29 Aralık 2016, saat 06:00’da “Fonksiyonel Gıdalar Kanser Diyabet Enflamasyon Kilo ve Obezite”de yayımlanmıştır.

 Tarçın, yalnızca en lezzetli baharatlardan değil aynı zamanda da en sağlıklılarındandır.

Tarçın, yüzlerce yıl boyunca gıdalara lezzet vermek için kullanılan bir baharattır. Bu baharat, daha çok tatlılarda veya fırıncılıkta kullanılır; bununla beraber, çeşitli ana yemek tariflerinde de yer alan bir malzemedir. Uzun yıllardır kullanılan baharatlardan bazılarının sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır ve tarçın da bunlardan biridir. Tarçın, dünya çapında en çok tüketilen baharattır; bu nedenle son zamanlarda tarçının ne denli sağlıklı olduğu ile ilgili ortaya çıkan gelişmeler sağlık uzmanlarını teşvik etmiştir.

  1. Kanser – Bilimin henüz tedavisi için kesin bir yol bulamadığı yıkıcı bir hastalıktır. Tarçın, kolorektal kansere karşı koruma sağlayan bir bileşik olan cinnamaldehit açısından önemli bir kaynaktır.
  2. İyileşme – Enfekte olmuş yaralar bakteriler kontrol altına alınmazsa ciddi sorunlara yol açabilir. Tarçın ve nane esansı yağının birleşiminin, antibiyotik dirençli bakterilere karşı etkili olduğu keşfedilmiştir ve ayrıca hücresel gelişime de yardımcı olmaktadır.
  3. Gelişmiş öğrenme potansiyeli – Araştırmacılar, fareleri tarçınla beslemiş ve farelerin yeni becerileri daha hızlı öğrenebildiklerini fark etmişlerdir. Baharatı yavaş öğrenen kişilerin beslenme düzenine eklemek, öğrenme zorluğu olan kişilere yardımcı olmak için yeni ve daha iyi bir yol olabilir.
  4. Alzheimer hastalığı – Çoğunlukla yaşlıları etkileyen bu tahrip edici rahatsızlık daha da yaygın bir hale gelmiştir ve hala tedavisi bulunmamaktadır. Tarçın, bunamaya neden olan faktörler olarak tanımlanan plakların ve amiloid liflerin önlenmesinde veya azaltılmasında umut vaat etmiştir. Bu baharattan tüketmek, çoktan hastalıktan etkilenmiş insanların iyileştirilmesine bile yarayabilir.
  5. Kilo kaybı – Tarçın tüketmenin, metabolizmayı hızlandırarak bazı insanların kilo vermesine yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Metabolizma hızı arttıkça daha fazla kalori yakılır ve üretilen enerji artar, bu nedenle daha yüksek bir aktivite seviyesi ile bir miktar kilo kaybı meydana gelebilir. Lezzet vermek için gıdalara şeker yerine tarçının eklenmesi de, yiyecekteki kaloriyi azalttığından ayrıca kilo kaybına yardımcı olur.
  6. Şeker hastalığı – Muhtemelen yaşlanan ve obezitedeki artıştan etkilenen nüfus nedeniyle tip 2 diyabet, son yıllarda sabit bir şekilde artmaktadır. Çin’de yapılan bir araştırma, üç ay boyunca günlük tarçın takviyesi alan şeker hastalarının, kan glikoz düzeylerinde ve kan trigliseritlerinde önemli ölçüde bir azalma gerçekleştiğini tespit etti.
  7. Parkinson hastalığı – Titreme, normal hareket ve yürümede zorluk çekme gibi belirtileri olan bir hastalıktır. Doktorlar belirtilerle mücadele etmek için ilaç reçete ederlerken, henüz bu noktaya kadar herhangi bir tedavi bulunamamıştır. Rush Üniversitesi Tıp Merkezi tarafından yürütülen araştırmadaki farelerin seylan tarçını ile beslendiği bir çalışma, bu baharatın Parkinson hastalığının belirtilerini tersine çevirebileceğini ortaya koydu.
  8. Bakteriyel ve Mantar enfeksiyonları– Salmonella ve listeria da dahil olmak üzere, genellikle gıda kaynaklı olup kontrol edilmediğinde ciddi hastalıklara neden olabilir. Sinnamaldehit (cinnamaldehyde) tarçının temel bileşenidir ve bakterileri etkin bir şekilde önleyebilir ve ayrıca diş çürümesini ve ağız kokusunu azaltmaya yardımcı olur.
  9. Enflamasyon – Doku hasarı nedeniyle vücudun enfeksiyona karşı savunmasıdır, fakat kontrol edilmezse ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirebilir. Tarçının antienflamatuar (iltihap karşıtı) özellikleri, enflamasyonun (iltihaplanmanın) zararlı etkilerini azaltmaya yardımcı olur.

Tarçın, tatlılardan et yemekleri tariflerine kadar birçok yemekte, insanların tadını çıkardığı tatlı ve keskin kokulu bir baharattır. Çoğu kişi baharatın sağlık açısından da birçok faydası bulunduğunu fark etmiyor ancak, seylan tarçınının en saf haliyle en iyi tercih olduğunu dikkate alınmalıdır. Daha ucuz olan kasia tarçını (çin tarçını), karaciğer hasarına neden olabilen yüksek oranda kumarin içerir. Sağlık açısından faydalanmak amacıyla tarçın kullanan herkes, Seylan çeşidini satın aldığından emin olmalıdır.