Hayatınızda herşeyin pozitif olmasına rağmen araya girecek ufacık bir stres ajanı, tüm pozitif alanları bir anda tersine çevirebilir. Stres bir tehdide fizyolojik ve duygusal bir yanıttır. Modern toplumun yaşam biçimi, genellikle hem zihin hem de beden için yıkıcı olabilen uzun vadeli kronik stres yaratır. Kronik stresin etkileri bazı şaşırtıcı şekillerde de ortaya çıkabilir. Stresin garip yan etkileri olduğunu biliyor muydunuz?

1) Stres, antrenman sonrası iyileşmeyi engeller.

Stresle ilgili yapılan bir araştırmaya göre, sisteminizde dolaşan yüksek seviyedeki stres hormonları vücudunuzun egzersiz programından uzaklaşmasına neden olabilir. Yüksek kortizol düzeyleri kasları parçalayıp yağ depoladığı için kronik stres hormonları yaratır ve egzersiz iyileşmesini geciktirir. Daha hızlı iyileşme sağlamak için HIIT egzersizleri arasında bir yoga sınıfına katılabilirsiniz.

2) Stres, hafızanızı yorar.

Yapılan bir araştırma, arabanızın anahtarlarını nereye koyduğunuzu hatırlamaya çalışmakla zamanında randevunuza yetişmeyi zorlaştırıyorsunuz demektir. Çalışma, stresin beyinde zihinsel performans için uzun vadeli sonuçlar doğuran değişiklikler yarattığını gösteriyor. Iowa Üniversitesi’nde yapılan bir başka araştırma yüksek seviyedeki stresin, beynin kısa vadeli hafıza merkezindeki değişikliklerle bağlantılı olduğunu gösteriyor. Kısaca stres hafızanızı sindirir, bu nedenle basit şeyleri hatırlamak konusunda bir engel olur.

3) Stres, kilo aldırır.

Stres sizi şişmanlatabilir mi? Ne yazık ki yanıt evet! Obezite dergisinde beş yılda 5000 kişiyi takip eden bir araştırmaya göre, yaşam olayları ve algılanan stres de dahil olmak üzere psikososyal stres, ağırlık kaybıyla değil kilo kaybıyla bağlantılı. İnsanlar şekerli, yağlı ve tuzlu gıdalara yöneldiklerinde stresle ilgili kritik seviyeye ulaşma eğilimi de artar. Yağlı gıdalar tüketildiği zaman Kortizol düzeyleriniz de yükselir (stres altındayken olduğu gibi) aslında bu da metabolizma hızını düşürür. Fast-food ve aburcuburdan kaçınmalısınız.

4) Stres sizi uykusuz bırakır.

İşle ilgili sorunlar ya da özel hayat ile ilgili stres, dinlendirici bir uykudan uzaklaşarak bütün gece dönüp durmanıza neden olabilir. Bu uyku kaybı, kalp rahatsızlığı, obezite riski ve bağışıklık sisteminin bozulması gibi bazı sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır. Uykusuzluğun stres ve depresyonu kötüleştirdiği kısır bir döngüdür ve bu da geceleri ortaya çıkar. Haftada birden fazla günde en az 30 dakika egzersiz yaparak daha iyi bir uyku çekin ve stresinizi atın.

5) Stres, bağışıklık sisteminizi düşürür.

Kronik stres, bağışıklık sisteminizi düşürerek virüslerden ve böceklerden kurtulmanızı zorlaştırabilir. Psychological Bulletin dergisinde yapılan bir çalışmada kısa süreli stresin (ölüm ve ölüme ani bir tepki gibi) bağışıklık sisteminde yararlı değişiklikler yarattığını gösteriyor. Ancak stresin artması, bağışıklık sistemindeki olumsuz etkinin artmasına, hormonal değişiklikler yaşanmasına neden olabileceğinize inanıyoruz.

6) Stres, saç dökülmesine neden olur.

Evinizde beslediğiniz küçük köpeğinizin olmadık bir zamanda yaşadığı stres nedeniyle tüyleri dökülür. Onu veterinere götürdüğünüzde stresin saç dökülmesine doğrudan ve anlık etkisine tanık oluyorsunuz demektir. Bu durum insanlarda dramatik olmamasına karşın, travmatik bir olay ya da stres yarattığından iki ya da üç ay sonra saç dökülmesine neden olabilir. Telogen effluvium, tüylerin büyüme evresinin zamanından önce dinlenme safhasına kaydırıldığı, saçın inceltilmesine neden olan stresin neden olduğu bir durumdur. Depresyon, kaygı, uyku eksikliği ve kronik hastalık gibi psikolojik ve / veya fiziksel stres faktörlerinin hepsi telojen effluvium tetikleyebilir.

7) Stres cinsel performansınızı etkiler.

Stres, yatak odasında cinsel hayatınızı önemli ölçüde etkiler. Stres, bir erkeğin cinsel aktivite konusunda ciddi olumsuzluklar yaşamasına neden olur. Stres, erektil disfonksiyon ve / veya libido kaybı şeklinde cinsel sorunların kötüye gitmesine neden olabilecek kimyasal ve hormonal değişikliklere neden olabilir,. Stresle indüklenen performans kaygısı, erkeklerdeki cinsel işlev bozukluğuyla ilgilenen nitelikli bir seks terapisti veya zihinsel sağlık uzmanının yardımıyla en verimli şekilde ele alınabilir.

8) Stres görme üzerinde de etkili olabilir.

Gözler aynı zamanda stresin etkisini hisseder. Strese bağlı göz belirtileri basit göz yorgunluğundan, histerik körlüğe (periferik görmeyi azaltma) kadar değişiyor. Histerik körlük, duygusal stresin altında yatan nedeni belirlemeyi gerektirir. Daha sık görülen bir belirti olan miyokimya adı verilen bir göz kapağı kasılması da stresle indüklenebilir.

9) Stres, Tip 2 diyabete neden olabilir.

İsveç’te yapılan bir çalışmada, kronik stres altındaki kişilerin, herhangi bir stres altında, Tip 2 diyabet geliştirme riski önemli derecede yüksektir. Çalışmaya katılan 6,800’den fazla kişi stres düzeyini, iş yerinde ve evde rahatsızlık, anksiyete ve yaşam şartları gibi faktörlere dayalı olarak değerlendirdi. Bir yıldan beş yıla kadar iş veya ev koşullarıyla ilgili sürekli stres bildiren erkekler diyabet gelişme riski % 45 daha yüksek çıkmıştır. Stresli hissettiğinizde, çözüm aramaya başlayın. Etrafında bir yol yoksa duruma karşı tutumunuzu nasıl değiştireceğinizi öğrenin. Ama asla strese kapılmayın ve vücut dengenizi bozmayın.

10) Stres, allerjenleri tetikler.

Allerji semptomlarınızın arttığını fark ettiyseniz, yeni işiniz veya ev stresinizle ilişkili ortaya çıkan bir durum olabilir. Gelişen bu allerjik durumu çözmek üzere değerlendirmeler yapmalı ve şartları elimine ederek sizi zorlayan durumları ortadan kaldırmalısınız.