Herkese merhaba! Yine çok güzel bir konu ile karşınızdayım. Konumuz; “süt azalmadan nasıl kilo verilir? Sezaryen sonrası nasıl zayıflanır?” Normalde, sezaryen ya da normal doğum çok fark etmiyor ama küçük birkaç noktadan da sizlere bahsedeceğim.

Doğum Sonrasında Diyete Ne Zaman Başlanmalı?

Biliyorsunuz, lohusa depresyonu diye bir şey var. Kadınlar, çok güzel bir vücutları varken bir anda şiş, ödemli, hormonlar alt üst olmuş bir hale gelebiliyorlar. Çocuk doğurmak çok güzel bir duygu ancak ne yazık ki, kilolar bazen anneleri rahatsız edebiliyor. Bu nedenle de, bir an önce diyete başlamak istiyorlar. Ancak, biliyoruz ki bebeğinizin en önemli besin kaynağı, bağışıklık sistemini ve bağırsakları güçlendiren her şey anne sütünde var. Bu nedenle, anne sütünün azalmasını istemiyoruz. Dolayısıyla da, biraz sabretmenizi öneriyorum.

Yaklaşık 6. aydan sonra diyet yapmaya başlarsanız, sizin için daha doğru olacaktır. Altıncı aydan önce de; çikolata, tatlı, pasta gibi zararlı ve abur cubur besinlerden uzak durursanız, belli bir kilo miktarı kendiliğinden gidecektir.

Ayda Kaç Kilo Verilmeli?

Ayda 3-5 kilo arası verebilirsiniz, o da sizin kilonuza bağlı olarak değişir. 60 kilo civarındaysanız, ayda 3 kiloya kadar verebilirsiniz. Ancak, 80-90 kiloysanız vereceğiniz kilo biraz daha fazla olacaktır. Yani, sahip olduğunuz kilo ile biraz daha doğru orantılı olacaktır.

“Hocam, ben 1 ayda 7 kilo verdim” diye gelen danışanlarım oluyor. Örneğin, bir danışanım benden 1-2 ay önce başka birine gitmiş. Sıkı bir diyet yapmış ve sütü azalmış. Çok sıkı diyetlerde sütünüz azalmayabilir ama sütünüzün kalitesi ve besleyiciliği mutlaka düşecektir. Yani, sütünüzün yağ, protein ve vitamin oranı azalır. Bunlar da, bebeğinizin kilo almasını ve bebeğinizin sütteki o vitaminlerden ve besin maddelerinden yararlanmasını engelliyor. Bu nedenle, 1 ayda 3-5 kilo arası vermeye dikkat edin.

Süt Azalmadan Kilo Vermek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

1.Uyanınca 1 Bardak Su ve 3 Hurma Tüketin

Gün içerisinde, bir porsiyon meyve hakkınızı mutlaka hurmadan yana kullanmanızı istiyorum. Genelde emziren anneler, sabah bebeğini emzirirken çok fazla kahvaltı yapmaya vakit bulamayabiliyor. Uyandığınız zaman, 1 bardak su ve yanında 3 adet kuru hurma tüketin. Sonrasında, kahvaltınıza geçebilirsiniz. Kahvaltıda da, yüksek proteinli yumurta ve peynir gibi besinleri tercih edin. İçerisinde zeytin de olabilir ancak ekmek miktarını biraz daha düşük bırakın. Kilonuz çok yüksekse 2 dilim, biraz daha düşükse 1 dilim ile sınırlandırabilirsiniz.

2. Ara Öğünde 1 Küçük Dilim Tahin Helvası Tercih Edin

Emziren annelerin çok fazla tatlı isteği oluyor. Hurma, tatlı ihtiyacınızı karşılarken sütünüzün artmasına da yardımcı olur. Onun yerine, tahin helvası da kullanabilirsiniz. Tahin helvası da çok sağlıklıdır ve sütü arttırıcı etkisini görüyoruz. Bu nedenle, günlük beslenmenizde ara öğünlerinizden birine 1 dilim tahin ekleyebilirsiniz.

3. Ana Öğünde Çorba Tüketin ve Ekmek Tercih Etmeyin

“Kahvaltıda 1-2 dilim ekmek yiyebilirsiniz” dedim, ancak öğle ve akşam yemeklerinde mümkünse ekmek tercih etmeyin. Öğle yemeğinde, sütün artmasını sağlamak için ekmek yerine bir kase çorba tüketebilirsiniz. Mercimek olabilir, ezogelin çorbası, tarhana, yayla çorbası ya da sebze çorbası olabilir.

Öğle ya da akşam yemeğinde, mutlaka birer kase çorba tüketin. Çorba içtiğiniz için de, ekmek kısmını kullanmayın. Onun yerine süt arttıran, karbonhidrat yerine geçen ve sizi tok tutan çorbayı içmiş oluyorsunuz. Çorba içmek istemediğiniz zaman da, onun yerine 3-4 kaşık kadar az yağlı bulgur pilavı tüketirseniz, sütünüzün artmasını sağlayacaktır.

4. Bir Ana Öğünde Et Türü Besin Tercih Edin

Kahvaltıda ne yemeniz gerektiğinden bahsettik. Öğle ve akşam yemeklerinde; öğünlerden birinde sebze yemeği ve diğerinde mutlaka et tercih edin. Et, süt arttırıcı etkiye sahiptir. Aynı zamanda, yağ da yaktığı için bir öğünde mutlaka et/tavuk/balığa yer vermelisiniz. Diğer öğünde de sebze ya da bakliyat gibi bir besin tercih edebilirsiniz.

5. Ana Öğünlerde 1 Kase Yoğurt Tüketin

Hem öğle hem de akşam yemeklerinde, mutlaka bir kase yoğurt tüketmenizi istiyorum. Bunun da, ev yoğurdu olmasını istiyorum. Ev yoğurdu olması, daha doğal olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle de, hem sütün kalitesini arttırmak hem de bebeğe sağlıklı bir besin vermiş olmak için tercih edilmeli. Yoğurdun, bağırsak hızlandırıcı etkisi daha fazladır. Hem yüksek protein almanızı sağlar, hem de metabolizmanızı hızlandırdığı için sütün artmasını ve kilo vermenizi sağlayacaktır.

6. Gün İçinde 2-3 Bardak Rezene Çayı Tüketin

Sütün artmasını istiyorsanız, gün içerisinde 2-3 bardak rezene çayı içmenizi istiyorum. Rezene çayının da süt arttırıcı etkisi vardır. Aynı zamanda, bitki çayı olduğu için hem su alımını arttırır hem de bağırsakları hızlandırır. Bu şekilde, kilo vermenize de yardımcı olacaktır.

7. Gün İçinde 3 Litre Su Tüketin

Emziren anneler, sürekli emzirdikleri için vücutta bir sıvı kaybı olur. Bu sıvı kaybını mutlaka yerine koymak gerekir ki vücut daha fazla süt üretebilirsin. Aynı zamanda, sıvıların iştah kapatıcı ve metabolizma hızlandırıcı etkisi olduğu için, biraz daha hızlı kilo vermenizi sağlayacaktır.

8. Ara Öğünde 2-3 Adet Ceviz Tüketin

Gün içerisinde, herhangi bir ara öğünde 2-3 adet ceviz tüketin. Cevizin içerdiği sağlıklı yağlar sayesinde sütünüzün kalitesi artmış olacak ve bebeğiniz için de faydalı olacaktır.

9. Kalori Yakımını Arttırmak İçin 1 Saat Yürüyüş Yapın

Bunu söylemeden geçmeyeceğim. Normalde, emzirmek kadınlara 500 kalori kadar yaktırır. Yani, teorik olarak bunu biliyoruz. Ancak, bazı kadınlarda ne yazık ki öyle olmuyor. Ben kendi danışanlarımda da görüyorum.

Bu nedenle, onlara da önerdiğim gibi emziren annelere, eğer imkanları varsa günde 1 saat tempolu yürüyüş yapmalarını istiyorum. Bu, yağ yakımını arttırmanıza ve metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olacaktır.