Eğer testisleriniz varsa, ayda iki dakikanızı ayırmak hayatınızı kurtarabilir. Testis kanseri olup olmadığınızı kontrol etmek için kendinizi muayene etmek ancak bu kadar tutuyor.

Ancak gerçekte neredeyse hiç kimse testislerini düzenli olarak kontrol etmiyor. Hatta yapılan bir araştırmada, 10 erkekten sadece 4 tanesinin düzenli olarak testislerini incelediği belirtiliyor.

Bu durum önlenebilir bir sağlık probleminin gözden kaçmasına sebep oluyor. Testis kanseri çok tedavi edilebilir bir kanserdir ve %95 başarı oranına sahiptir. Ancak tedavi etmek için orada olduğunu bilmeniz gerekir.

Testis Kanseri Kontrolü Nasıl Yapılır?

Bu uygulama özellikle ılık bir duş veya banyo sonrasında elle yapılırsa daha iyi olur. Sıcaklık testis çevresindeki skrotum adlı derinin rahatlamasını sağlar ve bu nedenle sıradışı bir şey olursa hissetmesi daha kolay olur. Ayrıca banyoda hali hazırda çıplak olursunuz.

Şimdi sürece bir göz atalım:

  • Her bir testisi kontrol etmek için iki elinizi de kullanın. İşaret ve orta parmaklarınızın testislerin altına koyun, baş parmağı ise üstüne koyun. Sonrasında her bir testisi nazikçe parmaklarınız ve baş parmağınız arasında yuvarlayın.
  • Testislerinizi hissederken, onlardaki herhangi bir sert kitleye dikkat edin. Bu kitleler bezelye boyutunda veya daha büyük olabilirler ve küçük taşlar gibi görünürler.
  • Eğer bir kitle farkederseniz, kontrol için hemen doktorunuza ulaşın.

Sol ve sağ testislerinizin boyutları farklı olabilir. Bunda bir sorun yoktur. Aydan aya kontrol ederken testislerin boyutlarında, şekillerinde ve sertliklerinde değişimler fark edebilirsiniz. Bu durumda yine doktorunuza ulaşmayı unutmayın.

Son olarak, kendi kendinize muayene olurken, her bir testisin üst ve arka kısmında kordona benzer bir şey fark edeceksiniz. Onun orada olması gerekir. Bu tüpsü yapı spermleri depolar ve ulaştırır.

Testis Kitleleri Acıtırlar mı?

Testis kanseri ile birlikte gelen kitleler genelde ağrısızdırlar ve bu nedenle dikkat çekmezler ve sıradışı bir şey olduğu konusunda sizi uyarmazlar.

Bu nedenle onları bulmak çoğunlukla size bağlıdır ve bu nedenle ergenlikten sonra ayda bir defa muayene gerçekleştirmeniz iyi olur.

Bazı İnsanlarda Risk Faktörleri Daha mı Fazla?

Bazı faktörler testis kanseri olma ihtimalinizin artmasına sebep olurlar ve bu nedenle kendinizi muayene etmek daha önemli hale gelir. Bu haller şöyle:

  • İnmemiş testisle doğmak
  • Ailede testis kanseri geçmişi olması

Ayrıca kısırlık ve testis kanseri arasında da bir bağlantı vardır. Buna ek olarak testis kanseri beyaz tenli insanlar arasında daha yaygındır.

Testislerinizi Kontrol Etmek Neden Önemli?

Testis kanseri tedavide başarı oranı ileri evrelerde bile yüksek bir kanser türüdür. Genel tedavi oranı %95’tir. Eğer erken teşhis edilirse bu oran %98’e yükselir.

Testisi olan herkes testis kanseri için bir adaydır. Özellikle 20-35 yaşları arasında daha sık gelişmektedir. Ancak görece çok yaygın olmayan kanser türleri arasındadır. Ölümlü vakalar olsa da çok nadirdirler.

Fakat burada temel nokta erken teşhistir. Bu nedenle ayda iki dakikanızı ayırarak kendinizi muayene etmeyi unutmayın.