Bu aralar herkes, evini teraryumlarla süslüyor. Kavanozlar, lambalar, vazolar, cam çaydanlıklar, kısacası aklınıza gelebilecek her türlü cam eşya, biraz hayal gücü ve yaratıcılıkla birleşince, ortaya minyatür bahçeler çıkıyor. Her gün sulayıp bakım yapacağınız çiçeklerle uğraşmak istemiyorsanız, evinizi teraryumlarla yeşillendirebilirsiniz. Aufeminin’de paylaşılan bilgileri sizler için derledik.

Teraryum yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler:

 

  • Bir çift bahçe eldiveni
  • Bir adet cam kap
  • Toprak, kum ya da çakıllı kum
  • Biraz arapsaçı
  • Saksıda küçük bitkiler

 

  1. Aşama: Kullanacağınız kabı belirleyin

Terraryumunuzu yapmadan önce, kullanacağınız cam kabı seçin. İçine bitkileri koyacağınız için, kabın ağzının yeterince geniş olmasına dikkat edin. Reçel kavanozu, vazo, kullanılmayan bir akvaryum da dahil olmak üzere istediğinizi kullanabilirsiniz.

 

  1. Aşama: Zemini hazırlayın

Kullanacağınız toprak ya da kumu, yaklaşık dörtte birini dolduracak şekilde kabınızın dibine yavaşça boşaltın. Toprak, kabın üçte birini geçmeyecek şekilde olsun. Böylece üstüne bitkileri yerleştireceğiniz ilk katmanı oluşturmuş olacaksınız.

 

  1. Aşama: Bitkilerinizi seçin

Seçeceğiniz bitkiler, boyut olarak küçük ve yavaş büyüyen türden olmalı. Nemli ortamda yetişen (eğrelti otu, yosun) ya da etli bitkileri tercih edebilirsiniz.

 

  1. Aşama: Bitkilerinizi yerleştirin

Aldığınız küçük bitkinin etrafındaki siyah plastiği çıkarın ve bir saksıya koyun. Dar bir kapta yetişen bitkilerin köklerinde, çoğu zaman keçeleşme oluşur ve bunlar, bitkinin toprağa girdiği kısmın kenarlarında topak halinde gözükürler. Köklerin bitkiyi sarıp sarmalayarak büyüyebilmesi için bu topakları toplayın. Bunları toplayıp atmaktan çekinmeyin, çünkü bu sayede, bitkinin yeni yerinde verimli bir şekilde büyümesini sağlarsınız. Bitkinizi hazırladığınız teraryum kabına koyun ve etrafını boşluk kalmayacak şekilde, iyice toprakla doldurun. Bu sayede kökler daha kolay gelişecektir.

 

  1. Aşama: Sulama

Bitkinizi sulamak için orta ayarda bir sulama kabı kullanın; yani bitkiniz ne çok ne az sulansın. Toprağın yeterince nemli olup olmadığını anlamak için parmağınızla dokunabilirsiniz. Teraryumunuzu çok sık olmayacak şekilde ama düzenli olarak sulayın (örneğin 2 günde bir sulamak yeterli olacaktır). Ayrıca, küçük bahçenizi güneş almayan bir yerde tutarsanız, çok fazla sulamak zorunda kalmazsınız.

 

  1. Aşama: Nereye koymalı?

Teraryumlar, soğuğa karşı hassastır. Gölgeyi ve oda sıcaklığını severler. Dolayısıyla, direkt olarak güneş ışığı almayan bir pencere kenarına yerleştirin.

 

Artık evinizi ya da ofisinizi süslemek için ihtiyacınız olan her şeyi biliyorsunuz. Yaratıcılığınızı da kullanarak yapacağınız çeşit çeşit teraryumla, etrafınızda minyatür bahçeler yaratabilir, biraz da olsa yeşilliğin tadını çıkarabilirsiniz.