Tereyağı, yayık sütten veya kremadan yapılabilen bir süt ürünü. Ancak onu tüketemeyen veya tüketmek istemeyen insanlar için pek çok alternatif var.

Krem veya yayma işleminde sütteki yağ sıvı kısmından ayrılıyor. Geride kalan yağ tereyağı oluyor.

Ancak bazıları tereyağından şu sebeplerle kaçınabiliyorlar:

• doymuş yağ içeriğinin yüksek olması
• süt ürünlerindeki temel protein olan kazeine karşı intolerans
• laktoz intoleransı
• veganizm gibi beslenme tercihlerini benimsemek

Zeytinyağı

Zeytinyağı pek çok Akdeniz tarifinde kullanılıyor. Ocakta pişirilmesi gereken pek çok tarif için tereyağı yerine zeytinyağı kullanmak özellikle sebze ve et sotelemekte mümkün. Bu amaçla zeytinyağı kullanırken miktarını tereyağından biraz daha az koymak gerekiyor.

Ancak hamurişlerinde zeytinyağı her zaman iyi bir alternatif değil. Çoğu hamurişinde yağın soğuduğu zaman katı hale dönmesi gerekiyor. Fakat pankek gibi bazı hamurişlerini yine de zeytinyağı ile yapabilirsiniz.

Zeytinyağındaki temel yağ tekli doymamış yağ asitleridir ve bunlar tereyağındaki doymuş yağların sağlamadığı bazı faydaları sağlayabilirler.

2014 yılındaki bir araştırmada düzenli zeytinyağı tüketiminin kalp damar hastalıkları riskini azalttığı ve yüksek kalp damar hastalığı riski olan bireylerde ölüm ihtimalini düşürdüğü belirtiliyor.

Tekli doymamış yağ asitlerinin bir diğer faydası ise kolesterolü düşürmek ve kan şekeri kontrolünü iyileştirmek.

Ancak tereyağı gibi zeytinyağı da kalorisi bol bir gıda. Bu nedenle tüketiminde aşırıya kaçmamalı.

Ghee (Sade Yağ)

Ülkemizde ghee veya sade yağ, arındırılmış yağ olarak bilinen ürün, kendine has bir tadı ve aroması olan bir tereyağı türü.

Hindistan cevizi yağında olduğu gibi tereyağının yerine 1’e 1 oranda konulabilir.

Ancak bazı tariflerde ghee miktarını değiştirmek gerekebilir çünkü nemi tereyağından daha fazla. Ghee özellikle yüksek sıcaklıkta pişmesi gereken hamurişlerinde çok iyi bir alternatif.

Yoğurt

Yoğurt tereyağının daha yüksek proteinli bir alternatifi ve pek çok hamurişi için uygun. Tarife birazcık canlılık da getirebilir.

Hamurişlerinin nemini korumalarına yardımcı olmak için tam yağlı yoğurt kullanmalısınız. Yağsız yoğurt daha kuru ve gevrek bir ürün elde edilmesine sebep olabilir.

Avokado

Avokado tereyağına karşı besleyici bir alternatif. Avokado eklemek sadece yemek veya hamurişinin besin değerini arttırmaz, aynı zamanda tereyağındaki doymuş yağları tekli doymamış yağ asitleri ile değiştirmenize de imkan tanır.

Balkabağı Püresi

A vitamini ve diğer besinler bakımından zengin olan balkabağı püresi, pek çok tarifte tereyağının yerini alabilir.
Ancak bu püre tereyağından ve bazı diğer alternatiflerden biraz daha sulu, bu nedenle tereyağı yerine kullanıldığı zaman üçte bir oranında daha az kullanılması gerekiyor.

Ezilmiş Muz

Balkabağı püresi gibi muz da yağ eklemeden yemeklerin daha besleyici olmasını sağlar.
Ancak muz bazı tariflere tatlılık ve kendine has aromasını ekleyebilir.

Hindistan Cevizi Yağı

Hamurişlerinde uygun olmayan zeytinyağının aksine, hindistan cevizi tereyağının iyi bir alternatifidir çünkü oda sıcaklığında tekrar katı hal alır.

Hindistan cevizinin kendine has aroması ise pek çok hamurişinin tadını biraz değiştirebilir. Genel olarak ne kadar rafine edilirse o kadar az hindistan cevizi gibi kokar.

Süt ürünlerinden kaçınanlar için iyi bir alternatif olsa da bir kaç sağlığa faydası da mevcut.

2016 yılında yapılan bir çalışmada hindistan cevizi yağının gerçekten bir fayda sağladığına dair sınırlı miktarda kanıt bulundu. Hatta araştırmada, yağ alımını azaltmak isteyen bireylerin ana bileşen olarak hindistan cevizi yağı bulunan ürünleri tüketmemeleri öneriliyor.

Elma Sosu

Elma sosu hamurişlerinde hem tereyağı hem de yağların yerine geçebilen popüler bir alternatif. Pek çok alternatif gibi kalori miktarını azaltıyor ve tariflerin besleyiciliğini arttırıyor.
Elma sosunu tereyağı yerine kullanacağınız zaman şekeri azaltabilirsiniz çünkü elma sosu doğal bir tatlılık ekliyor.

Kuruyemiş Yağı

Özellikle badem ve yer fıstığından üretilen pek çok kuruyemiş yağı mevcut. Avokado gibi bunlar da sağlıklı yağlardır ve tariflere besin değeri eklerler.

Katı kuruyemiş yağları özellikle hamurişlerinin yoğunluğunun arttırılmasını sağlayabilirler ancak kendi aromalarının olduğunu unutmamak gerekir.

Sonuç Olarak

Tereyağı alternatifleri genellikle onu kullanan insanların hazırladıkları yemeklerin besin değerlerini arttırıyorlar. Bazı vakalarda kaloriyi azaltarak sağlıklı yağlar da katabiliyorlar.
Fakat tereyağı alternatifleri her zaman pratik değiller ve doğru doku ve gıda yoğunluğunu elde etmek için miktarı düzenlemeniz gerekebilir.
Sağlıklı tercihler yapmak isteyenler için tereyağı alternatifleri yemeklerde, hamurişlerinde ve ekmeğe sürerken kullanılabilirler.