Tiyamin veya diğer adıyla B1 vitamini, vücudun besinleri enerji amacıyla metabolize etmesinde kullanılan bir koenzimdir ve kalp ile sinir fonksiyonlarının doğru şekilde sürdürülebilmesi için gereklidir. Tiyamin gıdaları sindirmemiz ve onlardan enerji elde etmemiz için gereklidir ve bu nedenle onun eksikliği en son isteyeceğiniz şeydir.

Peki çok az B1 vitamini aldığınızda ne olur? Tiyamin vücudunuzda yetersiz kaldığında karbonhidrat ve proteinlerde bulunan moleküller vücut tarafından kullanılamazlar.

Tiyamin Nedir?

Tiyamin suda çözünebilen bir vitamindir ve neredeyse her hücremiz tarafından kullanılmaktadır. Bilhassa sağlıklı bir metabolizma ve yüksek enerji düzeyleri için gereklidir. Tiyamin teknik olarak da tiyazol ve pirimidinin sülfür içeren bir versiyonudur ve diğer B vitaminleri ile birlikte vücut tarafından kullanılmaktadır. Bu sayede kalp damar sistemi, endokrin sistem ve sindirim sistemini destekler.

İnsan bedeni tiyamini üretemez ve bu nedenle onu dışarıdan almamız gerekir. Tiyamin eksikliğinde beriberi hastalığı ortaya çıkar ve bu rahatsızlık binlerce ylıdır kötü beslenen toplumlarda görülmektedir. Beriberi hastalığı nedeniyle kaslar erirler ve kardiyovasküler problemler ortaya çıkarlar.

Batı ülkelerinde ve iyi beslenilen ülkelerde tiyamin eksikliği pek yaygın değildir. Ancak özellikle alkolik olanlarda eksikliği görülmektedir. Zira kronik alkol kullanımı tiyaminin emilimini azaltır ve bu nedenle hücrelere yeteri kadar tiyamin ulaştırılamaz.

Ayrıca alkoliklerin kötü beslenmeleri nedeniyle de bu problem ilerleyebilir.

Tiyamin Eksikliği Belirtileri ve Tehlikeleri

 

Tiyaminin eksikliğinin belirtileri aşağıdaki şekildeler:

• Hızlı kilo kaybı
• Kötü iştah
• Kolit
• İshal gibi sindirim problemleri
• Sinir hasarı
• Ayaklarda yanma, bilhassa geceleri
• Sinir inflamasyonları
• Yorgunluk ve düşük enerji
• Kısa vadeli hafızada kötüleşme
• Kafa karışıklığı
• Sinirlilik
• Kas zayıflığı, kas erimesi, kramplar, bacaklarda ağrılar ve sertlik
• Depresyon ve diğer mental problemler
• Kalp büyümesi gibi kardiyovasküler rahatsızlıklar

Bedeninizde yeterince tiyamin bulunmadığı zaman beyin, kalp ve diğer dokular bundan etkilenirler. Normalde tiyaminin büyük kısmı iskelet kaslarında, kalpte, karaciğerde, böbreklerde ve beyinde bulunur. Tiyamin eksikliği çevresel sinirlerin ve beynin bir kısmının dejenere olmasına sebep olur ve bunun yanında kan akışı yavaşlar, dolaşım sorunları ortaya çıkar.

Tiyamin Eksikliği ile Bağlantılı Rahatsızlıklar

Tiyamini doğru şekilde ememeyen bir metabolizma maalesef tiyamin eksikliğine maruz kalır. Buna sebep olan şeyler aşağıda sıralanıyorlar:

• Karaciğer problemleri
• Alkolizm
• Anoreksiya ve beslenme eksikliği
• Yaşlanma
• İlaç kullanımı
• Sindirim problemleri
• HIV/AIDS
• Diyabet
• Kötü yapılmış mide ameliyatları
• Ateşlenme
• Çay, kahve ve pişmemiş deniz ürünleri tüketimi
• Hamilelik

Tiyamin eksikliğinde B1 Vitamininin Faydaları

Sağlıklı Bir Metabolizma Sağlar

Tiyamin ATP üretiminde gereklidir ve ATP’ler enerji taşıyan moleküllerdir. Karbonhidratların glukoza dönüştürülmesine yardımcı olur ve bedenimiz glukoz kullanımına öncelik vermektedir. Ancak tiyamin protein ve yağların parçalanmalarında da gereklidir.

Tiyamin içeren bir şeyler yediğimiz zaman, bu tiyamin kan ve plazma boyunca yolculuk eder ve daha sonra hücreler tarafından enerji üretiminde kullanılır.

Tiyamin ayrıca kırmızı kan hücrelerinin üretiminde de rol oynamaktadır. B1 vitamini doğal bir enerji arttırıcıdır ve bu konuda diğer B vitaminleri ile ortak özelliklere sahiptir.

Sinir Hasarına Engel Olur

Beslenmemizde sinir sistemimiz için yeteri kadar yakıt almadığımız zaman, sinir hasarı meydana gelebilir ve bu da hareketlerde, öğrenmede ve hafızada problem yaratabilir. Tiyamin karbonhidratları dönüştürmek için gereklidir ve karbonhidratlar da bedenimiz tarafından enerji üretiminde kullanılırlar. Bilhassa beyin ve sinir sistemi bu enerjinin büyük bir kısmını kullanır.

Tiyamin aynı zamanda miyelin kılıfların üretiminde gereklidir ve bu kılıflar sinirlerimizi hasardan ve ölümden korurlar.

Sağlıklı Bir Kalp Damar Sistemini Destekler

B1 vitamini asetilkolin adlı bir nörotransmiterin üretiminde kullanılmaktadır ve bu madde sinirler ve kaslar arasındaki mesajların iletilmesinde kullanılmaktadır ve kalbimiz de vücudumuzdaki en büyük kaslardan bir tanesidir ve bu nedenle sinir sisteminden gelecek sinyallere ihtiyaç duyar.

Kalp fonksiyonlarının sürdürülebilmesi ve kalp ritminin sağlıklı olması için kalp ve sinirler arasındaki sinyallerin düzgün olması gerekir. Tiyamin bu imkanı sağladığı için kalp problemlerinin önüne geçebilmektedir.

Bağışıklığı Güçlendirir

Tiyamin kasların tonusunun korunmasını sağlar ve sindirim sisteminin büyük kısmı da kaslardan oluşur. Sindirim sistemi aynı zamanda bağışıklık sistemimizin büyük kısmının bulunduğu yerdir. Sağlıklı bir sindirim sistemi besinlerin besin değerlerinin daha iyi emilmelerini sağlar ve bu da bağışıklık sisteminin tam kapasite çalışmasını sağlar. Tiyamin ayrıca hyroklorük asit salgısına da yardımcı olur ve bu asit besinlerin sindirimi için gereklidir.

Alkolizm Tedavisine Yardımcı Olabilir

Tiyamin Wernicke-Korsakoff Sendromu adlı beyin bozukluğunun gelişme riskini azaltır. Bu semptomun belirtileri arasında istemsiz kas hareketleri, sinir hasarı, uyuşukluk ve yürüme zorluğu bulunmaktadır. Bu beyin bozukluğu düşük tiyamin oranından kaynaklanır ve genellikle alkolikler ile kötü beslenenlerde görülür. Zira alkol tiyaminin vücutta emilimini zorlaştırmaktadır.
Alkoliklerinin %30 ila %80’inde tiyamin eksikliği olduğu düşünülmektedir. Tiyaminin yüksek dozlarının alkol yoksunluğu belirtilerini yenmekte yardımcı olduğu da görülmüştür.

Beyin Bozukluklarını Engeller

Tiyamin beyin ile beden arasındaki köprünün kurulmasını sağlar ve ayrıca beyin hasarına engel olur. Sağlık uzmanları bazen hafıza problemlerine sahip olan insanlara yüksek dozlarda tiyamin vermektedirler. Ayrıca tiyamin Alzheimer hastalığının riskini de azaltmaktadır.

Öğrenmeyi İyileştirir

Tiyamin odaklanma, enerji, kronik stres ile savaşta önemlidir ve muhtemelen hafıza kaybını da önlemektedir. Tiyamin eksikliğinin öğrenme ve hatırlama problemlerine sebep olduğunu gösteren çalışmalar mevcut.

Ruh Halinin Korunmasına Yardımcı Olur

Tiyamin bedenin strese dayanıklılığını arttırır ve bu nedenle B vitaminleri genelde anti-stres vitaminleri olarak bilinmektedirler. Enerji yoksunluğu da kötü ruh haline ve motivasyon eksikliğine sebep olabilmektedir. Tiyamin ise ruh haline iyi gelir ve depresyona, anksiyeteye karşı bir kalkan oluşturur çünkü beyin üzerinde pozitif etkileri vardır.

Görüş Problemlerine Engel Olur

Bazı araştırmalarda tiyaminin görüş problemlerine de engel olduğu görülmektedir.