Su kefiri fermente olmuş, gazlı bir içecek ve sağlık konusunda bilinçli tüketiciler arasında hızlıca popüler hale gelmeyi başardı. Bunu ise lezzetli aromasına,  zengin besin profiline ve sindirim sistemini güçlendiren yapısına borçlu. Ayrıca diğer probiyotik zengini süt veya hindistan cevizi kefiri gibi ürünlerin yerine tercih ediliyor çünkü süt ürünü içermiyor, vegan dostu ve mutfağınızdan ayrılmadan evinizde kolayca hazırlayabiliyorsunuz.

Su Kefiri Nedir?

Su kefiri, şekerli suya kefir mayası ekleyerek hazırlanan fermente bir içecek. Bu karışım daha sonra 24-48 saat boyunca fermente edilmeye bırakılıyor. Bu sayede gazlı, probiyotik zengini ve faydalar ile dolu bir içecek ortaya çıkıyor.

Geleneksel kefir inek, koyun veya keçi sütü ile yapılsa da, su kefiri genellikle hayvansal ürün tüketimini azaltmak ancak yine de bu besleyici gıdanın faydalarını elde etmek isteyenler için uygun. Geleneksel kefirden daha hafif olduğu için meyveler, sebzeler, baharatlar ve bitkiler ile aromalandırılabilir ve kola, meyve suyu gibi yüksek kalorili içeceklerin yerine tüketilebilir.

Kilo vermeye yardımcı olacak şekilde kalorileri azaltmanın yanında bu kefir türü bağışıklık sistemini güçlendirebilir, kanser hücreleri ile savaşa yardımcı olabilir, sindirim sistemi sağlığını optimize ederek size iyi hissettirebilir. Ayrıca lezzetli, içmesi kolay ve sadece bir kaç bileşen ile evde kolayca hazırlanabiliyor.

Su Kefiri Besin Değerleri

Su kefiri kalori bakımından zayıf ancak probiyotikler bakımından zengin. İçerisinde pek çok faydalı bakteri türünü barındırıyor. Hatta Frontiers in Microbiyology’de yayınlanan bir çalışmaya göre kefir suyunun en iyi probiyotik kaynaklarından birisi olduğu belirtiliyor ve içerisinde 56 farklı türde maya ve bakteri bulunuyor.

Su kefiri özellikle şu probiyotik türler bakımından çok zengin:

  • Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus
  • Lactobacillus helveticus
  • Lactobacillus kefiranofaciens subsp. kefiranofaciens
  • Lactobacillus kefiranofaciens subsp. kefirgranum
  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactococcus lactis subsp. lactis
  • Lactococcus lactis subsp. cremoris
  • Streptococcus thermophilus
  • Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
  • Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides

Su Kefirinin Faydaları

Sindirim Sistemi Sağlığını Güçlendirir

Su kefiri probiyotikler bakımından zengin. Probiyotikler, sindirim sağlığını destekleyen faydalı bakteri türleridirler. Çalışmalar onların sağlık üzerinde çok büyük etkileri olduğunu gösteriyorlar. Hatta bağışıklıktan zihin sağlığına, metabolizmaya ve hastalık riskine kadar her konuda fayda sağlayabilirler.

Kefirde bulunan bakteriler su kefirinde de kullanılıyorlar ve bu da onu en iyi probiyotik kaynaklarından birisi haline getiriyor. Daha önceden bahsettiğimiz gibi, Frontiers in Microbiology’de yayınlanan çalışmaya göre su kefirinde çok farklı türde probiyotik bakteri türleri mevcut ve 56 farklı bakteri ve maya türü görülebiliyor.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Etkileyici probiyotik içeriğinden dolayı su kefiri bağışıklık sistemi üzerinde güçlü bir etkiye sahip. 2014’te yayınlanan bir değerlendirmeye göre, probiyotikler bağışıklık sistemi tepkilerinin düzenlenmesinde merkezi bir rol oynuyorlar. Viral enfeksiyonlara, alerjilere ve hatta egzemaya karşı koruma sağlayabilirler.

Fakat sadece bununla kalmıyor çünkü kefir bakterilerinin inflamasyonları azalttıkları ve bağışıklık sistemi tepkilerini düzenlemeye yardımcı oldukları da görülüyor. Hayvan modelleri su kefirinin anti-inflamatuvar ve anti-alerjenik özellikler gösterebileceğini ortaya koyuyorlar ve bu da bağışıklık sistemine yardımcı oluyor.

Kanser Hücreleri İle Savaşa Yardımcı Olabilir

Bağışıklığı güçlendirmenin yanında su kefiri kanser hücrelerinin oluşumuna karşı da koruma sağlayabilir. Hatta deney tüpü çalışmalarında kefir bakterilerinin kolon, meme ve kan kanseri hücrelerinin gelişimini azalttığı görülüyor.

Buna ek olarak su kefiri probiyotikler ile dolu. Ön araştırmalar probiyotik alımını arttırmanın kanserin önlenmesi ve tedavisinde etkili olduğunu çünkü bedenin bağışıklık tepkisini iyileştirdiğini ve inflamasyon düzeyinin kontrol edilmesine yardımcı olduğunu gösteriyorlar.

Kilo Vermeyi Destekler

Pek çok insan kefirin kilo vermeye yardımcı olup olmadığını merak ediyor. Kalorisi düşük ancak aroma ve gaz dolu, bu da onu kola ve diğer şekerli içeceklere iyi bir alternatif haline getiriyor ve haftada bir kaç defa onlar yerine su kefiri tüketmek bel ölçünüz için mutlaka büyük faydalar ortaya koyacaktır.

Ayrıca kalori tüketimini azaltarak kilo vermeyi arttırmanın yanında kefir sağlıklı pek çok probiyotik de sağlıyor. Çeşitli çalışmalar bağırsaklarınızdaki faydalı bakterileri arttırmanın iştahı, gıda alımını, metabolizmayı ve beden ağırlığını etkilediğini, hatta kilo vermeyi kolaylaştırdığını gösteriyorlar.

Herhangi Bir Diyet İçin Uygun

Geleneksel kefir, kefir mayası kullanılarak yapılıyor ve içinde süt de bulunuyor. Bunun sonucunda oldukça besleyici ve pek çok faydaya sahip bir kefir ortaya çıkıyor. Kefir her ne kadar iyi, sağlıklı bir diyetin mükemmel bir parçası olabilse de, özellikle süt ürünü tüketmeyenler ve veganlar için uygun değil.

Ancak su kefirinde süt yerine şekerli su kullanıldığı için geleneksel kefire iyi bir alternatif. Ayrıca kalorisi düşük ve kendi damak tadınıza göre düzenlemeniz de mümkün.

Su Kefiri Nasıl Yapılır?

  • Yarım kupa sıcak suyu bir kavanoza katın ve içine dörtte bir kupa şeker ekleyin ve karıştırın.
  • Kefir mayasını ekleyin ve üzerine 3 kupa ılık su katın, kavanozun kapağını kapatın.
  • Kavanozu sıcak bir ortama koyun ve 24-48 saat fermente olmasını bekleyin.
  • Kefir mayasını süzün ve böylece bir sonraki sefere kullanabilirsiniz.
  • Dilerseniz ikinci defa fermente olmasına izin verin.
  • Eğer tekrar fermente edecekseniz, içine meyve suları veya meyve ekleyebilir, doğal tatlandırıcılar katabilir ve kapatıp 24-48 saat daha bekletebilirsiniz.

Su Kefiri – Süt Kefiri – Hindistan Cevizi Kefiri Farkları

Kefir pek çok farklı bileşen ile yapılabilir. Geleneksel olarak kefir mayasını inek, koyun veya keçi sütüne katarak yapılıyor. Bunun sonucunda kremamsı, lezzetli ve aromalı bir ürün çıkıyor. Diğer kefir türlerinde olduğu gibi süt kefiri de iyi bir prebiyotik kaynağı ve sağlığa pek çok güçlü etkisi var.

Süt ürünü tüketimini sınırlandırmak isteyenler içinse su ve hindistan cevizi kefiri iki alternatif arasında ve bunlar da probiyotik sağlıyorlar. Su kefiri kefir mayasını şekerli suya katarak hazırlanırken, hindistan cevizi kefiri ise aynı şeyi hindistan cevizi suyu ile yapıyor.

Süt kefirine göre su ve hindistan cevizi kefirinin yoğunluğu çok daha az. Süt kefiri ise daha yoğun ve görünümü yoğurda benziyor.

Besin değerlerinden bahsetmek gerekirse, süt kefirinde en yüksek miktarda vitamin ve mineral var. Ayrıca kalori bakımından da en yüksek değerlere sahip. Hindistan cevizi kefiri ise temel besinlerden bol miktarda sağlıyor ve potasyum, magnezyum, manganez gibi mineraller hindistan cevizi suyunda bulunuyorlar. Su kefiri ise probiyotikler bakımından çok zengin ancak bu temel vitamin ve minerallere sahip değil çünkü temel olarak şekerli sudan hazırlanıyor.

Kefirin Geleneksel Tıpta Kullanımı

Kefir gibi gıdalar genellikle geleneksel tıp formlarında sık sık kullanılıyorlar. Bunların probiyotik bileşenleri ve besin profillerinden dolayı güçlü iyileştirici etkilere sahip oldukları düşünülüyor.

Örneğin Ayurveda tipi beslenmede, kefir gibi fermente gıdaların tüketimi öneriliyor çünkü fermentasyon süreci sindirimi kolaylaştırıyor ve besinlerin daha kolay sindirimini sağlıyor. Probiyotik gıdalar aynı zamanda bağırsak mikrobiyomunu da dengelemeye yardımcı olabiliyorlar ve sindirim bozukluklarına bağlı sağlık problemlerini önlüyorlar.

Benzer şekilde fermentasyon süreci geleneksel Çin tıbbı içerisinde de uzun süredir kullanılıyor. Bu uygulama yüzyıllar öncesine dayanıyor ve temel olarak Çin’de kullanılan antik mayalama teknolojilerini temel alıyor. Kefir gibi belli gıdaları fermente etmenin sindirim sağlığına iyi geldiği ve bütünsel tıpta kullanılan özel bileşenlerin iyileştirme gücünü arttırdığına inanılıyor.

Su Kefiri Nerede Bulunur ve Nasıl Kullanılır?

Süt kefiri ile hindistan cevizi kefirini marketlerde bulmak mümkün olsa da, su kefiri o kadar da yaygın değil. Hatta evde kendiniz hazırlamak market market gezmekten muhtemelen daha kolay olacaktır.

Su kefiri mayasını aktarlardan veya internetten almak önemli. Eğer arkadaşlarınızda varsa onlardan da ödünç alabilirsiniz. Kendinize her su kefiri yaptığınızda bu daha fazla kefir mayası üretimi sağlar ve böylece sonraki turlarda tekrar kullanabilirsiniz.

İlk fermentasyon sürecinden sonra kefiri hemen tüketebilirsiniz ancak bazıları ikinci bir fermentasyona izin veriyor ve bu da son ürüne daha fazla aroma ve gaz katmak için uygun. Kefiri ikinci defa fermente etmeden önce için meyveler, meyve suları veya doğal tatlandırıcılar ekleyebilirsiniz.

Kefiri smoothielere ekleyebilir, kola yerine içebilir veya sizi pişman etmeyecek tazeleyici ve köpüklü bir içecek olarak tüketebilirsiniz.

Tarihi ve Gerçekler

Kefirin kuzey Kafkasya’da doğduğu düşünülüyor ve bu bölgede Rusya, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan gibi ülkeler bulunuyor. İlginç şekilde kefir kelimesinin Rusça veya Farsça kökenleri olduğu düşünülüyor. Temel olarak köpük, baloncuk kelimelerinden köken alıyor.

Süt kefiri pek çok farklı mutfakta ve tarifte kullanılıyor. Ekşi ekmek yapımında kullanılabilir, ayran yerine içilebilir, çorbalarda, smoothielerde, shakelerde süt yerine kullanılabilir.

Su kefirinin ise bölgesel olarak farklı isimleri olabiliyor ve tam olarak nereden geldiği belli değil. Bazı teoriler onun Avrupa, Meksika ve hatta Kafyasya dağlarından geldiğini iddia ediyorlar.

Uyarılar

Ölçülü tüketildiği zaman su kefirinin veya normal kefirin yan etkileri minimal. Diğer probiyotik gıdalarda olduğu gibi kefirin düzenli tüketimi kabızlık, ishal, karın ağrısı ve mide krampları gibi sindirim sistemi problemlerine yol açabilir, özellikle de beslenmenize ilk defa ekliyorsanız. Ancak bu problemler düzenli tüketim ile birlikte ortadan kalkacaklardır.

Buna ek olarak bağışıklık sisteminizi etkileyen bir rahatsızlığınız varsa, su kefiri tüketiminizi arttırmadan önce doktorunuzla görüşmeniz iyi olabilir. Pek çok araştırma probiyotiklerin bu bireyler tarafından güvenle tüketilebildiklerini gösterse de, probiyotiklerin bağışıklık sistemi problemli olan insanlarda enfeksiyon riskini arttırabildiklerini gösteriyor.

Son olarak, su kefirinde fermentasyon sürecinden dolayı çok küçük miktarda alkol bulunur ve bu da karışımın ne kadar süre mayalandığına bağlı. Eğer su kefirinin alkol içeriğinden endişe ederseniz miktarını ölçmek için bir hidrometre kullanabilirsiniz.