Diyabet gibi kronik bir hastalığın teşhisi, yaşamınızdaki her bir etkinliği olumsuz etkileyecek şekilde sizi o kadar çok yıldırabilir. Öyle ki; artık enfes bir yemek yemek, arkadaşlarınızla bir kadeh kokteyl içmek, bir yürüyüş yapmak bile sizin için işkence olabilir.

Diyabet temelde Tip 1 Diyabet ve Tip 2 Diyabet olarak ikiye ayrılıyor. Tip 1 Diyabet, en sık olarak çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülüyor. Bu Tip 1 Diyabette ise her gün düzenli olarak insülin enjeksiyonu yapılması gerekiyor. Tip 2 Diyabete ise; genellikle ileri yaşlardaki kişilerde, yaşlılarda ve aşırı kilolu olanlarda görülüyor.

Tip 1 Diyabet çoğunlukla doğuştan gelen bir bağışıklık sorunu ile ilgilidir. Bu tür vakalarda kişinin vücudun hayatta kalması için gereken insülin üretici hücreleri yok edilmiştir. 1921 yılında insülin hormonunun keşfedilmesinden öncesinde Tip 1 Diyabetli hastalar uzun süre yaşayamıyor, hatta gelişmekte olan birçok ülkedeki çok sayıda kişi bu hastalıktan yaşamını kaybediyordu.

Diyabetli hastaların sadece % 10’u Tip 1 Diyabet hastası, diğer % 90’lık hastalar ise Tip 2 Diyabet hastasıdır. Bu hastalar, yaşam biçimlerinde değişiklikler yaparak hastalığın seyrini değiştirebilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürebilir.

Diyabet tanısı konduktan sonra daha sağlıklı yaşamanın yolları nelerdir?

Tip 1 Diyabet tanısı konulan bir çocuk ya da genç hayatının başındadır. İşte bu evrede doğru olanı yapmak çok fazla şeyi değiştirebiliyor, düzeltebiliyor. Bu bağlamda aldığım dersler:

  1. Diyabet hakkında olabildiğince fazla bilgi edinin!

Sağlık görevlilerine aklınıza gelen her soruyu yöneltin. Zira sağlık görevlileri sizin gibi pek çok vaka görmüşler ve dolayısıyla bu konuda sonsuz sınırsız bilgi sahibiler. Edindiğiniz bilgiler sayesinde bu hastalıkla sağlıklı yaşamak bakımından büyük zaferler kazanabilirsiniz. Diyabetli hastalar, hikayelerini diğer hastalarla paylaşmak, birbirleriyle fikir alış verişinde bulunmak durumundadırlar. Dışarıda diyabetli çok fazla hasta var ve herkesin birbirinden öğreneceği çok şey var. Böyle ciddi bir hastalık durumunda kendinize acımaktan vazgeçin. Zira bunun size bir faydası olmayacaktır.

  1. Hastalığın komplikasyonlarından korunun!

Şeker hastası olan bir kişinin aktif bir iş ve sosyal yaşantı sürdürmesi zor olabilir. Zira gün içinde bazı basit beslenme ve yaşam hataları bile kan şekeri değerinizi aniden yükseltebilir, vücudunuza hasar verebilir. Kan şekerinin ani düşmesi ya da yükselmesi, acil müdahale edilmesi gereken uzun vadeli sorunlara yol açabilir. Kan şekeri değerinizin bu kontrolsüzlüğü de sinir sisteminizde, damarlarınızda ve sonuç olarak organlarınızda telafisi zor hasarlara yol açabilir.

Dengeli bir diyet, hareketli bir yaşam, bazı basit önlemler ve yaşam düzeninin korunması diyabetin kötü etkilerini önleyecektir. Hastalığı öğrendiğiniz ilk dönemlerde kan şekerinizi günde birkaç kez kontrol edin ve elde ettiğiniz değerlere göre yiyeceklerinizi, insülin dozunuzu ve egzersiz programını hazırlayın. Diyabetle yaşamda en önemli faktör programlı ve düzenli yaşamdır.

Yeme, içme, egzersiz ve insülin dozunu tam da olması gerektiği gibi ayarlayabilen ve bu programa uyan kişiler ortalama 10 yıl sonrasında çok daha sağlıklı ve diyabetin olumsuz etkilerinden uzak bir yaşam sürebiliyorlar. Öyle ki; yemek bulduğunuzda yiyebilir, fırsat bulduğunuzda seyahate çıkabilir, iş ve sosyal yaşamınızda her maceraya atılabilirsiniz.

İşte böyle güzel, mutlu sonuçlara sadece çok donanımlı doktorlar, uzmanlar değil, Tip 1 Diyabetle yaşamak durumunda olan herkes ulaşabilir.

  1. Kendinize bir destek sistemi oluşturun!

Sizi seven, size saygı duyan ve ihtiyacınız olduğunda size yardım edecek kişilerden oluşan bir çevre yaratın. İyi bir eş, ebeveyn, doktorun kronik hastalığı bulunan bir yakınlarına, biraz yavaş ol demesi ve bir tık daha fazla sevgi, ilgi göstermesi kötü bir şey değildir. Çevrenizdeki iyi insanlarla birlikte bu hastalığı yenmeye dair, bu hastalıkla daha mutlu ve uzun yaşamaya dair hedefler oluşturursanız başarılı olma şansınız da artar.

Diyabet vücudunuzdaki her bir hücreyi, yaşamınızın her anını etkileyen kronik bir hastalıktır. Tip 1 Diyabeti bitirmek, tamamen yaşamdan çıkarabilmek söz konusu değilken, hastalığa dair mümkün olduğunca daha fazla bilgi edinip, kendinizi komplikasyonlardan korumak, çevrenizde sizi seven bir ekip oluşturmak, performansınızı yüksek tutmaya çalışmak çok daha uzun, sağlıklı ve başarılı bir yaşam sürmenizi sağlayacaktır.