Bazen sindirim sisteminizde biriken fazla hava, bazen de midenizin sıvıyla dolu olması şişkinliğe neden olur. Sebebi ne olursa olsun kesin olan bir şey var ki, o da kendinizi rahatsız hissetmenize yol açması. Şişkinliğin daha ciddi sorunların habercisi olduğu nadir olarak görülse ve bu his genelde birkaç saat içinde kaybolsa da, şişik bir karın kendinizi hantal ve uyuşuk hissetmenize neden olur. Bu durumu önlemek için ise, birkaç alışkanlığınızdan kurtulmanız gerekebilir. Şişkinliğe neden olan alışkanlıkları, Uplifers olarak sizler için derledik.

  1. Çok hızlı yemeyin.

Eğer günün koşuşturması içinde yemeklerinizi ağzınıza tıkıştırıyorsanız, onlarla birlikte gaza neden olan havayı da yutuyorsunuz demektir. Üstelik tek sorun sıkışmış hava da değil. Beslenme uzmanı Stephanie Middleberg, “Aceleyle yemek yediğinizde, lokmalarınızı düzgün çiğnemediğiniz için, normalden büyük parçalar bağırsaklarınızda sindirilmeyi bekler” diyor. Hızlı yemenin başka bir tehlikesi de, ne kadar yediğinizi fark edememek ve midenizi fazlasıyla doldurmak. O yüzden en az 20 dakika oturarak yemeğe çalışın. Bu, beyninizin doyduğunu anlaması ve size dur sinyali vermesi için gereken süredir.

  1. Öğle yemeğiniz bir sandviçten ibaret olmasın.

En sağlıklı sandviçler bile çok fazla sodyum içerir. Beslenme uzmanı Dr. Janet Brill, tipik bir sandviçin, günlük sodyum alımınızın yaklaşık %20’sini oluşturabildiğini söylüyor. Health.com’da paylaşılan bilgilere göre, ekmek ve sandviç ekmekleri ile peynir ve şarküteri ürünleri, en fazla sodyum içeren ilk 3 ürün. Tavsiye edilen günlük sodyum miktarı ise 2300mg. Bunun üzerine çıkmamak ve her gün sandviç yiyip midenizi şişirmemek için, öğle yemeğinde farklı gıdalar tüketebilir ya da sandviç ekmeği yerine marul yaprağı kullanabilirsiniz.

  1. İçeceklerinizde pipet kullanmayın.

Ne kadar pratik olsa da, pipet kullandığınız zaman içinize fazladan hava çekmiş olursunuz ve bu da şişkinliğe sebep olur. Üstelik ne kadar yavaş çektiğinizin de bir önemi yok; pipetin üst kısmında kalan havayı çektiğiniz için bundan kaçamazsınız. O yüzden, mümkün olduğunca bardaktan içmeyi tercih edin.

  1. Çok fazla paketlenmiş gıda tüketmeyin.

Buradaki sorun da yine sodyum. Marketlerdeki işlenmiş ürünlerin çoğunda, sodyum, koruyucu olarak kullanılıyor. Üstelik sorun sadece cips ya da krakerler de değil. Çorba, salça, salata sosu, kahvaltılık gevrek gibi sağlıklı zannettiğimiz birçok gıdanın içinde de çok fazla miktarda sodyum bulunuyor. O yüzden alışveriş yaparken paketlerin içindekiler kısmını okursanız, şişkinlik yapan gıdalardan da uzak durmuş olursunuz. Tabii her şeyden önce, işlenmiş gıdaları beslenme düzeninizden çıkarıp, onun yerine doğal olarak sodyumu az olan taze meyve ve sebzeler ile tahılları tüketmeye çalışın.

  1. Diyet ya da düşük kalorili gıdalardan uzak durmaya bakın.

Diyet içeceklerden şeker ve sakızlara kadar, her şeyin içinde aspartam ve sükraloz gibi yapay şekerlerden bulunuyor. Bu maddeler ise ciddi anlamda şişkinliğe yol açıyor. Çünkü sistemimiz yapay tatlandırıcıları doğru düzgün sindiremediği için, bu maddeler midemizde uzun süre bekliyor. Gerçek gıdalar olmadıkları için vücudun onları tanıyamaması ise çok normal. O yüzden bu gıdaları tüketmeyi bırakırsanız, şişkinliklerinizin azaldığını fark edeceksiniz.

  1. Gazlı içecek alışkanlığınızı bırakmaya çalışın.

Gazoz ya da maden suyundaki baloncuklar, aynı şekilde midenizde de şişerler. Yapay tatlandırıcılar sindirilemediği için diyet içecekler daha da fazla şişkinliğe yol açar. Gazlı içecekleri hayatınızdan çıkarmakta gerçekten zorlanıyorsanız, içecekleri bir kaç saat ağzı açık bekleterek gazlarının kaçmasını sağlayabilir ya da buzla dolu bardaklarda içebilirsiniz.

  1. Fasulyeler en sevdiğiniz yiyecek olmaktan çıksın.

Kuru fasulye, barbunya, mercimek ve nohut, bitkisel protein açısından oldukça zengin ve yararlı gıdalardır. Fakat maalesef içlerindeki karbonhidrat, şişkinlik ve gaz yapıcı olarak ün salmalarının temel nedeni. Fasulyeler oldukça besleyici ve sağlıklı gıdalar olduğu için, onları beslenme düzeninizden çıkarmanız yanlış olur. O yüzden tüketiminizi biraz azaltabilir ya da baklagillerle birlikte mideyi rahatlatacak ve şişkinliği önleyecek doğal ilaçlardan kullanabilirsiniz.

  1. Sakız çiğnemeyi ya da şeker yemeyi çok sık tekrarlamayın.

Şeker ya da sakız ağzınızı oyalayarak kilo vermenize ya da sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilir. Fakat aynı zamanda fazladan hava yutmanıza da neden olurlar. O yüzden şeker ya da sakızın yerine, ağzınızı meşgul etmek için sık sık su için. Bu sayede suyun sağladığı ekstra faydalardan da yararlanmış olursunuz: Su, mide-bağırsak yolunuzda hareketlenmeyi sağladığı için, sisteminizde biriken fazla hava ve suyun atılmasına da yardımcı olur.

  1. Akşam yemeğini yatma saatinize yakın bir vakitte yemeyin.

Eğer dolu dolu bir akşam yemeğini yatmadan 1-2 saat önce yemeyi planlıyorsanız, şişkin bir sabaha uyanmaya hazır olun. Yatma pozisyonu sindirimi yavaşlattığı için, dolu mideyle yattığınızda sindirim çok yavaş olacaktır. Bu da tabii ki şişkinliğe sebep olur. Yoğun iş hayatı sebebiyle her zaman programınızı ayarlayamayabilirsiniz, fakat en azından akşam yemeğini yatmadan 3-4 saat önce yemeye çalışın. Eğer yatmadan hemen önce yemek zorundaysanız da, biraz meyve ya da yoğurt gibi küçük şeylerle geçiştirin. Sabah kalktığınızdaysa dolu dolu bir kahvaltıyla bu durumu telafi edersiniz.

10. Alerji belirtilerini es geçmeyin.

Bugünlerde, glütensiz yemek çılgınlığından da anladığımız kadarıyla, gıda alerjileri artmış durumda. Yine de bazı alerjiler ve hassaslıkların şişkinliklere yol açtığı fazla bilinmiyor. Buğdaya alerjisi olan ve glüteni sindiremeyen insanlar, şişkinlik ve sindirim problemleriyle uğraşırken, laktoz intoleransı olanlar da bu konuda rahatsızlıklar yaşıyor. O yüzden sürekli olarak şişkinlik hissediyor ve nedenini de bir türlü bulamıyorsanız, alerji testi yapması için doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.