Vücudumuzdaki yağlardan kurtulmak zaman zaman oldukça zor olur ve ne kadar uğraşırsak uğraşalım, sağlığa pek de faydalı olmayan gıdalardan kopmamız da zor olabilir. Eğer siz de benzer bir durum içerisindeyseniz, kilo vermek için taçını kullanabilirsiniz. Bu baharat dünya mutfaklarında sık kullanılan bir malzemedir ve yemeklerin tadı ile aromasını keskin hale getirir. Bunun yanında antik hint tıbbi içerisinde de bol miktarda kullanılır. Tarçın tüketerek haftada bir kiloya kadar verebilirsiniz ve bunu yaparken illa ki spor salonuna gitmek zorunda da değilsiniz!

Tarçın Kilo Vermeye Nasıl Yardımcı Olur?

Tarçının içerisinde polifenoller bulunur ve bunlar insülin hassasiyetini arttırırlar. İnsülin hormonu kandaki glukoz düzeylerini ayarlar ve vücut yeterince insülin üretmediği zaman yahut insüline dirençli hale geldiği zaman, kandaki glukoz düzeyleri yükselir ve bu da yağ birikimine, obeziteye, diyabete ve diğer obezite kaynaklı hastalıklara sebep olabilir. Tarçının polikistik over sendromuna sahip olan kadınlarda insülin direncini azalttığı biliniyor.

Tarçın aynı zamanda açlık kan şekerini de düşürür. Tip 2 diyabet sahipleri bu nedenle onu tüketmeyi isteyebilirler. Tarçının kandaki kötü kolesterolü düşüren yapısı da bilinmektedir.

Ayrıca yağların hareketlenmesine yardımcı olan tarçın, bunun yanında inflamasyon, mikrop karşıtı etkiler de gösterir ve yüksek tansiyondan korur, bağışıklık sistemini dengeler, mideyi korur. Bu özellikleri nedeniyle binlerce yıldır çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Kilo Vermek İçin Tarçını Nasıl Kullanmalı?

Tarçın ve Ballı Çay


Bir bardak kadar suyu kaynatmaya başlayın ve yarım çay kaşığı tarçını ekleyin. Suyun miktarı yarısına inene kadar kayantmaya devam edin ve sonra süzün. İçerisine bir yemek kaşığı misket limonu suyu ve bir çay kaşığı kadar bal ekleyip karıştırdıktan sonra günlük olarak için. Limondaki C vitamini bağışıklığı arttırırken, balın antioksidan ve mikrop karşıtı özellikleri sizi koruyacaktır.

Tarçın ve Elma Sirkesi

Bir bardak suyu kaynatın ve yarım çay kaşığı tarçın ekleyin. Ardından ocağı kapatın ve suyu oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. İçine bir çay kaşığı kadar elma sirkesi ekledikten sonra karıştırıp için. Elma sirkesi kilo vermeye yardımcı olduğu gibi şeker riskini azaltır, sinüzite iyi gelir, cilt ve boğaz problemlerini çözer.

Tarçınlı Yağ Yakan Detoks Suyu


2.5 santimlik bir tarçın çubuğunu bir gece boyunca bir bardak suda bekletin ve sabah suyu bir kavanozun içine alın. Ardından doğranmış bir miktar nane yaprağı ve 4-5 dilim misket limonu ekleyin. Daha sonra bu karışımı içebilirsiniz.

Misket limonunda C vitamini bol bulunur ve bu sayede yağları hareketlendirir. Nane ise hem antioksidandır hem de anti-inflamatuvardır. Dolayısıyla bağırsak problemlerinde, cilt problemlerinde, alerjilerde, öksürükte, soğuk algınlığında ve ağrıların giderilmesinde kullanılabilir.

Tarçın ve Yulaflı Kahvaltı

Yarım bardak yağsız sütü kaynatın ve içine çeyrek bardak kadar yulaf ekleyin. Yulaf yeterince yumuşak hale gelene kadar pişirmeye devam edin ve sonra kaseye aktarın. İçine yarım bardak kadar muz dilimi ve yarım çay kaşığı kadar tarçın tozu ekleyin.

Bir tutam da tuz ekleyip tüketebilirsiniz.

Muzda potasyum bulunduğu için size enerji verecektir ve yulaf ise lifler bakımından çok zengindir. Böylece besinlerin emilimine katkıda bulunur ve karın yağlarını azaltır.

Tarçın ve Sebzeli Esmer Pirinç

Esmer pirinç ile bir pilav hazırlayın ve zeytinyağı kullanmaya dikkat edin. Pilavınızın içerisine havuç, nohut, biraz soğan ve bir tane tarçın dalı atabilirsiniz. Dilerseniz sevdiğiniz yeşillikler ile süsleme de yapabilirsiniz. Dileyenler biraz tarçın tozu ve sarımsak da ekleyebilirler.

Esmer pirinçte besinler ve lifler bol bulunur, böylece yağı tutar ve emilimine engel olur, kalp hastalıklarından korur.

Tarçın ve Zerdeçallı Süt

1 bardak sıcak yağsız sütün içine dörtte bir çay kaşığı tarçın ve aynı miktarda zerdeçal katın. Güzelce karıştırdıktan sonra uyumadan önce için.

Zerdeçal antioksidan, anti-inflamatuvar ve mikrop karşıtı özelliklere sahip olduğu gibi, kanseri, obeziteyi ve kalp damar hastalıklarını engeller.

Sütte ise kalsiyum, D vitamini, potasyum, magnezyum, riboflavin ve B12 vitamini bol bulunur. Osteoporozu engeller, dişleri güçlendirir ve kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur.

Tarçını Ne Kadar Kullanmalı?

Her gün 1-2 çay kaşığı tarçın tüketmek veya 2.5 santim kadar tarçın kabuğu kullanmak serbesttir. Ancak tarçını fazla kaçırmayın çünkü vücudu ısıtan bir özelliği vardır ve fazla tüketimi ishale, bulantılara ve ateşe sebep olabilir.

Tarçının Diğer Faydaları

Tarçın binlerce yıldır farklı tarifler içerisinde kullanılıyor ve sadece güzel bir aroma vermekle kalmıyor, aynı zamanda sağlık için de faydalı. İşte onun diğer faydaları:

• Tarçın mikrop karşıtıdır ve vücudu mikrop enfeksiyonlarından korur.
• Antioksidanlar ile doludur ve serbest radikalleri ortadan kaldırır.
• Kandaki kötü kolesterolü düşürerek kalbi korur.
• Anti-inflamatuvardır ve eklem ağrılarına, diş ağrılarına ve bağırsak inflamasyonuna iyi gelir.
• Cilt problemlerine iyi gelebilir.
• Kansere karşı etki gösterir.
• Doğal bir koruyucu ve tatlandırıcıdır.
• Tarçın bilişsel kabiliyetleri de arttırır.

Tarçının Yan Etkileri

Aşırı tarçın tüketimi şu sonuçları doğurabilir:
• Mide bağırsak problemleri
• Karaciğer hastalıkları
• Cilt rahatsızlıkları
• Bulantılar
• Düşük kan şekeri
• Kalp ritminde artış
• Erken doğum
• Vücudun fazla ısınması

Öneriler

• Alerjiniz varsa tarçın tüketmeyin
• Gün içinde aşırıya kaçmayın
• Kilo vermek için 2-3 saatte bir bir şeyler yiyin
• Yemek porsiyonlarınızın boyutlarına dikkat edin
• Sporu sevmiyorsanız dans gibi aktiviteler ile fazla kalorileri yakın