Herkesin kendi amaçlarını gerçekleştirebileceği bir diyet çeşidi var ve bu nedenle biraz da araştırmalar ve deneme ile kendinize en uygun seçeneği bulmanız gerekiyor. Bilhassa çölyak hastalığı ile gluten hassasiyeti yahut otoimmün rahatsızlık sahibi olanların tahılsız beslenmeye göz atmaları iyi olabilir.

Glutensiz beslenmenin bir adım ötesine geçen bu beslenme düzeninde, tahılların tüketimi neredeyse tamamen yasak.

Tahılsız Beslenme Nedir?

Tahılsız beslenmede sadece gluten içeren tahıllar değil, her türlü tahıl yasak ve bunlar arasında pirinç, mısır, yulaf ve arpa gibi ürünler de var. Lakin teknik olarak tahıl olmayan kinoa, amarant ve kara buğday gibi seçeneklerin az miktarda tüketilmeleri serbest.

Ketojenik diyetin aksine karbonhidratlar açısından sınırlama yaratmayan bu diyette patates, tatlı patates, havuç ve kabak gibi besinlerden kompleks karbonhidratları alabiliyorsunuz.

Tahılsız beslenmeden et ve balık ürünleri, yumurta, baklagiller, tohumlar, yemişler, şeker veya süt ürünleri de yasaklanmıyorlar ancak eğer bunlar arasından sizde olumsuz tepkiler yaratacak ürünler görürseniz onları tüketmemeniz öneriliyor.

Ancak diğer pek çok diyetin aksine bu diyetin henüz yeterince resmi araştırmaya maruz kalmamış olması nedeniyle faydalarına dair yapılan tahminlerin analizlerinin bireylerin kendileri tarafından yapılması gerekiyor.

Tahılsız Beslenmenin Faydaları

Gıda Bağımlılığınızın Ortadan Kaldırılmasına Yardımcı Olabilir

Gıda bağımlılığı pek çok insanı etkileyen rahatsızlıklardan birisi ve genel olarak sağlıksız, ucuz gıdaların bol miktarda ve sıklıkla tüketilmesini ifade ediyor. Klinik gıda bağımlılığı hangi sonuçlar ortaya çıkarsa çıksın aşırı tüketimi ifade ediyor ve bunun sonucunda kilo alımı, zarar gören ilişkiler ve sağlık problemleri oluşabiliyor.

Ancak bunun daha hafif bir versiyonu, düzenli olarak sağlığımıza zararlı olan gıdaları tüketmemiz olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan araştırmalar glisemik endeksi düşük gıdaların glisemik endeksi yüksek gıdalar kadar bağımlılık oluşturmadıklarını gösteriyorlar.

Bol karbonhidratlı gıdalar yüksek glisemik endekse sahiplerdir ve bu nedenle tahılsız bir beslenme düzeni oluşturulduğu zaman, bedeninizi besin değeri içermeyen gıdaları istememesi yönünde eğitebilir ve daha iyi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Kalp Sağlığına Destek Olabilir

Bu konuda kesin araştırmalar mevcut değil ancak bazı değerlendirmelerde tahılsız beslenmenin kalbe iyi gelebileceği belirtiliyor. Tahılsız beslenen bireylerin kolesterol düzeylerinin düştüğü görülmüştür ve kandaki trigliserit oranları da azalmıştır.
Bunun yanında rafine nişastanın metabolik sendroma sebep olabildiği, bunun da inme, diyabet ve kalp hastalıkları riskini arttırdığı görülmüştür.

Zihin Sağlığına İyi Gelebilir

Tahılların zihin sağlığını etkiledikleri biliniyor. Zira çölyak ve gluten arasındaki bağlantı, tahılların çeşitli beyin ve zihin problemlerine sebep olduklarını, epilepsi nöbetleri, anksiyete, depresyon ve otizm spektrum bozuklukları ile ilişkiye sahip olduklarını gösteriyor.

Çölyak hastası olmayanlarda bile glutenin beslenmeden çıkarılması, zihin fonksiyonlarında iyileşme ortaya koymuştur. Hatta glutenin şizofreni gelişimine de katkı gösterdiğini ortaya koyan araştırmalar mevcut.

Evde Pişirme Gerektirir

Tahılsız beslenmenin en iyi yönlerinden bir tanesi evde yemek pişirmenizi desteklemesi ve ürün etiketlerini okumaya sizi zorlaması. Zira evde yemek yapmak daha kaliteli yediğiniz anlamına gelmektedir.

Diğer Fiziksel Belirtileri İyileştirebilir

Gluten ve buğday ürünleri sızdıran bağırsak sendromu ile yakından ilişkilidirler ve bu da sindirim sisteminde inflamasyonlara sebep oldukları anlamına gelir. Ayrıca besin hassasiyetleri, tiroid problemleri, yorgunluk, baş ağrıları, cilt problemleri ve kilo alımı da glutenle bağlantılıdır.
Bu nedenle tahılsız beslenme düzenine geçmeniz sahip olabileceğiniz çeşitli belirtilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.

Nasıl Tahılsız Beslenmeli?

Tahılsız beslenmek istiyorsanız aşağıdaki gıdaları beslenmenizden çıkartmanız gerekiyor:

• Ekmek
• Buğday
• Arpa
• Yulaf
• Kepek
• Bulgur
• Mısır unu
• Mısır
• Mısırlı ürünler
• Teff
• Pirinç
• Bira ve diğer tahıl temelli alkoller
• Diğer tüm tahıl türleri

Şu gıdaları ise sınırlı miktarlarda tüketebilirsiniz:

• Amarant
• Kara buğday
• Kinoa
• Patates
• Baklagiller
• Şeker ve tatlandırıcılar (stevia, bal ve hindistan cevizi şekeri)
• Şarap (tercihen kırmızı) ve bazı buğdaysız likörler

Tahılsız Beslenme İçin Öneriler

Tamamen tahılsız beslenme pek çok kişi için zorlu olabilir çünkü kalori kaynaklarımızdan en önemlilerini devre dışı bırakıyoruz. Yani yeteri kadar kalori alabilmek için önceden planlama yapmalı ve doğru ürünleri tercih etmelisiniz.

Pek çok kişi, bu diyeti tahıllardan kaynaklanan göbeği ortadan kaldırmak için benimsiyor çünkü günümüzde kullanılan hibrit buğday çeşitleri, kilo alımına, kan şekeri artışına ve hatta diyabete sebep oluyorlar.

Bu beslenme düzenini uygularken her ürünün etiketlerini iyice incelemeli, tahıl kaynaklı olabilecek tüm bileşenleri devre dışı bırakmalıyız. Zira glutensiz olması için üretilen pek çok üründe aslında ağır, nişastalı diğer seçenekler tercih ediliyorlar ve bunlar arasında mısır ve mısır ürünleri de bulunuyor.

Yemek yaparken ve hamurişleri sırasında da tahılsız unları tercih etmek gerekli. Badem ve hindistan cevizi unları bu konuda geniş seçenekler sunuyoralr. Ancak unutmayın, bazı ürünlerde gizli tahıllar da bulunuyorlar ve bu yüzden bilhassa soslardan uzak durmak gerekli. Evde kendiniz sirke, baharat, bitki ve kemik suyu yaparak bu tahıllardan kurtulabilirsiniz.

Pek çok alkol ürününden de uzak durmanız gerekli, özellikle de bira. Tahılsız alkolleri tercih edebilirsiniz ancak çok miktarda tüketmeyin ve şeker eklenmiş alkollü içeceklerden uzak durun.