Yıllar içerisinde, vücut yağları adeta şeytanlaştırıldılar. Öyle ki, bunun sonucunda yağlar negatif duygu ve düşünceler ile eşleştiler. Ancak bilmediğiniz şey, vücut yağlarının bazı türlerinin sağlıklı miktarda bulunmaları durumunda aslında sizin için iyi oldukları. İşte vücut yağları hakkında bilmeniz gereken iyi, kötü ve çirkin her şey!

Vücut Yağı Türleri

Bedenlerimizde bir türden daha fazla vücut yağı mevcut. Size söylenenlerin aksine vücut yağlarının daima kötü oldukları bilgisi oldukça yanlış.

Her iki tür vücut yağı da beden sıcaklığının ayarlanması, yağda çözünen vitaminlerin depolanmaları ve taşınmaları, doğurganlığa destek olmaları, hormon salgılamaları ve bedeni yalıtmaları ile önemli beden fonksiyonlarına sahip olduklarından temeldirler.

Beyaz – Kahverengi Yağlar

Vücutta iki temel yağ türü bulunur: kahverengi ve beyaz yağ. Beyaz yağ adipoz doku olarak da bilinir ve en yaygın yağ türüdür ve vücudumuzda en çok bu bulunur.

Kahverengi yağa pek aşina olmayabilirsiniz çünkü vücut kütlesinin sadece %5’ini oluşturur ancak onun farkında olmalısınız. Kahverengi yağ iyi olarak kabul edilir çünkü metabolizmayı hızlandırma ve enerji yakmaya yardımcı olma yeteneği vardır. Bu sadece ekstra kalori yakmanızı sağlamaz, aynı zamanda bedende daha az yer kaplar ve beyaz yağları kahverengi yağlara dönüştürebilir.

Doğumda sahip olduğumuz kahverengi yağ miktarı zamanla azalsa da, kendinizi soğuğa maruz bırakmak ve düzenli egzersiz gibi yöntemler ile onun üretimini arttırabilirsiniz.

İç Yağlar ve Deri Altı Yağlar

Bu yağlar daha sonrasında iki farklı vücut yağına dönüştürülürler: iç yağlar ve deri altı yağlar. İç yağlar, beyaz yağların bolluğundan üretilirler ve kötü kolesterolü arttırabilir, kalp hastalıkları ve kansere sebep olabilen inflamatuvar kimyasalların üretimini destekleyebilirler.

İç yağlar göbeğinizdeki yağların sebebidirler ve en kötü yağ türüdürler. Organlarınız çevresinde ve karın boşluğunda birikirler, organlara yük bindirirler ve bu da daha fazla sağlık problemine sebep olur. Bu yağın çok fazla miktarda olması sağlık problemlerine sebep olabildiğinden onu uzak tutmak gerekiyor.

Harvard Health’e göre, vücut yağlarının %10’u iç yağlardan oluşuyor. Yani toplam yağ miktarınızın %10’unu hesaplayacak olursanız iç yağ miktarınızı bulabilirsiniz.

Deri altı yağlar ise cildin altında bulunan beyaz yağlardır. Ayrıca vücut yağ oranını bulmak için de ölçülen yağ türlerinden birisidir. Bu yağ tüm bedeniniz boyunca yayılır, özellikle de baldırlarda, kalçada ve kolların arkalarında.

Temel ve Temel Olmayan Vücut Yağları

Temel olmayan vücut yağları arasında iç yağ ve deri altı yağ bulunuyor çünkü bunlar normal beden fonksiyonları için gerekli değiller. Ancak herkesin belli bir miktarda yağa ihtiyacı vardır ve buna temel yağ denilir. Bu yağlar sayesinde vücut optimum olarak fonksiyon gösterir.

Amerikan Spor Konsey’ine göre, %10-13 oranında vücut yağı kadınlar için temel kabul edilirken, erkekler için bu miktar %2-5 aralığında. Bu yağ türü kaslarda ve beyin gibi belli organlarda bulunuyor. Hatta beynin %60’ı yağdan oluşuyor.

Optimum Vücut Yağı Oranı

Fit olmak için çok düşük düzeyde bir vücut yağlanması oranına ulaşmak ve bunu korumak istiyorsanız, bu beklentileri bir kenara koyun. Sağlıklı olmak için %5 veya daha az yağınızın olması gerektiği fikri doğru değil. Sporcularda bile erkeklerde %6-13, kadınlarda %14-20 vücut yağı bulunuyor.

Ne kadar vücut yağı sağlıklı kabul ediliyor? Kısa cevap: kişiden kişiye değişiyor. Yaş, boy, cinsiyet ve aktivite düzeyi gibi faktörler bu süreçte rol oynuyorlar.

Amerikan Spor Konsey’i, normal (obez olmayan) vücut yağı oranının kadınlar için %21-31, erkekler için %14-25 aralığında olduğunu belirtiyor.

Vücut Yağlarını Hesaplama

Sıradaki soru, ne kadar vücut yağına sahip olduğunuzu nasıl bilebileceğiniz. Bunun %100 doğru olan tek yolu bir tomografi veya MR taraması. Ancak vücut yağı ölçümü konusunda eğitimli bir doktor veya fitness uzmanına görünmek, bir tahmin elde etmenize yardımcı olacaktır.

Bu ziyaretinizde profesyoneel muhtemelen aşağıdaki yöntemlerden birisini kullanacaktır:

  • Beden yağı ölçütü, elektrik akımları kullanılarak beden yağı miktarı tespit edilir
  • Kaliperler
  • Mezura
  • Hidrodensitometre, yani sualtı ağırlık ölçümü
  • Bod pod, sualtı ölçüme benzer ancak susuz uygulanır