Herkese merhaba! Bugün de, herkesin merak ettiği bir konu ile karşınızdayım. Sürekli aç hissetmenizin 9 önemli nedeninden bahsedeceğiz…

Bu, diyet yapan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri. Benim danışanlarım da, bana ilk geldikleri zaman, hep şu şikayetten yakınıyorlar; “Hocam ben diyet yapamıyorum. Sürekli kendimi aç hissediyorum. Yemek yediğim halde doyma hissim gelmiyor. Sürekli tatlı yemek istiyorum”. Ancak, o kişileri diyete aldığım zaman, bu durumun 3 gün ile 2 hafta içerisinde ortadan kaybolduğunu görüyorum. Peki, bunun nedenleri nelerdir ve biz bunları nasıl çözebiliriz?

1. Çok Fazla Basit Karbonhidrat Tüketmek

“Ekmeği kesin, ekmeği tüketmeyin” derler. Burada, karbonhidratın çeşidi çok önemlidir. Beyaz ekmek, beyaz makarna ya da pirinç, basit karbonhidratlardır. Bunları vücudunuza aldığınız zaman kan şekeriniz fırlar. Düştüğü zaman da, vücudunuz sizden tekrar karbonhidrat istemeye başlıyor. Yani, insülin salınımını arttırıyor ve sizi sürekli acıktırıyor. Onun yerine, karbonhidrat oranı daha düşük bir diyet uygulamalı ve basit karbonhidratları tüketmemelisiniz. Onun yerine; esmer ekmek, bulgur, karabuğday ya da kepekli pirinç tüketebilirsiniz.

2. Susuz Kalmak

Genelde insanlar su içmeyi ihmal ediyor. Birçok kişi, “Hocam su içmeyi hep unutuyorum” diyor. Vücudumuz çok zekidir. Siz su içmediğiniz zaman, vücudunuz “Ona da tamam. Ben bunu hallederim, unuttururum” diyor. Ancak, beyinde susuzluk ve açlık merkezleri birbirine çok yakındır ve vücudunuz, bu iki hissi birbirine karıştırır. Siz su içmediğiniz zaman, size yemek atakları verir. Dolayısıyla da, kendinizi susuz hissettiğinizde aç olduğunuzu düşünüyorsunuz ve bunun yerine gidip sürekli olarak yemek yiyorsunuz. Günde 2 litre kadar su içerseniz, bu sizin susuzluğunuzu giderecek ve açlığınızı da yatıştıracaktır.

3. Aşırı Spor ve Egzersiz Yapmak

Spora çok fazla yükleniyorsanız ve işin dozunu kaçırıyorsanız, “Nasıl olsa spor da yapıyorum” diyerek daha fazla yemek yiyor olabilirsiniz. Sporun yediklerinizin hepsini yaktığını sanıyor olabilirsiniz; ancak ne yazık ki öyle bir durum yok. Aşırı acıktığınız için aşırı yemek yerseniz, yaptığınız sporun da bir faydası olmamış oluyor. Buna örnek olarak; Cross Fit’i örnek gösterebilirim. Cross Fit’te çok fazla efor sarf ediyorsunuz ve sizi çok acıktırıyor. Bunu yapan kişiler, genelde çok rahatladığını söylüyor ama bu kişiler gittikçe irileşebiliyorlar. Aşırı spor, çok fazla yemek tüketimine neden olduğu için, kilo almanıza da neden olabiliyor.

4. Hızlı Yemek Yemek

Aşırı açsınız, masaya oturuyorsunuz ve yemeğinizi hızlı bir şekilde, 5-10 dakikada bitiriyorsunuz. Erkekler, bunu daha fazla yapıyorlar. Araştırmalara göre, beyninize tokluk sinyalinin gitmesi 15 dakika sürüyor. Yani, 15 dakika içerisinde yavaş yavaş yerseniz, belki de tabağınızın yarısında doyacaksınız. Ancak; 5-10 dakika içerisinde, beyninize tokluk sinyali ulaşmadan bütün tabağı bitirirseniz, gereğinden fazla kalori almış olursunuz. Bu da, sürekli olarak aç hissetmenize neden olur.

5. İnsülin Hormonunun Yüksek Seviyede Olması

İnsülin hormonu, yediğimiz besinlerin yağa depolanmasını sağlar. Dolayısıyla, hücreler glikozu kullanamaz ve bu şekilde de kendinizi, “Ben biraz önce bir şeyler yedim ama o yemek nereye gitti?” diye düşünürken bulabilirsiniz. Yani, kendinizi sürekli aç hissedebilirsiniz.

6. Az Protein Tüketimi

Yani, besin değeri düşük besinlerle beslenmek. Biz diyetisyenler besinleri, kaliteli ve kalitesiz olarak ikiye ayırıyoruz. Et, tavuk, balık, yoğurt, süt, peynir gibi kaliteli olanlar, genelde yüksek protein içeriğine sahiptir. Eğer, düşük protein alırsanız, vücudunuzun tokluk süresi kısalır ve kendinizi sürekli aç hissedersiniz. Bu nedenle, yüksek protein içeren bir diyet yapmalısınız.

7. Tiroit Bezlerinin Hızlı Çalışması

Bu da, genellikle genç erkeklerde çok sık görülüyor. Bu hormon fazla çalıştığı zaman, metabolizma çok hızlı çalışır ve vücudunuz ne yese doymaz. Kendinizi sürekli aç hissedebilirsiniz. Eğer, böyle bir durumunuz varsa doktora başvurmanızı öneririm.

8. Öğün Atlamak

Küçük bir ara öğün yapıp kan şekerinizi bastıracakken; ara öğün yapmadığınız için kan şekeriniz iyice düşer ve normal yemek yediğinizde çok yükselir. Bu dalgalanmalar böyle devam ettikçe, açlık ve tokluğunuz birbirine karışacaktır. Siz de, kendinizi sürekli aç hissedebilirsiniz.

9. Aşırı Stresli Olmak

Stres anında adrenalin salgılanır ve kan şekerinde bozulmalar olur. Kan şekeri yükselir ve bu da, kişinin kendisini sürekli aç hissetmesine neden olur. Genelde, çoğu kişinin kilo almasının temelinde aşırı stres hali yatmaktadır. Bu nedenle, aslında çözülmesi gereken en önemli nokta, aşırı stres durumudur.

Saydığım bu 9 nedene dikkat ederseniz, sürekli aç hissetmenizin nedenini bulabilirsiniz. Eğer, çok fazla problem yaşıyorsanız da, bir uzmandan yardım alabilirsiniz.