Süper gıdalar söz konusu olduğunda oldukça fazla seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Çeşitli kuruyemişlerden baharatlara ve tohumlara kadar seçenekler mevcutlar. Fakat insanların büyük kısmı chia tohumu, kabak çekirdeği ve keten tohumu gibi günümüzde tüm dünyada hali hazırda popüler olan seçenekler ile ilgileniyorlar.

Ancak gizli kalmış hazinelerden bir tanesine değinmeden geçmek olmaz: tere tohumu.

Bu harika gıda, küçük kırmızı renkli tohumlardan oluşuyor ve içerisinde demir, folat, lifler, C vitamini, A vitamini ve E vitamini ile proteinler gibi yüksek besin değerlerine sahip.

1 yemek kaşığı tere tohumu aşağı yukarı 12 gram geliyor ve sahip olduğu besin değerleri şu şekilde:

Enerji: 55 kalori

Protein: 3 gram

Karbonhidrat: 4 gram

Yağ: 2.9 gram

Lif: 0.9 gram

İçeriğindeki vitamin değerleri ise şöyle:

B1 vitamini: günlük önerilen alımın %5.9’u

B2 vitamini: günlük önerilen alımın %5.2’si

B3 vitamini: günlük önerilen alımın %14.3’ü

Ayrıca mineraller ve diğer vitaminler bakımından da ortalama değerlere sahip ve bu nedenle genel beslenmenizi takviye edebilecek nitelikleri barındırıyor.

Tere Tohumunun Sağlığa Faydaları

Astımı Önler

İçeriğindeki aktif bileşenlerden dolayı akciğer fonksiyonlarını iyileştirebilen tere tohumu, böylece astım belirtilerinin ciddi şekilde azaltılmasına yardımcı oluyor. Tohumları çiğnemek balgam söktürücü işlevi görüyor ve böylece öksürük ile boğaz ağrısına da iyi geliyor.

Kan Yapar

Tere tohumu tüketmek kandaki hemoglobin düzeylerini yükseltir ve uzun vadede anemi tedavisine yardımcı olur. Demir içeriğinin zengin olması nedeniyle alyuvar üretimini teşvik eder.

Bağırsak Sağlığına İyi Gelir

Tere tohumunda bol miktarda lif olmasından dolayı güçlü bir laksatiftir ve kabızlık ile hazımsızlık belirtilerini hafifletir. Düzenli olarak tüketmek bağırsakları da düzene sokar. Ayrıca kolik problemler için çocuklara suyla karıştırılarak verilebilir.

Adeti Düzenler

Düzensiz adet döngüsü olanlarda bu döngüyü normale döndürmenin bir yoludur. İçeriğindeki fitokimyasallar östrojen hormonuna çok benzerdirler ve bu da döngüyü düzenlemeye yardımcı olur.

Hafızayı Güçlendirir

Tere tohumunda temel yağlar olan linoleik asit ve arakidonik yağ asitleri bulunurlar ve bu yağların kombinasyonu hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur.

Saç ve Cilt Sağlığına İyi Gelir

Tere tohumunu ezip balla karıştırarak bir macun haline getirirseniz, güneş yanıklarına, cilt tahrişlerine ve cilt kuruluğuna iyi gelir, cildi yatıştırır. Ayrıca bu karışım kuru ve döküntülü dudaklara da sürülebilir.

Proteinler ve ayrıca demir ve magnezyum gibi temel mineraller bakımından zengin olduğu için saç kaybına engel olabilir. Onu yiyerek veya saçlarınıza macun olarak sürerek bu faydaları elde edebilirsiniz.

Anne Sütü Üretimini Destekler

Anne sütü bebeklerin beslenmesi ve bağışıklık sistemleri için önemlidir. Protein ve demir bakımından zengin olan tere tohumu, ayrıca güçlü bir süt yapıcıdır. Annelerin süt bezlerinin uyarılmasını sağlayarak süt üretimini arttırır.

Diyabeti Kontrol Altına Alır

Küçük tohumların anti-glisemik yapılarından dolayı bedenin kan şekerini yükseltmeden fayda sağlar. Kabuğunun dışındaki katman lepidimoid adı verilen bir fitokimyasal barındırır ve bunun hipoglisemik etkileri vardır. Pankreatik beta hücreleri tarafından üretilen insülin tere tohumu almanızın ardından aktif hale gelir. Ayrıca nişastanın glukoza dönüştürülmesini azaltır ve böylece kan şekeri düşer.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Flavonoidlerin varlığı sayesinde tere tohumu bedenin fazla kiloları atmasına yardımcı olur. Lif ve temel besinler bakımından yüksek değerlere sahip olduğu için bu tohumları normal beslenmenize eklemeniz ani açlıkları önler ve aşırı yemeye engel olur.

Bağışıklığı Güçlendirir

Bol miktarda antioksidan ve A ve C vitaminine sahip olan tere tohumu, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, mikroplar ile savaşmaya ve bedeni çeşitli enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olur. Ayrıca bakteri karşıtı özellikler gösterir ve böylece ateş, soğuk algınlığı ve diğer solunum yolu anomalilerini önlemeye yardımcı olur.

Uyarı

Tere tohumunun sağlığa faydalı olduğu bir gerçek ancak aşırıya kaçmayın. Önerilen tüketim miktarı haftada 2-3 defa 1 yemek kaşığı yani 12 gram kadardır. İyot emilimine engel olan goitrogenlere bir miktar sahiptir ve bu nedenle dikkat etmek gerekir.