Stres, hepimizin bildiği bir gerginlik halidir. Stres olduğumuzda bunu genelde hissederiz.

Stres, göğsünüzde kelebekler çırpınıyor gibi ve midenize kaya oturmuş gibi hissetmenize neden olabilir ve hatta midenizin bulanmasına bile yol açabilir.

Stres, kadınlarda pek çok soruna neden olabilmektedir. Örneğin, stres nedeniyle iş hayatınız ve ev hayatınız etkilenebilir, faturalarınızı ödemekte zorluk çekebilirsiniz, sağlıklı kalmakta zorlanabilirsiniz ve hatta adet döngülerinizle ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz.

Peki hiç daha önce kontrol altına alınmadığında stresin, zihin ve vücut üzerindeki uzun dönemli etkileri hakkında düşündünüz mü? Veya stresin özellikle kadınları ne açıdan etkilediğini biliyor musunuz?

Hayatımızdaki kronik stresi azaltmaya başlamak için öncelikle strese biyolojik olarak neyin neden olduğunu ve stresi doğal yollarla nasıl azaltabileceğimizi bilmemiz gerekiyor.

Stres Hormonu Nedir?

Oksidatif Stresle Savaşır
Oksidatif Stresle Savaşır

Kortizol genelde stres hormonu olarak bilinmektedir. Stres sırasında salgılanan bu hormon, vücut üzerinde çeşitli etkilere sahiptir ve genel sağlığımız için gereklidir.

Steroid hormonlarından biri olan kortizol metabolizmayı, kan şekerini ve kan basıncını düzenler. Ancak bu hormon çok fazla üretildiği zaman birtakım olumsuz etkilere neden olur.

Kortizol hormonu seviyelerinin yükseldiğini gösteren belirtilerden bazıları şu şekildedir:

  • Kilo artışı
  • Sinirlilik
  • Kaygı ve depresyon
  • Kaslarda güçsüzlük ve yorgunluk
  • Yüksek tansiyon

Hayatımızdaki stresi azalttığımızda bu belirtilerden hepsinden olmasa da bazılarından kurtulma şansımız olur. Ayrıca kadınlar özelinde konuşacak olursak stersi azaltmanın sağladığı gözle görülür bazı faydaları bulunmaktadır.

Stresi azaltmak, kadınların hayatına çeşitli şekillerde katkıda bulunabilir. Bu listede yer alan etkilerin çoğu kadınlar üzerindeki faydalar olsa da stresi azaltmak elbette erkekler üzerinde de olumlu etkilere sahip.

Stresinizi kontrol altına aldığınızda ve azalttığınızda hayatınızda meydana gelebilecek değişikliklerden 10 tanesine aşağıda  göz atabilirsiniz.

1. Hormonlarınız dengelenir

Kadınlarda hormonlar neredeyse her şeyi kontrol etmektedir. Hemen hemen her süreçten hormonlar sorumludur diyebiliriz.

Cinsiyet hormonları olan östrojen, progesteron ve testosteron, cinsel arzudan duygu durumuna ve hamile kalabilme becerisine kadar her şeyi kontrol eder.

Stres hormonu olan kortizol, hormon dengemizin bozulmasına ve kendimizi yorgun, şişkin, sinirli ve normalden daha duygusal, kaygılı ve depresif hissetmemize neden olabilir. Bu hormon aynı zamanda kilo alma ve kilo verme becerimizi dahi etkileyebilir.

Tüm bunlar sanki PMS belirtileri gibi gelmiyor mu? Bunların PMS belirtilerine benzeme nedeni, yükselen kortizol seviyelerinin cinsiyet hormonlarını azaltmasından kaynaklanıyor. Özellikle progesteronun bu durumdan etkilendiği söylenebilir.

Progesteron, hamile kalmaya yardımcı olan bir hormondur. Progesteron seviyelerinin en yüksek olduğu zaman yumurtlamanın hemen sonrası olan luteal faz olmaktadır. Progesteron bu aşamada vücudun bebek için hazırlanmasına yardımcı olur.

Progesteron seviyeleri, kortizol hormonunun yüksekliğinden dolayı düşük olduğunda vücut gebeliği devam ettiremez. Bu nedenle rahim içi tabakayı bir an önce atmaya çalışır ve adet dönemlerinin acı verici ve muhtemelen ağır geçmesine yol açar.

Hayatınızdaki stresi azaltarak kortizolü azaltabilir ve cinsiyet hormonlarınızın dengeli olmasını sağlayabilir ve PMS belirtilerinizin bazılarından kurtulabilirsiniz.

2. Adet döngüleri düzenlenir

Ne zaman adet göreceğini bilmek, kadınlar için hayatı daha kolay hale getirir. Adet döngüleriniz düzensizse bu duruma neden olan faktörün ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.

Adet düzensizliğine hormon dengesizliği ya da PKOS gibi bazı sorunlar neden olabilmektedir. Ancak stres de adetinizin düzenli ya da düzensiz olmasını büyük ölçüde etkilemektedir.

Yüksek kortizol seviyeleri, beyindeki hipofiz bezini etkileyebilmektedir. Hipofiz bezi tıpkı adrenaller gibi hormon üretiminden ve salınımından sorunludur.

Hipofiz bezinin stresten etkilenmesi, kadınlarda cinsiyet hormonlarının azalmasına, adet düzensizliğine ve adet görememeye neden olabilmektedir. Stres seviyelerini azaltmak, hipofiz bezi ve adrenaller üzerindeki baskının azalmasına ve adet döngülerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.

3. Cinsel istekte artış olur

Stresin cinsel istek üzerinde de büyük bir etkisi vardır. Bu konuda yapılan bazı araştırmalara göre yüksek stres seviyelerine sahip olan kadınların cinsel isteklerinde azalma oluyor ya da cinselliğe olan ilgilerini kaybediyorlar.

Bunun nedeni, stresin vücuttaki kortizol üretimini tetiklemesinden kaynaklanıyor. Vücutta çok fazla kortizol olduğunda testosteron seviyeleri düşüyor ve cinsel istekte azalma oluyor.

Stresten kurtularak daha sağlıklı bir cinsel isteğe ve enerjiye sahip olabilir ve hayata karşı genel olarak daha hevesli olabilirsiniz.

4. Kilo vermeniz kolaylaşır

kilo

Daha önce kilo vermeyi denediyseniz, tartıda bir gram değişiklik görememenin ne kadar hayal kırıklığı yarattığını bilirsiniz. Stres, kilo vermede belli bir noktada takılmanıza yol açıyor olabilir.

Stresli olduğumuzda adrenallerimiz, savaş ya da kaç durumundan sorumlu olan adrenalin hormonunu salgılar ve kortizol kan akışına karışır.

Stresli olduğumuzda kortizolün aşırı miktarlarda üretilmesi, kan şekerinin fırlamasına yol açabilir ve canımızın tatlı istemesine neden olabilir. Stresliyken şekerli ve yağlı gıdalar tüketmek, vücudumuzun bu yiyecekleri genelde karın bölgesinde yağ olarak depolamasına neden olur.

Çok yüksek kortizol seviyeleri aynı zamanda metabolizmayı da yavaşlatabilir. Hayatımızdaki stres faktörlerini azaltarak vücudumuzun kolayca yağ depolamasını engelleyebilir, daha sağlıklı ve hızlı bir metabolizmaya sahip olabiliriz.

5. Daha iyi uyku uyumanızı sağlar

İyi bir gece uykusu, ertesi gün nasıl hissedeceğinizi önemli ölçüde etkiler. Araştırmalara göre sürekli stres altında olan kişiler, geceleri iyi uyku uyuyamamaktadır.

İnsomnia, uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zor hale getiren ve uykunun kalitesini azaltan bir uyku bozukluğudur. Bu bozukluğa genelde stres neden olmaktadır.

Kaybı bozukluğu da insomniaya neden olabilmektedir.

Hatta insomnianız olmasa dahi sürekli stres altındaysanız, insomniada görülen rahatsızlıklara sahip olabilirsiniz. Bu belirtiler arasında sinirlilik k ve yorgun hissetmek gibi şeyler yer alabilir.

Hayatımızdaki stres faktörlerinin bazılarını kontrol altına almamız, insomnianın azalmasına ve en sonunda ise kaliteli bir şekilde uyumaya yardımcı olacaktır.

6. Vajina sağlığını iyileştirir

Östrojen, vajinadaki bakteri seviyelerini düzenlemekten sorumlu olan hormondur. Bakterilerin sağlıklı seviyelerde olması, vajinanın asidite seviyesinin normal olmasına yardımcı olur ve hastalıklara karşı korunmayı sağlar.

Yüksek kortizol seviyeleri, östrojenin azalmasına neden olabilir. Bu da vajinal enfeksiyonlara daha yatkın hale gelmeye yol açabilir.

Stres seviyelerinizi azaltarak hormon seviyelerinizi dengeleyebilir ve vajinanın asidik ortamının sağlıklı olmasına yardımcı olabilir.

7. Meme kanseri riskini azaltır

Kanserin nedeninin aşırı stres olduğunu gösteren araştırmalar olmasa da stres, kansere yatkın hale gelmenize neden olabilir. Çünkü stresin bağışıklığı düşürücü etkileri vardır.

Halihazırda meme kanseri olan kadınlarda yüksek stres seviyeleri, kanserin yayılmasına ya da metastaza neden olabilir.

Stres seviyelerinizi düşürmeniz, bağışıklık sisteminizin kansere neden olabilecek faktörlerle savaşmasına yardımcı olabilir.

8. Kalp rahatsızlıkları yaşama riskinizi düşürür

Yüksek stres seviyeleri, kan basıncının ve kalp atış hızının yükselmesine neden olabilir. Yüksek kan basıncı zamanla felç ve kalp krizi gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Özellikle geçmişte kalbiyle ilgili sorun yaşamış genç kadınlarda stresin kalp üzerindeki olumsuz etkileri daha fazla görülebilir. Ancak stresle savaşmanız ve onu kontrol altına almanız durumunda riskinizi en düşük düzeye indirebilirsiniz.

9. Hamilelikte yaşanabilecek sorunları azaltır

Hamilelikte stresli hissetmek normaldir. Bu süreçte vücutta ve hormonlarda pek çok değişiklik meydana gelmekte ve bu da strese neden olabilmektedir.

Bununla birlikte stres hamilelikte depresyon, yeme bozuklukları ve yüksek tansiyon gibi şeylere yol açabilir. Bu nedenle hamileliğiniz boyunca doktorunuzla konuşarak ve stres rahatlatma teknikleri uygulayarak hamilelikte yaşayabileceğiniz sorunları azaltabilirsiniz.

10. Mide-bağırsak sorunlarını rahatlatır

Kısa süreli stres, ishal ve kusma gibi mide-bağırsak sorunlarına yol açabilirken uzun süreli stres ise huzursuz bağırsak sendromuna neden olabilir. Stres aynı zamanda bu sendromda görülen gaz ve şişkinlik sorunlarının daha da kötüleşmesine neden olabilir.

Stres seviyelerinizi düşürerek mideniz ve bağırsağınızla ilgili yaşadığınız belirtileri hafifletebilir ve hatta sağlık sorunlarının önüne geçebilirsiniz.

Stres Nasıl Azaltılır?

Stresinizi azaltmak için şunları uygulayabilirsiniz:

Toksik insanlarla ilişkinizi kesin

Sizi stres yapan insanlarla bağlarınızı tamamen kesemiyorsanız, onları daha az sıklıkta görmeye çalışın.

Toksik insanlar, hayatınıza olumsuzluk, değersizlik hissi, stres ve kaygı katan insanlardır. Bu insanlar genelde bir şeyler için başkalarını suçlar, sürekli şikayet eder ve hayatınızdaki şeyler hakkında kötü hissetmenize neden olur.

Bu insanlarla konuşmayı deneyin, ancak sizi dinlemiyorlarsa hayatınızdan uzaklaştırmaya çalışın.

Stres yönetimi aktiviteleri deneyin

Yoga, lenf desteği
Yoga, lenf desteği

Yoga ve Tai Chi gibi uygulamalar, stresi azaltma konusunda oldukça etkili olabilmektedir. Ayrıca meditasyon ve rehberli nefes çalışmaları da yapabilirsiniz.

Yoga ve Tai Chi’de yer alan hareketler, zihin ve beden arasında uyum yaratmanıza yardımcı olur. Bunlar aynı zamanda duruşunuzu iyileştirmenize, esnekliğinizi arttırmanıza, daha güçlü olmanıza, bilişsek fonksiyonlarınızın ve ruh halinizin daha iyi olmasına da katkıda bulunurlar.

Yoga ve Tai Chi bu muhteşem etkileri sayesinde stresi azaltmak için mükemmeldir. Yoga ve Tai Chi videolarını online olarak bulabilir ya da kendinize uygun programı bulmak için bu alanda uzmanlaşmış kişilere danışabilirsiniz.

Terapiye gidin

Bazen yalnızca birine içinizi dökmeniz gerekir. Ve bu kişinin sizi tanımaması daha faydalı olur. Pek çok kişi psikolojik terapilerden fayda gördüğü için terapiye giderek duygularınızla başa çıkmayı öğrenebilirsiniz.

Kendinize gece rutini oluşturun

Günlük rutin oluşturmanın, stresi azaltıcı etkilerini duymuş olabilirsiniz. Rutin oluşturmak bu konuda gerçekten de işe yaramaktadır.

Beynimiz, rutine ve belli bir yapıya ihtiyaç duyar. Rutine sahip olmak ve programlı olmak, hayatımız üzerinde kontrol sahibi olduğumuzu hissetmemize yardımcı olur.

Hayatımızdaki stresin nedenini bazen bilmediğimiz için rutin oluşturarak gün sonunda zihnimizin susmasına yardımcı olabiliriz.

Kendinize zaman ayırın

Kendimle iletişim

Özellikle işini seven kişiler, kendilerini çok fazla yormaya eğilimlidir. Bazen stresli hissetmemize neden olan faktörü anlayamasak da bu durumda yapmamız gereken tek şey dinlenmek ve stresten uyuyarak kurtulmak olabilir.

Yoga ve terapi gibi şeyleri uygulasanız da bazen stresli hissedebilirsiniz. Bu durumda işten biraz izin almayı ve kendinize zaman ayırmayı deneyebilirsiniz.

Uzun süre boyunca oturmak ya da ayakta durmak gibi şeyler bir süre sonra kişiye zarar verebilir. Bu nedenle önceliğinizin sağlığınız olduğunu unutmayın ve kendinize zihinsel ve fiziksel olarak iyi bakın.

Kaynak: https://avocadu.com/benefits-of-stress-reduction-in-women/