizi yıkamazsanız, bakteri ve mantarların kumaşın derinlerine işleyerek yıkamadan sonra bile kokularının geçmemeleri mümkün olur.

HIIT derslerine gidiyorsanız spor kıyafetlerini hemen yıkadığınızdan emin olun. Eğer pilates dersleri alıyorsanız, bunların düşük yoğunluklu olmalarından dolayı yıkamadan önce bir iki gün bekleyebilirsiniz. Çünkü kıyafetteki koku HIIT’teki kadar güçlü olmayacaktır.