Tiroid bezi, T3 ve T4, ayrıca kalsitonin hormonunu salgılar ve bunlar metabolik hız, beyin gelişimi ve fonksiyonları, büyüme, adet döngüsü, kalp ritmi, uyku ve düşüncelerin işlenmesi hususunda önemli hormonlardır. Ancak zaman zaman yaşanan problemler hipertiroid vakalarını ortaya çıkarır ve aşırı üretim oluşur. Bu da kilo alımı veya kaybı, büyümede yavaşlama, beyin gelişiminde azalma, husursuzluk, düzensiz adetler, depresyon gibi problemler doğurabilir. Bazen ise hipotiroid yani hormonların az salgılanması durumu ortaya çıkar.
İlaçlar kısa vadede etki gösterdikleri için tiroid hastalarının uzun vadeli hayat tarzı değişimleri yapmaları gerekir ve bunlar arasında beslenme de yer alır.

Hipotiroid İçin Beslenme

İyotlu Tuz

İyot tiroid hormonu üretimi için gereklidir ve iyot eksikliği hipotiroid ve guatra yol açabilir. Vücudumuz kendi kendine yeterince iyot üretemez ve bu nedenle iyotlu gıdalar tüketmek gerekir. İyotlu tuz ise bu konuda en güzel kaynaklar arasındadır.

Brezilya Fındığı

Brezilya fındığında selenyum bol bulunur ve inaktif tiroid hormonunun aktif forma dönüştürülmesine yardımcı olur.

Balık

Balıklar omega-3 yağ asitleri ve selenyum açısından zenginlerdir. Omega-3 yağ asitleri, LDL kolesterolü düşürürler ve selenyum ise tiroid hormonunu aktifleştirir.

Kemik Suyu

Kemik suyu sindirim sistemine iyi gelen amino asitlere sahiptir ve bunun yanında hipotiroide iyi gelir. Hipotiroid kemiklere zarar verir ve kemik suyu kemikleri de güçlendirir. İçine biraz sebze ekleyerek güzel bir çorbasını da hazırlayabilirsiniz.

Sebze ve Meyveler

Yeşil yapraklı sebzeler, renkli sebzeler ve meyveler, çok iyi birer mineral, vitamin, antioksidan ve lif kaynağıdırlar. Ancak lahana, ıspanak, brokoli, soya fasulyesi, turp, tatlı patates, şeftali, avokado gibi gıdalardan uzak durmak gerekli çünkü bunlar tiroid hormonlarını azaltırlar. Ancak bunları doğru şekilde pişirmek bu etkilerinin azalmasını sağlar.

Su Yosunu

Su yosunları hipotiroid tedavisinde işe yararlar çünkü iyot barındırırlar. B vitamini, riboflavin, pantotenik asit açısından da zengindirler. Özellikle tiroid hormonu oranını arttırmak için tüketilebilirler.

Süt Ürünleri

Az yağlı süt, yoğurt ve peynir hem iyot kaynağı hem de selenyum kaynağıdır. Bunlar tiroid hormonu üretimi ve aktivasyonunu sağlarlar.

Kırmızı ve Beyaz Et

Tiroid problemlerinin üstesinden gelmek için vücuda yeteri kadar çinko da vermek gerekir. Çinko ise kırmızı ette ve beyaz ette bol bulunur, T3 hormonunun T4 hormonuna dönüştürülmesini sağlar.

Yumurta

Yumurtada iyot bol bulunur ve günde iki adet yumurta tüketebilirsiniz ancak kolesterolünüz yüksekse sarısını tüketmeyin.

Kabuklu Deniz Ürünleri

Istakoz, karides, yengeç gibi kabuklu deniz canlıları iyot ve çinko zenginidirler. Her ikisi de tiroid hormonu üretimine katkı sağlar.

Zeytinyağı

Zeytinyağı sağlıklı yağlar ve besinelr açısından zengin olduğundan tiroid hormonu düzeyini arttırabilir. Ayrıca kötü kolesterolü azaltır ve kilo vermeye yardımcı olduğu gibi kalp sağlığına da iyi gelir.

Keten Tohumu

Keten tohumunda omega-3 yağ asitleri, çinko, selenyum ve iyot bulunur. Smoothienize ekleyebilir, kahvaltıda tüketebilir, yağını yemeklerde kullanabilirsiniz.

Baklagiller

Baklalarda iyot ve çinko bol bulunduğu gibi gluten bulunmaz. Tiroid hormonu düzeylerinin yükselmesini sağlarlar.

Lifli Gıdalar

Lifli gıdalar önemlidirler çünkü hipotiroidi olanlar genelde hazımsızlık yaşarlar.

Su

Su hidrasyon sağlar ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Her gün 3-4 litre temiz su içerek hücrelerinizin doğru çalışmasına destek olabilirsiniz. Doğrudan rahatsızlığınıza katkısı olmasa da organların doğru çalışmasını destekler.

Hipotiroidde Kaçınılması Gerekenler

• Az pişmiş ve çiğ yeşil yapraklı sebzeler ile turpgiller tüketmek.
• Gluten tüketmek.
• Şekerli gıdalar tüketmek.
• İşlenmiş gıdalar tüketmek. Kızartma yemekler yemek.
• Yeşil çay tüketmek.

Hipertiroid İçin Tüketilmesi Gerekenler

Çiğ Meyve ve Sebzeler

Çiğ meyve ve sebzeler tiroid hormonu düzeylerini azaltırlar ve bu da tiroidin aşırı üretildiği vakalarda katkı sağlar. Brokoli, ıspanak, enginar, lahana, marul, havuç, karnıbahar, turp, brüksel lahanası, dolmalık biber, domates, elma, orman meyveleri, kivi, portakal, limon ve greyfurt tüketebilirsiniz.

Esmer Pirinç ve Mısır

Bu iki ürün tiroid hormonu üretimini azaltır ve lifler, vitaminler ve mineraller bakımından zengindirler.

Kaliteli Proteinler

Tavuk göğsü, balık, mantar, baklagiller ve diğer kaliteli etler, kas üretimine destek olurlar. Hipertiroid iştah artışına neden olurken kilo kaybına sebep olabilir. Proteinlerin sindirimi zor olduğundan daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olurlar.

Yeşil Çay

Tiroid hormonu miktarını azaltmak için yeşil çay ciddi bir katkı sağlar. Özellikle florür içeriği sayesinde tiroidi baskılayabilir.

Bitkiler

Fesleğen, oregano, biberiye gibi bitkiler anti-inflamatuvardırlar ve hipertiroid problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olurlar.

Hipertiroidde Kaçınılması Gerekenler

• İyot, çinko ve selenyumlu gıdalar.
• Yapay tatlandırıcılar.
• Süt ve süt ürünleri.
• Alkollü içecekler.
• Paketli, yapay ve renklendirilmiş gıdalar.