Bir yandan Doğu’nun gizemlerle dolu ülkesi, diğer yandan yasaklar, kısıtlamalar ülkesi olarak bilinen Suudi Arabistan Krallığı! Suudi Arabistan’ın dünyada tanınırlığı bunlardan ibaret değil elbette, lüks içinde yaşayan kraliyet ailesi, ülkemize ve dünyanın en gözde tatil cennetlerine gidip harcadığı paralar da tüm yaz boyu dilimizde dolanıyor. Yaklaşık 35 milyonluk nüfusu, altın ve petrol rezervleri, doğal gazı derken ülkenin zenginliğine diyecek sözümüz yok. Ama erkeklerin her birinin deyim yerindeyse bir kral, kadınların da buna keza köle olduğu ülkede hayat kadınlar için hiç de kolay değil. Özellikle de kadınlara uygulanan yasaklar, tüm dünyanın dilinde dolaşıyor. İşte “aman siz, siz olun, Suudi Arabistan’a yerleşmeyi aklınızdan bile geçirmeyin” dedirtecek yasaklarla Suudi Arabistan!

1. Eğer Suudi Arabistan’da yaşayan bir kadınsanız araba kullanamazsınız! Ancak çok istisnai durumlarda kısıtlı olarak bazı kadınlara izin verilmiş. Bu da büyük çabalar sonucunda son yıllarda mümkün olabilen bir “özgürlük”tür. Zira araba kullanan kadınların Batı’ya özendiği, geleneksel değerleri hiçe saydığı düşünülüyor.

2. Suudi Arabistan’da bulunan kadın ve kızlar, ki yabancılar da buna dahil, siyah giyinmek zorundalar. Bir de erkeklerin dikkatini çekmemek için renkli çarşaf giymeleri de yasak. Bu siyah giysiler de ya çarşaf ya da abaye olmalı, başlar ve ayaklar mutlaka kapatılmalıdır.

3. Çalışma ve öğrenim hayatında yok denecek kadar az yer edinebilen kadınların yargıç gibi üst makamlara, devlet görevlerine gelmeleri ise tamamen imkansız

4. 2015 yılına kadar kadınların seçme ve seçilme hakları yoktu. Ne acıdır değil mi, sanki kadınlar hiç yaşamıyor gibi!

5. Eğer bir mahkemede tanıklık söz konusu ise 2 tane kadın tanığın ifadesi, 1 tane erkek tanığın ifadesine eştir. Yani erkek zaten doğruyu bilir, 2 kadın sadece 1 erkek kadar bilebilir. Hatta yeterince erkek tanık yoksa kadının tanıklığına başvurulur, aksi halde zaten erkekler yeterince biliyordur.

6.Suudi Arabistan’da çalışanların yalnızca % 5’i kadın ki onlar da genelde hiç erkeğin olmadığı ortamlarda çalışmalarına izin vardır. Öyle ki ülke, kadın işgücünde dünyada sonuncu sıradadır. Kadınlar için istihdam olanaklarının genişletilmesi için bazı devlet görevlileri çaba göstermişler, ancak dini polis teşkilatı ve erkek vatandaşlar bu durumu olumsuz karşılamışlardır.

7. Aslında Suudi Arabistan’da kadınların çalışması yasak değil, yanlış anlamamak lazım. Sadece kadının çalışması için bazı kurallar, koşullar var. Şöyle ki; bir kadının çalışabilmesi için yaşamak için paraya ihtiyacı olmalı. Yani ona bakacak eşi ya da babası yok ya da onlar çalışamıyor olmalı. Ardından bu iş yerinde sadece kadınlar çalışmalı ve erkek müşterilerle iletişim, temas gibi bir durum asla olmamalı. Bir de kadın çalışırken evdeki görevlerini asla ihmal etmemeli. En son olarak da kocası ya da babası izin vermeli, bu izinden vazgeçtiği anda işten ayrılmalı. Yani Suudi Arabistan’da kadınların çalışması yasak değil, imkansız hiç değil, ama imkansıza yakın diyebiliriz.

8. Ülkenin her yerinde devlet tarafından özel olarak görevlendirilen din polisleri var. İşte bu din polislerinin de asli görevleri, kadınları hayatın her alanında gölge gibi takip edip şeriata uygun davranıp davranmadıklarını denetlemektir.

9. Kadınlar bu din polislerin korkusundan kendi mahallelerinde bile tek başlarına dolaşamazlar. Eğer ülke sınırları dışına çıkmaları gerekirse kocalarının ya da babalarının yazılı izni şart.

10. Suudi Arabistan’da, kadınların her hangi bir işte kısıtlı da olsa çalışabiliyor olmaları çok yakın bir tarihe dayanıyor. İşte bu kısıtlı da olsa kadınların iş hayatına kazandırılması çabasının başarılı olabilmesi için sadece kadınların çalışmasına izin verilen kentler inşa ediyor. Şaka gibi ama gerçek; bu kentlere erkekler asla giremeyecekler.


11. Bir süredir kadınlar kasiyerlik yapabiliyorlar. Ancak son dönemde yayınlanan fetvalar kadınların kasiyerlik yapmasının, akrabaları olmayan erkeklerle aynı ortamda bulunma durumunu yarattığını ve bunun da şeriata aykırı olduğunu belirtiyor. Yani yakın zamanda kasiyerlik de yasaklanırsa şaşırmamak lazım!
12. Kadınların araba kullanmalarının yasak olduğundan bahsettik ya, “o zaman taksiye binsinler” diyebilirsiniz. Ancak yanında kendisine eşlik eden erkek bir akrabası olmadan kadınların taksiye binmesi de ahlaksızlık olarak görülüyor. Hal böyle olunca araba kullanamaz, taksiye yalnız binemez, bisiklete binsin bari!


13. Suudi Arabistan’da kadınların bisiklet kullanmaları da yasaktır. Şimdi yeniden bakalım araba kullanamaz, bisiklet süremez, yanında bir erkek akraba yokken taksiye binemez, o zaman yürümek zorunda, değil mi?
14. Ülkede kadınlar ve genç kızlar, aile için ayrı bir yeri olmayan kafelerde ve lokantalarda oturamaz. Fast food restoranlarda ise kadınlar için ayrı kasa yoksa paket sipariş bile veremez.
15. Ülkede flörtün her türlüsü zaten yasaktır. Evlenme gibi bir niyet varsa kesinlikle adaylar birbirlerini göremezler. Sadece erkeğin annesi kızın evine gider ve kızı görür, eğer beğenirse onu ailesinden ister.
16. Örf ve adetlere uygun bir şekilde kız istendi, söz ve nişan yapıldıysa bile nişanlılar birbirlerini göremez, görüşemez, flört zaten edemezler. Artık evlenince rahatça görüşebilirler.


17. Suudi Arabistan olimpiyat oyunlarına kadın sporcu göndermeyen tek ülke olarak dünyada ünlü sayılırdı. Ancak 2012 yılında Londra Olimpiyatları’na Suudi Arabistan’dan kapalı bir kadın sporcu katıldı.
18. Ülkede kadınlara hak ve özgürlük verilmediği gibi işkence vari uygulamalar da hiç bitmiyor. Örneğin ülkenin bazı bölgelerinde hala kadınları sünnet etmek zorunludur.
19. Kadın için dışarıya çıkabilmek çok zor, erkek akrabası yanındaysa kısıtlı olarak çıkabilir ve bir restoranda bir şeyler yiyip içebilir. Ancak yüzünü kapatan peçenin altından yemeye çalışmak da ayrı bir işkence olur. İşte bunun için ülkede çoğu restoranın aile için özel bölümleri vardır. Bu alanlara asla erkek garsonlar giremez, kapıdan ya da paravanın arkasından ailenin erkeği siparişleri alır.
20.  Bir kadın, kocasından izin almadan çocuğu için banka hesabı açamaz.
21. Riyad, özgürlükler kenti dedik ya! Ülkede 30 yıldır yasak olan sinema, da Riyad’a geldi. Ama küçük bir sorun var; bu sinemaya sadece erkeklerin ve 10 yaş altındaki kız çocukları gelebilir. Kadınlarsa asla sinemada film izleyemezler.
22. Kız çocuklar, 10 yaşına kadar bir nebze de olsa çocuk muamelesi görüp, bazı haklara sahip olurken, 10 yaşından sonra bir kadın gibi muamele görüyorlar. İşte böyle olunca da annelerine yasak olan her şey 10 yaşını geçmiş kız çocuklarına da yasak oluyor.


23. Suudi Arabistan’da her şey erkek için doğal, normal, hak, ancak neredeyse her şey kadın için yasak, günah ve ayıp. İşte bunlardan birisi de kadının kocasına her istediğinde kahve yapma zorunluluğu. Eğer kadın, her hangi bir sebeple kocasına kahve yapmazsa erkek onu anında boşayabilir. Erkeklerin böyle bir hakkı var!
24. Şimdi şaka gibi bir uygulama daha var; ülkenin en önde gelen müftülerinden birisi verdiği fetvada, kadınların iki gözünün tahrik edici olduğunu söylemiş. Madem gözler bu kadar tahrik edici, o zaman sadece tek bir gözü açıkta bırakan peçe takabilirler demiş.
25. Hal böyle olunca makyaj zaten yasak, zaten kadınlar makyaj yapsa da babaları ve eşlerinden başka birinin görmesi de mümkün değil.
26. Şimdi şaşıracaksınız, ama Suudi Arabistan’da kadınlar üniversiteye gidebiliyor. Evet, harika ama bu üniversitelerde erkeklerden ayrı eğitim almaları gerekiyor. Eğer bir dersi verecek eğitmen erkek ise o dersi kadınlar sadece video sistemi ile alabilir.


27. Riyad, ülkenin geneline göre daha modern olan bir kenttir. İşte bu “modern” Riyad’da kadın ve erkekler için ayrılmış bölümlere sahip olan toplu taşıma araçları vardır ve kadınlar bunlarla yolculuk yapabilirler. Ama bu araçlara kadınlar ayrı bir kapıdan biner, yine ayrı kapıdan inerler.


28. Bir kadın boşanırsa ya da dul kalırsa erkek çocuğunun velayetini en fazla 7 yaşına kadar, kız çocuğunun velayetini de en fazla 9 yaşına kadar elinde tutabilir. Çocuklar bu yaşları geçince çocuklar babalarına ya da babalarının ailesine verilmek durumundadır.
29. .Yabancı kadınlara ticari vize ya da iş vizesi verilmiyor. Alabilen kadın varsa da çok istisnai bir durum olabilir.


30. Kadınların yanlarında kendilerine eşlik eden bir erkek yakınları yoksa bankaya girmeleri, bankada işlem yapmaları yasak. Böyle olunca da kadının erkeksiz bir para olayına müdahil olabilmesi imkansız, daha doğrusu kadının kendine özel bir parasının olması imkansız. İşte bunu kırmak amaçlı kadın müşterilerin işlemlerini sadece kadın görevlilerin yapabileceği, kadınların tek başlarına gidebileceği kadınlara özel banka şubeleri açılmaya başlandı.
31. Taciz, tecavüz konularında direkt olarak kadınlar suçlanıyor ve bu konuda kadınlar ciddi cezalar alıyorlar. Özellikle tecavüze uğradığı için kırbaç cezası ile cezalandırılan kadın sayısı hiç de az değil.
32. Bir kadın diyelim ki, tüm yasaklara, zorluklara rağmen okudu ve doktor oldu. Bu kadın doktorun erkek hastayı muayene etmesi kesinlikle yasaktır. Aynı şekilde erkek doktorun da kadın hastayı muayene etmesi, ölümcül bir durum olsa bile müdahale etmesi yasak. Fakat hastanın yakını olan erkek izin verirse bu mümkün olabiliyor. Bu da istisnai bir durum.


33. Erkek bir itfaiyeci kızların, kadınların bulunduğu bir alana, binaya girip yangını söndüremez. Hatta 2002 yılında Mekke’de bir kız öğrenci yurdunda yangın çıkmış, erkek itfaiyecilerin binaya girmesine izin verilmeyince 15 kız öğrenci yanarak can vermiştir.
34. Kadınlar pazara, markete zaten yalnız ya da yanlarında bir erkek akrabaları yokken gidemezler. Yanlarında eşleri, babaları varken bir markette ya da pazarda kadınların muz, havuç, kabak, salatalık gibi yiyeceklere dokunması da yasaktır. Çünkü bu besinler erkelerin cinsel organına benziyordur ve kadınların cinsellik düşünmesine yol açabilir!
35. Kadınlarla pek ilgisi olmasa da yine akıl tutulmasına yol açacak bir uygulamadan bahsedelim ve bu bahsi kapatalım. Suudi Arabistan’da 3 genç çok yakışıklı oldukları için kadınları günaha sokabilirler diye ülkeden sınır dışı edilmişlerdir. Yani kadınlar için güzel olmak serbest. Çünkü zaten kadının saçının telinden, ayaklarına kadar her yeri kapalı olduğu için kimin güzel, kimin çirkin olduğu zaten belli değil. Ama erkekler için yakışıklı olmak yasak, çok yakışıklı bir erkek, ne kadar da çok tehlikeli değil mi?