Tırnaklarımız, aslında pek çoğumuzun çok da dikkat etmediği, bakım yapmak denilince çok da aklımıza gelmeyen, “önemsiz” gibi görünen bir parçamızdır. Aslında bakımlı olmanın ilk adımının bakımlı ve sağlıklı ellerden geçtiği düşünülürse tırnak bakımının da çok önemli olduğunu anlamak daha kolay olacaktır. Bakımlı, beslenen, temiz tırnaklar, muntazam kesilmiş tırnaklar hem estetik açıdan güzel görünmenin hem de aslında uzmanlara göre sağlığın da bir işaretidir. İlk bakışta çok da mantıklı gelmese de uzmanlar; tırnak bakımı ve sağlığı konusunda ciddi uyarılarda bulunuyorlar, tırnak sağlığının tüm vücut sağlığı ve özellikle de iç organların sağlığı ile ilgili sinyaller, işaretler verdiğinin altını çiziyorlar.

Tırnaklar, hastalıkların işaretlerini taşır!

Kişinin tırnaklarında normal dışı olarak gözlenen herhangi bir oluşum akciğerden kalbe, hepatitten bağırsak hastalıklarına, hatta AIDS’e kadar birçok hastalığın ipucu olabilir. Pek çok kişinin tahmin bile edemediği sinyalleri aslında tırnaklar vermektedir.

Uzmanlara göre kişinin tırnakları ciddi hastalıklar ve sağlık problemleri hakkında önemli işaretler veriyor. Bu sebeple de tırnaklara neredeyse her gün dikkatlice bakmak, küçük – büyük tüm değişiklikleri takip etmek gerekiyor. Kişinin tırnaklarındaki eğrilik, çukurluk, girinti ve çıkıntılar normal dışı durumların, vücuttaki herhangi bir bölgede ve özellikle de iç organlarda ortaya çıkan rahatsızlıkların sinyalleri olabilir. Tırnaklar çabuk kırılıyorsa kalınlığını kontrol etmek, tırnağın altındaki ve etrafındaki derinin rengini kontrol etmek bu konuda çok büyük önem taşımaktadır. Tırnak yapısında, dokusunda, renginde herhangi bir değişiklik olursa, olası hastalıkların durumuyla bağlantılı olduğu şüphesiyle doktora başvurulmalıdır.

Tırnakların durumuna göre verdiği mesajlar

Renksiz tırnaklar: Sağlıklı bir tırnağın kendine has bir rengi vardır ve dokunulduğunda bu renk pembe- pembemsi beyaz olmalıdır. Tırnakların mat ya da çizgi çizgi başka renk olması durumu gizli bir sağlık problemi olabileceğini göstermektedir.

Aşağıda tırnakların renkleri ile ilişkili olan hastalıklar sıralanmıştır.

• Yeşil tırnaklar, vücutta bakteriyel bir enfeksiyon olduğunun göstergesidir.
• Kırmızı çizgiler, kalp kapağı enfeksiyonu olabileceğinin işareti olabilir.
• Mavimsi tonlarda tırnaklar, kandaki oksijen seviyesinin düşük olduğunu gösterir.
• Mat, renksiz tırnaklar, vitamin eksikliğinin işaretidir.
• Bembeyaz tırnaklar, hepatit gibi karaciğer hastalıklarının belirtisidir.
• Tırnakların üzerinde koyu renkli şeritler, yaşlanma ve konjestif kalp yetmezliği ile bağlantılıdır.

Yukarıda sıralanan belirtilerden bir ya da birkaçının olup olmadığını anlamak için tırnakların tam olarak ne renkte olduğunu görmek, kontrol etmek gerekiyor. Bu amaçla tırnakları iyice temizleyip hangi renkte olduğunu görmek önemlidir. Çünkü tırnakların renkleri kişiye bir şeyler söylüyor, bazı hastalıkların sinyallerini veriyor olabilir.

Kalın tırnaklar: Tırnakların sahip olması gereken belli bir doku vardır. Bu dokudan daha kalın ya da ince formda olan tırnakların da sağlıklı ve doğal olmadığı gerçektir. Sağlıklı olan tırnaklar güçlüdür, ancak normalden daha farklı, daha fazla şekilde kalın ve tıpkı pençe gibi görünüyorsa dikkat etmek, bir sağlık kurumuna gitmek gerekir.

• Tırnakların normalden kalın olması akciğer hastalıklarının ve/ veya dolaşım problemlerinin bir belirtisidir.
• Tırnak yüzeyinin kalın ve sert olması mantar enfeksiyonunu gösterir.
• Normalden daha kalın ve ayrılmış tırnaklar tiroit ya da sedef hastalığının işareti olabilir.

Normal dışı bir şekilde kalınlaşan tırnaklar, kişinin gözden kaçırdığı bazı problemlerin belirtisi olabilir. Kişi özellikle de bir hastalığın tedavisi için yeni bir ilaca başladığında alerjik reaksiyonlar hemen tırnaklarda kalınlaşmaya neden olabilir. Bu bakımdan ilaç kullanımının da üstünde durmakta fayda var.

Ayrılan, kırılan tırnaklar: Tırnakların kimi zaman en küçük bir darbede ya da hatta hiç bir müdahale olmadan kırıldığı, ayrıldığı görülebilir. Çünkü tırnaklar sadece kapılara veya etraftaki bazı nesnelere takılmakla kırılmaz. Aynı zamanda çoğu zaman zannedildiği gibi ellerinizi çok fazla yıkamak ya da çok sık oje sürmek tırnakların kırılmasına sebep olmaz. Ancak aşağıda sıralanan bazı sorunlar tırnak kırılmasının, ayrılmasının sebepleridir.

 

• Vücutta folik asit, C vitamini ve protein eksikliği varsa tırnakların daha kolay kırılması, etten ayrılması söz konusu olabilir.
• Sebepsizce kırılan tırnakların, diplerinde oyuk şeklinde oluşumlar da varsa, bu durum sedef hastalığının bir belirtisi olabilir. Çünkü sedef hastalığı kimi zaman tırnaklarda alarm vermeye başlamaktadır.
• Kolaylıkla ya da sebepsizce kırılan tırnaklar beslenme yetersizliğinin bir göstergesi olabilir. Bu bakımdan sağlıklı tırnaklar ve tüm vücut sağlığı için beslenme öğelerine dikkat edilmesi önerilir. Zira genel olarak sağlıklı olabilmek için tırnaklara daha fazla özen göstermek gerekir.

Çukur (kaşık) tırnaklar: Tırnakların bir çukur gibi kaşık şeklinde olması içteki problemlerin, iç organlarla ilgili sorunların bir belirtisidir. Tırnak, bütün halinde çukurlaşmışsa bu durum ise genellikle vücutta fazla su tutulumu, yani ödeme işaret olabilir.

Çukur, kaşık tırnaklara sebep olan etkenler:

• Demir bakımından yoksun beslenmek,
• Karaciğerin vücutta fazladan demir tutmasıyla ortaya çıkan bir karaciğer hastalığı olan hemakromatozis,
• Bazı kalp ve damar rahatsızlıkları,
• Hipotiroidizm sorunu

Genellikle tırnaklar ve genel vücut sağlığı paralel seyir izlediğinden sağlık problemlerinden kurtulan kişilerin tırnakları da kısa süre içinde normale dönmektedir.

Oyuk tırnaklar: Tırnaklardaki küçük oyuklar ve çukurlar ellerin, tırnakların bakımını ihmal etmekten kaynaklanıyor olabilir ya da genel vücut sağlığı ile ilgili sorunları işaret ediyor olabilir. Oyuk tırnak sorunu olduğunda:

• Sedef hastalığı,
• Konnektif doku sorunları,
• Saç kaybına neden olan bir bağışıklık sistemi hastalığı olan Alopecia areata,
• Tırnakların ortasında uzun çizgi şeklinde bir oyuk olduğunda çinko eksikliği gibi sorunlar akla gelmelidir.

Tırnaklarda normal dışı bir durum görüldüğünde besin eksikliği şüphesi göz önünde bulundurulmalıdır.
Çıkıntılı tırnaklar: Tırnakların yüzeyinde düz ve aslında çok fazla hissedilmeyen ince çizgiler bulunmaktadır. Ancak tırnak yüzeyinde belirgin çıkıntılar olursa vücutta bir şeylerin yanlış gittiğine işarettir. Çıkıntılı tırnak sorununda var olan problemler genellikle:

• Vücutta demir eksikliği,
• Artrit (eklem iltihabı),
• Tırnak diplerinde kırmızı çizgilere sebep olan Lupus probleminden şüphe edilir.

Kuru ve ince tırnaklar: Tırnakların normalden kuru ve ince olduğu durumlarda losyonlara ya da tırnak bakım yağlarına ihtiyaç yoktur. Kuru ve ince tırnak sorununda tahlil yaptırıp hormon seviyesini ölçtürmekte fayda var. Çünkü kuru ve ince tırnaklar;

• Tiroid bezi sorunlarına işaret olabilir. Tiroit bezi problemlerinde tırnaklar incelir, kolayca kırılır ve ayrılır.
• Mantar problemlerinde tırnaklar kuruyabilir, incelmez, aksine kalınlaşıp pul pul dökülebilir.
Tiroit hem de mantar sorunlarının tedavisi uzun sürmektedir. Tırnaklarda bu tür bir değişiklik olduğunda vakit kaybetmeden sağlık kurumuna başvurulmalıdır.

Yumru şeklinde tırnaklar: Tırnakların etrafındaki deri şişerse ya da tırnaklar şişmiş gibi görünüyorsa buna ‘clubbed – yumru tırnak’ adı verilir. Yumru tırnak sorunu;

• Özellikle solunum zorluğu çekenlerde bazı akciğer hastalıklarına,
• İltihaplı bağırsak hastalıklarına,
• Karaciğer hastalıklarına,
• AİDS’e işaret olabilir.

Yukarıda sıralanan sorunlar, tırnaklarda görüldüğünde bu hastalıkların kesin olarak görüleceği anlamına gelmez. Ancak kesinlikle araştırılması ve genel vücut sağlığına, beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekir. Bu bakımdan tırnakların genel durumunun verdiği mesajlar göz ardı edilmemelidir. Çünkü tırnaklar ve hastalıklar zannedildiğinden çok daha yakından ilişkilidir ve genel vücut sağlığını korumak için sık sık tırnakları kontrol etmek gerekir.