Tofudan neden uzak durmamız gerekiyor?
Tofu, yani soya peyniri, özellikle vejetaryan ve veganlar arasında popüler bir protein deposu yiyecek. Gerçek şu ki, tofu soya tarafından yapılır ve soya sütü çoğu zaman sizin için kötüdür.
Soya aslında dünyanın en yaygın genetiği değiştirilmiş gıdalardan biridir ve tofu soya fasulyesi, su ve pıhtılaşma maddesinden yapılır. Sayısız bilimsel araştırma soyanın sindirim rahatsızlıkları, malnütrisyon, tiroid işlev bozukluğu, bilişsel gerileme, üreme bozuklukları ve kalp hastalığı hatta kanser ile ilişkilendirir.
Tofu Nedir?
Tofu hazırlama süreci, peynirin sütten yapılmasına benzer. Tofu beslenmesi etkileyicidir ve bu yüzden birçok kişi bunun harika bir sağlıklı besin olduğunu düşünüyor. Porsiyon başına, yağ ve kalorisi az, ancak protein, amino asitler, demir ve kalsiyum açısından yüksektir. Peki tofunun dezavantajı nedir?
Tofu Yememeniz için 8 Mantıklı Neden
-
Genetiği değiştirilmiştir.
Günümüzde Amerika’da yetişen soyanın %90’ı genetik olarak değiştirilmiştir. Bu nedenle birçok sağlık sorununa nedne olabilir. Bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri öldürür ve de sindirim sisteminize hasar verir.
2. Fitoestrojen ve Göğüs Kanseri ile ilişkilidir.
Tofu fitoestrojenler veya bitki esaslı estrojenler içerir. Bu bileşiklerin vücuda östrojen benzeri bir etkisi vardır, bu nedenle normal östrojen üretimini engellerler ve meme kanserine yol açabilirler. Bazı bilimsel araştırmalar soya, östrojen gibi davranabildiği için belirli meme kanserlerine besin sağlayabilir. Tabii ki bu durum soyanın ne kadar tüketildiğine ve kadının genel sağlığına bağlı olabilir, ancak halihazırda meme kanseri ile mücadele ediyorsanız veya ailenizde meme kanseri öykünüz varsa, tofu ve diğer şeylerden kesinlikle kaçının.
3. Tiroid Bozukluğu
Tofu soyadan yapılır ve soya goitrojenik bileşikler, özellikle soya izoflavonu genistein içerir. Bu goitrojenler, tiroid hormon üretimine müdahale edebilen ve özellikle hipotiroidizme neden olan tiroid hormonu blokerleridir.
Çoğu anne, bebekleri için soyalı ürünler tercih ederek, sağlıklı beslenmeye geçtiklerini düşünürler. Oysa ki bu yaşlardan itibaren yapılan soya tüketimi gelecekte hipotiroidizme neden olabilir.
4. Beslenme karşıtı maddeler
Tofu, fitat içerir. Fitat aslında bir minerale bağlı fitik asittir. Fitat ve fitik asit beslenme karşıtı olarak bilinir. Tofu gibi soya ürünleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli beslenme karşıtı içerir:
• Lektin ve saponinler — Sızdıran bağırsak sendromuna ve diğer gastrointestinal ve bağışıklık sorunlarına bağlıdır
• Oligosakkaritler – gaz teşvik edici
• Oksalatlar — Böbrek taşlarına neden olur
• Proteaz inhibitörleri – protein sindirimine müdahale ederek yetersiz beslenme, yetersiz büyüme, sindirim rahatsızlığı ve pankreatit oluşturur
• Fitat — Mineral absorpsiyonu engeller; çinko, demir ve kalsiyum eksikliklerine neden olur
5. Bilişsel Sorunlar
Tofu unutkanlık ve Alzheimer hastalıkları ile bağlantılıdır. Bunların her ikisi de beyin ve temel günlük fonksiyonların yerine getirilmesinde olumsuz etki yapar.
6. B12 ve D Vitamini Eksikliği
Soya, B12 vitamini benzeri bileşikler içerdiği anlamına gelen bir B12 analoğu içerir. Bununla birlikte, bu B12 analogları vücudunuz tarafından gerçek B12’yi kullanacak şekilde algılanmaz. Bu nedenle tofu gibi soya gıdaları, özellikle vejetaryenler ve hayvansal proteinlerden kaçınan insanlarda da B12 vitamini eksikliğine neden olur.
7. Sindirim Zorluğu
Tofu gibi fermente olmayan soya ürünleri, pankreatik enzim tripsin ve protein sindirimi için gerekli olan diğer proteolitik enzimlerin etkisini bloke eden güçlü enzim inhibitörleri içerir.
Tofu söz konusu olduğunda çoğu insan bu fermente olmamış soyayı sindirmek için gerekli olan enzimden yoksundur, buna benzer şekilde bazı kişiler laktoza toleranssızdır. Bu da hazımsızlık, gaz, şişkinlik ve gastrointestinal sorunlardan oluşan bir yığın sorun açar.
8. Kalp Rahatsızlıkları
Tofu genellikle kalp sağlığına en iyi destek olarak pazarlanırken, bu iddiayı kesinlikle reddeden çalışmalar da var. Soya kalp kaslarının zayıflamasına neden olurken, kan pompalama hızını da etkiler. Bu nedenle uzun vadede kalp sağlığına direk olarak olumsuz etki eder.