Tembellik zaman zaman hepimizin başa çıkmaya ve kurtulmaya çalıştığı bir durum. Peki nedir tembellik?

Tembellik, kişinin yapması gereken bir işi ya da görevi, kendini enerjiden yoksun gördüğü ya da kendinde gerekli gücü bulamadığı için yapamadığı zihinsel bir durumdur. Kişi, fiziksel olarak yeterli olsa da kendini isteksiz hisseder.

Bazı günler yataktan çıkmayı istemeyiz ve bütün gün tek yapmak istediğimiz şey yatakta yatıp dizi izlemek, yani tembellik yapmaktır. Bu hissin ara sıra gelmesi normaldir ancak kronik bir soruna dönüşmesi problem yaratabilir. Çünkü tembellik alışkanlık haline geldiğinde günlük işlerinizi bile yapamaz ve hedeflediklerinize ulaşamaz hale gelebilirsiniz. Böyle bir durumdaysanız acilen tembelliğinizi yenmeniz gerekiyor demektir.

Ara sıra işten, okuldan ya da ev işlerinden kaçamak yapmak istiyorsanız bu bir sorun olduğuna işaret etmez. Özellikle çok stresli dönemlerde kaçma davranışı göstermeniz oldukça normaldir. Ancak bir süre hiçbir şey yapmayı istememe ile erteleme ve tembellik arasında çok ince bir çizgi vardır. Bu çizgiyi aştığınızı düşünüyorsanız size vereceğimiz tavsiyeler tembelliği aşmanızda yardımcı olabilir.

  • Motivasyon kaynağınızı bulun

Tembelliğin en yaygın nedenlerinden biri kişinin motivasyon kaybı yaşamasıdır. Bir işi yapmak için kararlılık sergilemiyorsanız o işi erteleme eğiliminde olursunuz. İşte bu sebeple kendinize tamamlamanız gereken şeyler için motivasyon kaynağı yaratmanız gerekiyor. Yapmanız gereken şey iş yeriyle ilgili önemli bir görev ya da ev temizliği ile ilgili bir iş olabilir. Her ne olursa olsun motivasyon için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunuyor. Bunun için bu işi yaptığınız zaman ortaya çıkacak olan olumlu yönleri düşünebilir, planladığınız şeyi yaptıktan sonraki halinizi hayal edebilir ya da işin bitiminde kendinizi ödülllendirmeyi düşünebilirsiniz. Motivasyonunuzu bulmak için yapacağınız iş ile alakalı olarak kafanıza hedefler koymanız size en büyük motivasyonu sağlayacaktır.

  • Her işi sırasıyla yapın

Çoğumuzun sıklıkla yaptığı bir yanlış var ki o da aynı anda birden fazla iş yapmaya çalışmak. Bazı insanlar sıkışık zamanlarında birden fazla işi aynı zamanda yapabilir ve bunda bir sorun yaşamayabilir. Ancak bu tarz bir durum sizin daha da bunalmanıza yol açıyorsa işleri teker teker halletmeye çalışın. Aksi halde hepsini aynı anda yapmaya kalktığınızda daha da bunalabilir ve işten kaçınıp tembellik yapmaya başlayabilirsiniz. Bu nedenle bir işi gerçekleştirirken kendinizi, yapacağınız işleri ve yapma kapasitenizi mutlaka değerlendirin.

  • Daima olumlu örneklere bakın

Kendinize olumlu örnekleri rol model almak bir işte motive olmanızı sağlayacaktır. Bazen hepimiz bize ilham kaynağı olacak kişilere ihtiyaç duyarız. Bu nedenle size ilham kaynağı olacak başarılı rol modeller bulun ve bu sayede size verilen görevleri yerine getirmeye çalışın. Size benzer aşamalardan geçmiş insanları araştırın ve hayatınızı düzene koyup tembellikten kurtulmak için onların yaptıklarını yapmaya çalışın.

  • Büyük işleri küçük parçalara bölün

Bir işi yapmadan önce oyalanmanın ya da o işi ertelemenin en önemli nedenlerinden biri de o işin çok zor olması ya da çok zaman alacak olmasıdır. Yapacağınız işin böyle olduğunu düşünüyorsanız o işin hepsini tek seferde yapmak yerine parçalara bölmeyi deneyin. Bu sayede küçük parçalardan başlayarak yavaş yavaş işin sonuna yaklaştığınızı göreceksiniz.

  • Fiziksel aktivitenizi arttırın

Tembellik ile fiziksel olarak hareketli olmak birbiriyle çelişiyor gibi görünebilir. Ancak belki de en başında spor yapmadığınız için tembelleşmeye başladınız. Çünkü spor yapmak fiziksel enerjinizin artmasını sağlar. Sadece yarım saatlik bir yürüyüş ya da koşu bile kendinizi yenilenmiş hissetmenizi sağlar. Spor deyince mutlaka spor salonuna da gitmeniz gerekmiyor. Sabah ya da akşam ya da hangi saatte canınız istiyorsa dışarı çıkın ve yürüyüp gelin. Açık hava kendinize gelmenize ve enerjik hissetmenize yardımcı olacaktır. Ev temizlemek, ütü yapmak hatta bilgisayar oyunları oynamak bile vücudunuzun açılmasına yardımcı olacaktır. Üstelik bunu alışkanlık haline getirdiğinizde bir daha bırakmak istemeyeceksiniz.

  • Görevinizi yapmamanın getireceği sonuçları düşünün

Bir görevi yerine getirmediğinizde karşılaşmak istemeyeceğiniz sonuçlar doğabilir. O işi yapmak istemiyorsanız sonuçları hakkında bir daha düşünün ve öyle kararınızı verin. Eğer o işe başlamak için sizi teşvik edecek olumlu nedenler bulamıyorsanız siz de olumsuz sonuçlar hakkında düşünün. Diyelim ki okulunuz için bir ödeviniz var ve yapmak istemiyorsunuz. Bunun sonucunda düşük notlar alabilir ve sınıfta kalabilirsiniz. Ya da işyerinde yapmanız gereken bir iş var ve erteleyip duruyorsunuz. İşi tamamlamazsanız belki işten kovulabilirsiniz ve hayatınız alt üst olabilir. Bu nedenle her işin uzun soluklu sonuçlarını düşünerek hareket etmeniz en iyisi olacaktır.

  • İşi kafanızda canlandırın

Gözünüzde canlandırama tekniği ile tembelliğinizin üstesinden gelebilirsiniz. Örneğin yapacağınız işe bir türlü başlayamıyorsunuz. O halde kendinizi o işi yaparken hayal edin. Bu şekilde zihninizi olumlu yönde etkilemiş olacak ve harekete geçmek için bir neden yaratmış olacaksınız. Hatta kendinizi işi bitirmiş şekilde hayal etmek konsantrasyonunuzuna artrmasına da yardımcı olacaktır.

  • Kendinize işi bitirmek için bir zaman sınırı koyun

Hiç kimse belli bir zamana yetişmesi gereken işleri sevmez. Ancak bazen bir zaman sınırı olması işe başlamanıza yardımcı olabilir. Çünkü bildiğiniz gibi bir işi yapmanın en zor aşaması o işe başlamaktır. Bir kere başladıktan sonra gerisinin kolayca geldiğini ve korkulacak bir şey olmadığını görürsünüz. Bu nedenle bir işi yapmaya başlayamıyorsanız kendinize o işi tamamlamak için belli bir süre sınırı koyun.

  • Dikkat dağıtan şeyleri ortalıktan kaldırın

Çevrenizde dikkatinizi dağıtan şeyler varsa tembelliğe daha yatkın olursunuz. Örneğin, televizyon ve cep telefonu gibi dikkat dağıtıcılar yapmanız gereken işin daha da sıkıcı görünmesine neden olurlar. Bu nedenle etrafınızda bu tarz dikkat dağıtıcılar varsa onlardan kurtulmaya bakın. Çünkü onlar gözünüzün önünde oldukça dikkatiniz daha da çok dağılacak ve işten kaçma eğiliminde olacaksınız.

  • Tembelliğinizi yendiğiniz her seferde kendinizi ödüllendirin

Diyelim ki sık sık canınız hiçbir şey yapmak istemiyor. Böyle bir durumda işi tamamladığınızda kendinize ödül verin. Bu sayede bir işi tamamladığınızda ya da onun için bir çaba gösterdiğinizde olumlu duygularınız ile o işin bitmesi arasında bir ilişki kurulacaktır. Bunu yaparken de ödül ile işin orantılı olmasına dikkat edin. Örneğin, sizin için küçük bir işi tamamladığınızda ödülünüz küçük, büyük işlerde ise ödülünüz de büyük olsun.