Fransızca anlamı bitkilerin kralı anlamına gelen tarhun otu, genellikle yemeklerde kullanılıyor. Kuru yaprakları ve çiçekleri kurutulduktan sonra güveçlere, soslara, balığa, tavuk yemeklerine ve omletlere eklenerek güzel bir aroma elde ediliyor. Taze tarhun otunun kullanımı ise daha faydalı çünkü kendine has tatlı, güçlü bir aroması var.

Lakin onun sadece tavuk tariflerine uygun bir ot olduğunu da düşünmeyin. Zira etkileri sayesinde bir anda ecza dolabınıza da alabilirsiniz. Tarhun otu medikal olarak sindirim sistemi problemlerini, iştah sorunlarını, su tutumu problemlerini, diş ağrılarını, uyku bozukluklarını ve adet düzensizliklerini iyileştirmek için kulanılıyor. Onun sağlığa faydaları kolayca hayatınızın bir parçası haline gelebilir çünkü taze ve kuru bir şekilde kullanılabiliyor.

Tarhun Otunun Sağlığa 5 Faydası

Daha İyi Bir Sindirim Sistemi

Tarhun otunun içerisindeki yağlar, vücudun doğal sindirim sıvılarını tetikler ve böylece onu sindirime yardımcı hale getirir. İştahı da açar. Sindirim sistemine başından sonuna kadar yardımcı olan tarhun otu, tükürük üretimini arttırdığı gibi bağırsaklardaki peristaltik hareketleri de destekler.
İçerisinde bulunan karotenoidler ile bu gücü elde eden bitki, pek çok araştırmaya da konu olmaktadır.

Daha İyi Uyku

Bilimsel olarak kanıtlanmış olmasa da, tarhun otu uykusuzluk problemlerine de çare olabilmektedir. Bazı bitkibilimciler, yatmadan önce tarhun otu çayı içmenin sinir sistemini sakinleştirdiğini ve uykuyu rahatlattığını belirtiyorlar. Tek yapmanız gereken taze yaprakları sıcak suya atmak ve bir çay hazırlamak.

Adet Dönemini Destekler

Adet dönemi gelmeyen kadınlar, tarhun otu ile destek alabilirler. Zira onun içeriğindeki maddeler adet döneminin başlamasını tetikleyebiliyorlar ve bunun yanında kadın üreme sistemi sağlığına da etkililer. Bu konuda bir bilimsel araştırma yok ancak yine de aşırı tüketimden kaçının ve hamile yahut emziriyorsanız almaktan kaçının.

Kekik de benzer bir bitkidir ve adet sancıları konusunda etkili olduğu, adeti desteklediği bilinmektedir. Tarhun otu da benzer etkilere sahip olduğu için bitkibilimciler tarafından kullanılmış olabilir. Lakin bu hususta daha fazla araştırmaya gerek görülüyor.

Diş Ağrısına İyi Gelir

Tarih boyunca taze tarhun otu yaprakları diş ağrısı için kullanılmıştır. Antik yunanlılar, çiğnenmiş yaprakları ağızlarında tutuyorlardı. Öjenol içeriği sayesinde ağrıları kesen bitki, bu doğal anestezik kimyasalı bol miktarda barındırıyor.

Bakterilerle Savaşır

Stafilokok ve E.coli bakterileri günlük hayatta iyi bilinmektedirler ve hastalıklara sebep olurlar. Stafilokok bakterisi besin zehirlenmesi, selülit ve toksik şok sendromu hususunda etkiliyken, E.coli bakterisi ise ishal sebebi olmaktadır. Diğer bakteriler ise üreme sistemi sağlığı, solunum sistemi ve diğer sistemler üzerinde problemlere yol açabiliyorlar.

Tarhun otunun öz yağının bu iki bakteriye karşı antibakteriyel etkilerde bulunduğu 2012 yılındaki bir araştırmada görülmektedir. Tarhun otunun bu konuda sadece bakterileri öldürmediği, aynı zamanda peynir gibi ürünlerde bir koruyucu olarak kullanılabileceği de görülmüştür.

Tarhun Otu Nasıl Kullanılır?

Tarhun otunu taze ve yapraklı şekilde kullanmak öneriliyor. Yeşil, parlak görünen yaprakları seçebilir, bir havlu kağıda sardıktan sonra poşete koyarak dolapta da saklayabilirsiniz.

Kurutulmuş versiyonu da bulunabiliyor ve onu saklaması çok daha kolay. Ancak aromasının yaş versiyonundan daha az olacağı unutulmamalı. Tek yapmanız gereken ısı, ışık ve rüzgar almayan bir yerde bulundurmak.

Yemeklerde kullanmak isteyenler her şeye katabilirler ancak limon haricinde diğer aromalar ile pek iyi anlaşmadığını da belirtmek gerekiyor.