Spor salonuna üye olduğunuzda elinize bir kullanım kılavuzu vermezler. Salonu gezerken de detaylı olarak belirtmeleri gerekmese de genel görgü kurallarını düşünerek zaten uyulması gereken bazı insani kurallar olduğunu unutmamalısınız!

İşte bu tip ortamlarda çok vakit geçiren uzmanlara göre; spor salonu aslında çok yanlış yapılan bir yer haline geldi. Arkanızda aynı alet için bekleyenleri unutmadan, çevreye saygılı bir şekilde, makyaja bulanmadan da spor yapabilirsiniz. İşte spor salonlarında yazılı olmayan ama genel anlamda uyulması gereken 16 kural:

1. Hastaysanız Evinizde Kalmayı Tercih Etmelisiniz

Ortak kullanım alanı olan bir spor salonunda öksüren, hapşıran, tıksıran kişi gerçekten rahatsızlık vericidir. Mikropları etrafa yaymaya ne gerek var? Peki, bu halde yapılan spordan ne fayda görebilirsiniz? Sizin dinlenmeniz ve gücünüzü topladıktan sonra salona gelerek spor yapmanız gerekir. Eğer spor yapmamaya içiniz elvermiyorsa; sporunuzu hastalığınız düzelene kadar evde yapabilirsiniz.

2. Spor Aletlerinde Harcadığınız Süreye Dikkat Edin

Bir makine için ortalama süre 20-30 dakika harcamalısınız. Aslında bu, salonun yoğunluk durumuna göre değişebilir. Spor aletinde geçirdiğiniz süreyi uzatmak ya da makinayı işgal edip sonra tekrar gelmek için bekletmek uygun bir davranış değildir. Mantıklı ve etkili bir kardiyo çalışması için makinaları kapatmanıza gerek yok. Başkalarının da aynı aleti kullanmak isteyebileceğini unutmayın! Kimsenin hakkını işgal etmek istemezsiniz, değil mi?

3. Spor Salonunda Flört Etmeyin


Her salonda bu tiplerden vardır, hepimiz biliyoruz. Sohbet etme çabaları, bakışmalar, şuh kahkahalar bazılarına farklı şeyleri hatırlatsa da orası bir spor salonu ve spor yapan insanların sizin düşüncelerinizle rahatsız olmasına gerek yoktur. Kendi sporunuza odaklanmalı ve etrafı kesmeyi bırakmalısınız. Belki hoşlanıp, tanıştığınız kişiyle dışarıda sohbet etmeniz daha uygun olur.

4. Spora ve Spor Salonuna Uygun Giyinmelisiniz


Spor için uygun kıyafetler seçin. Çevrenizde başka insanlar olacağını unutmayın. Defileye çıkar gibi ya da çok açık giyinmekten kaçınmalısınız. Uygun fiyatlarda ve her yerde bulabileceğiniz fitness kıyafetlerini tercih edebilirsiniz. Doğru ekipman olarak sayabileceğimiz; vücut yapınıza uygun seçimler yapmaya özen gösterin. Seksi üstler, iç gösteren taytlar yerine; kullanışlı, bedeni spor için rahat hareket ettirecek şeyler seçin.

5. Temiz Kokun Ancak Parfüme Bulanmayın


Spor salonuna ağır parfümler kullanarak gitmenize gerek yok. Terle karışacak ağır parfüm hücreleri ortalığı bayabilir. Bu duruma fırsat vermemelisiniz. Spor için koltuk altı roll-on veya deodorantları tercih edin. Başkalarına alerjik reaksiyon yaratmaya gerek yok.

6. Tavsiyeleriniz Kendinize Saklamayı Deneyin


Hiç kimse, özellikle de her şeyi bilme havasında olan bir yabancıdan; ne yapması gerektiğini duymayı sevmez. Spor salonunda çalışmadığınız sürece bir eğitmen bile olsanız, düşüncelerinizi kendinize saklayın. Eğer o salonda sertifikalı bir fitness uzmanı değilseniz, fitness önerisi sunmanıza gerek yok. Bırakın herkes işini yapsın.

7. Spor Salonundan Su İçerken Diğerlerinin Hakkına Saygılı Olun

Egzersiz süresince su içmeniz, özellikle sıcak günlerde çok önemlidir. Ancak büyük şişenizi yeniden doldurmak yerine, spor salonundaki bardakları kullanın. Suyunuzu içerken de su sebilinin önünde değil, yanında durmayı tercih edin. Su sebilinden şişe doldurmak, çoğu mekanda ayıp olarak karşılanır.

8. Çantanızı ve Diğer Eşyalarınızı Kendi Dolabınıza Koyun


Ayağınıza bir dumble düşürmekten daha kötü olan tek şey, yerdeki spor çantasına takılmaktır. Çantanızı yere bırakmak büyük bir takılma tehlikesi oluşturur. Soyunma odasındaki veya çalışma alanının yakınındaki dolapları kullanın. Çok değerli ve önemli eşyaları yanınıza almayın ve evde bırakın.

9. Ağırlıkların Önünde Bulunan Aynalarda Oyalanmayın

Genelde ağırlıkların olduğu çalışma üniteleri aynaların önündedir. Ağırlıkları alıp ayna önünde gösteri yapmanıza gerek yok. Sizin için gerekli olan ağırlıkları alıp, aynanın önünden kenara çekilin. Başkalarına da alan bırakın.

10. Sessiz Olun


Bu neredeyse tüm toplu ve ortak kullanılan alanlarda geçerli olan bir kuraldır. Sadece spor salonunda değil, diğer yerlerde de insanları rahatsız edecek şekilde gürültü yapmayın. Telefonun sesini kısın ve önemli bir arama gelirse salonun dışına çıkmaya çalışın.

11. Aletlerin Üzerinde Oyalanmayın

Setler arasında bir iki dakika dinlenmek, çok uzun bir zaman olabilir. Başkalarının kullanmak isteyebileceği bir makinede yer tutmayın. Setler arasındaki dinlenme süreniz 10 saniyeden fazla ise, diğer insanlar beklerken makineyi boşaltmanız veya en azından çalışmak isteyip istemediğini sormanız gerekir. Ayrıca setler arasındaki kısa dinlenme periyotları, egzersizin kalp atım hızı artışı, kalori yanması, metabolizma hızı artışı, kas lifi alımının artması ve anabolik (büyüme) hormonlar için önemli bir artış ile ilişkilendiriliyor.

12. Ortak Ekipmanları Yanınızda Depolamayın


İki veya daha fazla farklı ekipman ile çalışarak süper set yapmak, başkalarının bunları kullanmasına engel olabilir. Havlunuzu bir makinede asılı bırakmak, o ekipmanı işgal etmeniz demektir. Birçok aletle süper setler yapacaksanız, her şeyi ekipman alanlarına yakın olarak hazırlayın ama yanınıza almayın. Siz alanları gezerek setleriniz tamamlayın, inanın çok daha etkili olacak. Hem de başka kullanmak isteyenler için rahat bırakmış olacaksınız.

13. Aletlerde Kullandığınız Ağırlık Seviyelerini En Başa Getirin


Salonda arkanızı toplayan biri olmayacaktır. Bir alette çalıştıktan sonra bu alette ayarladığınız ağırlık seviyesini en aza indirin ve aleti o şekilde bırakın. Oluşabilecek kazaları da engellemiş olursunuz.

14. Kullandığınız Ağırlıkları Yerine Koyun


Kullandığınız ağırlıkları, işiniz bittikten sonra yerine bırakın ki, kimse aramasın. Bir de o ağırlıklar yerlerde durdukça, kaza olma olasılığı yükseliyor. Takılıp düşebilirsiniz hatta başkaları da düşebilir.

15. Kullandığınız Aletleri İşiniz Bitince Silin ve Havlu Kullanın


Birçok spor salonu, çalışırken havlu kullanmanızı ister. Aletleri kullanan kişilerin terlerini başkalarına bulaştırmasına gerek var mı? Temas edilen yer ile vücudunuz arasında havlu kullanın ve aleti kullandıktan sonra antiseptik mendil ile kirlenen yerleri silin. Duş alın ve egzersizden hemen sonra ellerinizi yıkayın.

16. Başkalarının Çalışmalarını Engellemeyin

Spor salonunda trafik yaratmamaya özen gösterin. Boş boş dolaşıp, spor yapanların dikkatini dağıtmayın. Spor yapanları konuşturarak rutinlerini bozmayın. Çeşitli şekillerde dikkat dağıtmaktan kaçınmalı ve başkalarına saygı duymaya özen göstermelisiniz. Ortak kullanım alanlarında, saygılı ve özverili insanlar sayesinde huzur sağlanabilir. Unutmayın.