Tarçın dünyadaki en sık kullanılan baharatlardan bir tanesi. Eskiden krallar ve yöneticiler için değerli bir hediye olarak görülürdü ve antik Mısırlılar onu mumyaları hazırlamak için de kullanırlardı.

Aromatik kokusu tarçın ağacının iç kabuklarından gelir ancak baharat tacirleri fiyatlarını yüksek tutmak için ortaçağa kadar bu sırrı gizli tuttular. Kabuğu genelde toz tarçına dönüşecek şekilde öğütülür ama tıbbi çayını yapmak için öğütülmeden demlenmesi de mümkündür.

Besin Değerleri

Antioksidanların zirvesinde bulunan tarçın çayı kalsiyum, demir ve potasyum gibi bazı besinleri de az miktarda sunar.

Bir çay kaşığı tarçın çayında aşağıdakiler bulunur:

  • 6 kalori
  • 2 gram karbonhidrat
  • 0 gram protein
  • 1 gram lif
  • 0 gram yağ

Tarçın Çayının Faydaları Nelerdir?

Antioksidan Doludur

Tarçın çayında bol miktarda antioksidan bulunur ve bunlar sizi sağlıklı tutan faydalı bileşenlerdir.

Antioksidanlar serbest radikallerden kaynaklanan oksidasyon ile savaşırlar. Serbest radikaller hücrelerinize zarar veren moleküllerdir ve diyabet, kanser ve kalp hastalıkları gibi hastalıklara yol açabilirler.

Tarçın özellikle polifenol antioksidanları bakımından zengindir. 26 baharat türündeki antioksidan aktiviteye dair yapılan bir karşılaştırma çalışmasında, tarçın sadece sarımsak ve oregano tarafından geçilmiş.

Buna ek olarak araştırmalar tarçın çayının bedeninizdeki serbest radikaller ile savaşan toplam antioksidan miktarında artış sağlayabileceğini gösteriyorlar.

Kan Şekerini Dengeler

Tarçının kan şekeri düzeyleri üzerinde güçlü etkileri olduğu belirtiliyor. Bazı araştırmalarda bedende insülin gibi davranabildiği belirtiliyor. İnsülin hormonu şekerin kan akışından dokulara taşınmasından sorumlu bir hormondur. Ayrıca bedenin ürettiği insülinin daha verimli kullanılmasını sağlayabilir ve insülin direncine karşı koruma sağlayabilir. İngiltere’deki Thames Valley Üniversitesi’nde yapılan bir değerlendirmeye göre tarçın açlık kan şekerini tip-2 diyabeti olanlarda %29 oranında düşürebiliyor.

Kalp Sağlığını Destekler

Günlük rutininize tarçın çayını eklemek kalp sağlığına çok faydalı olabilir. Tarçının kalp hastalıklarına dair bazı risk faktörlerini azaltabildiği ve böylece kalbin verimli çalışmasına yardımcı olabildiği belirtiliyor. Kan şekeri düzeylerini düşürmenin yanında toplam ve kötü kolesterolü de azaltmaya yardımcı olabiliyor. Ayrıca trigliseritlerin düşmesine de yardımcı olabiliyor. İyi kolesterolde ise artış sağlayabilir. Böylece damarlardaki fazla kolesterolün ortadan kaldırılmasını sağlayabilir.

Kronik İnflamasyonu Hafifletir

Kronik inflamasyon kanser, diyabet ve kalp hastalıkları gibi hastalıklar ile bağlantılıdır. Tarçın inflamasyon işaretlerini azaltmaya yardımcı olur ve bu da hastalık riskinin düşmesine yardımcı olur.

Adet Belirtilerini Hafifletir

Araştırmalara göre tarçın çayı kanama, bulantı ve kusma gibi adet dönemi belirtilerini azaltabiliyor. Yapılan bir çalışmada, tarçın çayı içen kadınların plasebo içen kadınlara göre çok daha az adet ağrısı yaşadıkları belirtiliyor. Başka bir çalışmada ise tarçının adet kanaması, bulantı ve kusmayı azaltmaya yardımcı olduğu belirtiliyor. Bilimsel bilgilere göre tarçın çayı içmek adet sancıları ve bulantılarını daha dayanılabilir hale getiriyor.

Alzheimer’ı Önlemeye Yardımcı Olur

Tarçın beynin insüline verdiği tepkiyi iyileştiriyor gibi görünüyor. Bu metabolik etki tarçının Alzheimer hastalığı gibi nörolojik rahatsızlıklarda kullanışlı hale gelmesini sağlayabilir. Çalışmalara göre diyabet ve Alzheimer arasında bir bağlantı olması nedeniyle tarçın Alzheimer’ın başlangıcını durdurmaya yardımcı olabilir.

Tarçın beyindeki yüksek glukoz düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir. Diyabeti olan insanlarda hiperglisemik nöbetler ortaya çıkabilirler ve bu da bilişsel gerilemeye sebep olabilir. Tarçının özellikleri sayesinde kan glukoz düzeyinin çok hızlı artmaması sağlanabilir.

Bakteri ve Mantarlar ile Savaşır

Tarçının çok güçlü bakteri ve mantar karşıtı özellikleri var.

Örneğin yapılan test tüpü çalışmalarında tarçının içindeki ana aktif bileşen olan cinnamaldehitin çeşitli bakteri, mantar ve küflerin gelişimini önlediği görülmüş.

Bu türler arasında insanlarda hastalık yapabilen Staphylococcus, Salmonella ve E.coli bakterileri de bulunuyorlar.

Ayrıca tarçının bakteri karşıtı etkileri kötü ağız kokusunu önleyebilir ve diş çürümesini önleyebilir.

Fakat bu konuda güçlü sonuçlara varmadan önce insanlar üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekli.

Riskleri ve Yan Etkileri

Tarçın çayı ölçülü olarak tüketildiğinde herhangi bir yan etki yaşama potansiyeli oldukça düşüktür. Ancak çok miktarda tarçın tüketimi ağız yaraları, düşük kan şekeri ve nefes problemleri gibi sıkıntılar yaratabilir. Ayrıca Çin tarçını yerine Seylan tarçını kullanmaya özen gösterin çünkü Seylan tarçınında kumarin düzeyi daha düşüktür ve bu da negatif yan etkileri önlemeye yardımcı olur.

Eğer tarçın çayını kilo vermek için kullanacaksanız, bardağınıza koyacağınız bileşenlere dikkat etmelisiniz. Bal, şurup ve şeker gibi tatlandırıcılar koymanız aromayı iyileştirebilir ancak çayın daha fazla kaloriye sahip olmasına sebep olacaklardır.

Ayrıca tarçının kan şekerini düşürmeye yardımcı olan ilaçlar ile etkileşime girebileceğini de unutmayın. Eğer diyabet ilacı alıyorsanız, tarçın çayını beslenmenize katmadan önce doktorunuzla konuşmayı unutmayın.

Nasıl Yapılır?

Diyabet, kilo verme, inflamasyon ve genel sağlık için tarçın çayını hazırlamanın pek çok farklı yolu var.

Sıcak tarçın baharatı çayı yapmanın en kolay yollarından birisi sıcak bir suya bir çay kaşığı tarçın ekleyip karıştırmaktır. Ayrıca bir tarçın çubuğunu suda 10-15 dakika kaynatarak da hazırlayabilirsiniz. Böylece özel aroması ve sağlığa faydalı bileşenleri içeceğinize geçerler. Tarçın çayı hazır poşetli çay formatında da bazı yerlerde bulunabiliyor. Onu yeşil çay veya zencefil çayı gibi başka çay türleriyle karıştırarak tüketmek de mümkün.

Ayrıca başka baharat ve tatlandırıcılar ekleyerek daha güçlü bir aroma elde edebilirsiniz. Zerdeçal, elma, limon ve muz gibi meyveler hem lezzet eklerler hem de çayınıza daha fazla besleyicilik katabilirler.

Tarçın çayını ne zaman içeceğinize dair çok belirli bir rehber yok ancak pek çok kişi sabah kalkar kalkmaz içmeyi veya uyumadan önce kendini yatıştırmak için içmeyi tercih ediyor. Kısacası onu günün herhangi bir anında tüketmek mümkün.