Söz konusu şey kilo vermek olduğunda, pek çok kişi hızlı bir çözüm arıyor. Spor ve sağlıklı beslenmenin en iyi imkanlar olduklarının farkındayız ancak bu işi hızlandıracak bir joker var mı?

Bugünlerde en hararetli kilo verme trendleri arasında beslenmeye bal ve tarçını eklemek bulunuyor.

İnsanlar bu karışımı çaylarına ekliyorlar, doğrudan tüketiyorlar, diğer gıdaların üzerine ekliyorlar. Fakat tarçın ve bal tüketerek gerçekten kilo vermek mümkün mü?

Tarçının Neyi Bu Kadar İyi?

Aromatik ve kokulu tarçın, bilinen tarih kadar eski bir ürün. Antik mısırlılar onu mumyalama işleri için kullanmışlar, Roma İmparatorluğu zamanında ise gümüşten 15 kat daha pahalıymış.

Tarçın ile ilişkilendirilen bazı tıbbi özellikler de var. Araştırmalar onun mikrop ve parazit karşıtı etkilerinin olduğunu gösteriyorlar.

Ayrıca antioksidanlara da sahip, yara iyileşmesine yardımcı olabiliyor ve hatta tansiyon ile kolesterolü düşürebiliyor.

Gerçek Tarçın: Seylan tarçını gerçek tarçın olarak biliniyor ve Sri Lanka tarçını, Meksika tarçını olarak da adlandırılabiliyor. Sri Lanka’da yaygın olarak yetişen bir ağaç türünün iç kabuğundan elde ediliyor. Seylan ismi ülkenin kolonicilik döneminde sahip olduğu isim.

Balın Neyi Bu Kadar İyi?

Bal kelimesi aşk, sağlık ve canlılık ile bağlantılı ve gerçekten de pek çok sağlıklı özelliğe sahip. Bu sağlığa faydaların büyük kısmı saf, pastörize edilmemiş bal ile alakalı. En iyi faydaları elde edebilmek için balı en ham formunda tutmak gerekiyor. Isıtmak onun doğasını değiştiriyor.

Bal haricen uygulandığında mikrop karşıtı özelliklere sahip oluyor. Kalınlığı, düşük pH değeri ve enzimlerinden dolayı üretilen hidrojen peroksit sayesinde bakteriyel enfeksiyonları engelleyebiliyor.
Araştırmalar onun yara enfeksiyonlarına karşı oldukça etkili olduğunu gösteriyorlar. Ayrıca yanıkların tedavisine de iyi geliyor.

Bazı reçetesiz ilaçlar gibi öksürüğü de baskılamakta hayli etkili.
Fakat tarçında olduğu gibi, onun kilo verme konusundaki etkilerini destekleyecek çok az araştırma var.

Her Bal Aynı Değil: Tualang, Manuka, Ulmo ve Slovenya ballarının sağlığa faydaları diğer bal türlerinden çok daha fazla. Bunları internet üzerinden almak mümkün.

Araştırmalar Bal ve Tarçın Hakkında Ne Diyorlar?

Bal ve tarçının kilo verdiren özellikleri olduğuna dair iddialar olsa da, bu kombinasyon üzerine yeterince araştırma yok. Fakat bazı çalışmalar umut vaadediyorlar.

Örneğin 2017 yılında yapılan bir çalışmada, Sinnamaldehit bileşeninin termogenesisi aktifleştirebileceği keşfedildi. Termogenesis sırasında vücut sıcaklık yaratıyor ve bu sırada kalori yakıyor.

2011 yılındaki bir çalışmada ise sukrozu bal ile değiştirmenin kilo alımına engel olabildiği görülmüş. 2010 yılındaki bir diğer çalışma ise balın iştahı baskılayan hormonları aktifleştirebildiğini gösteriyor.

Ancak hiç bir çalışmada bal ve tarçının kilo vermeyi sağlayacağı sonucuna varılmamış.

Almanız Gereken Önlemler Var mı?

Çin tarçını olarak bilinen yaygın bir tarçın türünde ciddi miktarda kumarin bulunuyor. Pek çok bitkide bulunan bu madde, ödem ve su tutumu tedavisinde kullanılabiliyor.

Almanya’daki Federal Risk Belirleme Enstitüsü, kumarinin küçük dozlarının bile iki haftadan daha fazla alınması halinde karaciğer hasarına sebep olduğunu belirtiyor. Hali hazırda karaciğer hastalıklarına sahip olanlarda karaciğer hasarı riski daha yüksek.

Peki bu tarçından kaçınmanız gerektiği anlamına mı geliyor? Hayır.

Ancak günlük olarak balla birlikte tarçın alıyorsanız, Seylan tarçını aldığınızdan emin olmalısınız. Bunda kumarin dozu çok çok daha düşük.

Toz formunda iki baharatı birbirinden ayırmak mümkün değil. Seylan tarçını kullandığınızdan emin olmak için baharat konusunda deneyimli bir yerden onu almak gerek.

Sonuç Olarak

Henüz kilo verme konusunda sonuçlar belli olmasa da, günlük bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı kadar tarçını yeşil çayın içinde tüketmek veya muzun üstüne sürmek en azından tadı güzel bir şey tüketmenizi sağlayacak.