Dünya genelinde kahve, birçok ülkede sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecektir ve kafeinin ortalama bir bireyin beslenmesine katkıda bulunduğu kanıtlanmıştır. Kahve beslenme olaylarını araştıran çalışmaların sayısı son yıllarda hızla arttı ve sonuçlardan bazıları bu sevilen içeceğin ciddi sağlık yaraları olabileceğini gösterdi. Temmuz 2017’de, Annals of Medicine yayınına göre aslında kahvenin zaman ömrü uzattığı ortaya çıktı. Farklı ırklardan, kültürel ve etnik kökenlerden gelen yaklaşık 700.000 kişiye baktığımızda, daha fazla kahve içenlerin ölüm riski daha düşüktür.

Genel Olarak Türk Kahvesinin Faydaları

Kahve çekirdekleri yüksek antioksidanlar içerir. Hastalıkla mücadelede antioksidanların önemi büyüktür; çoğu hastalığın kökeni olan iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Kahvenin diğer sağlık faydaları şunlardır:

• Nörodejeneratif hastalıklara karşı korunma
• Kalp sağlığı
• Kanser koruması
• Diyabet koruması
• Depresyonla mücadele kabiliyeti
• Enerji ve konsantrasyon artışı
• Daha iyi fiziksel performans
• Astım kontrolünde iyileşme
• Gastrointestinal hastalık riskinde düşüş

Bununla birlikte, kahvenin fazlasının zararlı olduğu da bir gerçek; iki taraflı bir kılıç gibi. Bazı insanlar için ters etki yapıyor ve bu kişilerde endişe artıyor, gerginlik yükseliyor ve odaklanma sorunları ortaya çıkıyor.

Kahvenin Besin Değerleri:

Kahve, aslından bir meyve olan kavrulmuş kahve çekirdeklerinden hazırlanan asırlık bir içecektir. Kahve ilk kez, dini törenlerde ve kahvehanelerde bulunmuş; Orta Doğu’da yaşayan insanlar tarafından 15’inci yüzyıldan beri zevkle içiliyor. Günümüzde kahve çekirdekleri, dünya genelinde 70’den fazla ülkede, özellikle Orta ve Güney Amerika, Güneydoğu Asya, Hindistan ve Afrika gibi sıcak, tropik bölgelerde yetiştirilmektedir. Hiçbir şeker, karbonhidrat yada kalori içermez. Kahvede az miktarda; protein, B2 vitamini, pantotenik asit, potasyum, manganez, magnezyum ve niasin bulunur.

Yüksek Antioksidan İçerir


Sağlıklı yaşam teşvikçileri ve diyetisyenlerin çoğu sanıldığının aksine kahvenin suçlu olmadığını, tüketilmesinin çok yararlı olduğunu açıklıyor. Bunun nedeni, bazı kaynaklara göre, kahvenin antioksidan etkisi olan doğal bir anti-aging(yaşlanma karşıtı) içecek olmasıdır.
Kahve içerisindeki antioksidan seviyesi diğer sağlıklı içeceklerle karşılaştırıldığında ne gibi bir düzeye sahiptir? Araştırmalar, ortalama iki fincan Türk kahvesinin; kakao, yeşil çay, siyah çay ve bitki çayından daha fazla polifenol antioksidan içerebileceğini gösteriyor! Birçok kişi için kahve, günlük diyetlerinde önemli antioksidanların toplam miktarının yarısını sağlar. Elbette, sebze ve meyve gibi gıdalardan antioksidan alımını artırırken, hoşunuza giderse kahve de iyi bir katkı olabilir.

Kahve ve özellikle Türk kahvesi, serbest radikal hasarıyla mücadelede etkilidir; çünkü bilim insanlarının “plazma antioksidan kapasitesi” olarak adlandırdığı kandaki antioksidanları artırır. Kahvenin sağlık yararlarından sorumlu olan anahtar antioksidanlardan ikisi klorojenik asit ve kafeik asittir. Her ikisinin de güçlü antioksidanlar olduğu düşünülmekte ve kahve çekirdekleri dünyadaki en zengin beslenme kaynağı olarak kabul edilmektedir.

Kalp Sağlığını Geliştirir ve Kardiyovasküler Hastalıkları Önleyebilir

Türk kahvesi, kahvenin kolesterol dengeleyici etkileriyle ilişkilendirilen diterpene bileşikler olan önemli bir kafestol ve kahveol antioksidan kaynağıdır. Büyük epidemiyolojik araştırmalarda alışılmış kahve tüketimi kardiyovasküler ölümlerde mortalitenin azalması ile ilişkilidir. Buna ek olarak, kahve alımı, kalp yetmezliği ve inme riskinin azalması ile ilişkilidir. Şaşırtıcı bir şekilde, birçok kişi kalp atışlarını artırdığını ve onları “gergin” hissettirdiğini düşünse de kahve, kalp ritmini bozmak için nötr seviyeden indirgenmiş risklerle bile ilişkilendirilir.

Beyin İşlevinin Korunmasına Yardım Eder ve Bilişsel Geriliği Önler

Türk kahvesi içmeyi seviyor musunuz? Sizin için iyi haber şu ki: Siz sadece yaş alıyorsunuz, akıl sağlığınız yaşlanmıyor! Kahve içerisindeki yararlı antioksidanların, tedavi edilemez bir nörolojik bozukluk olan Parkinson hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini ve demansın önlenmesini ve doğal Alzheimer hastalığı tedavisi gibi davranılabileceğini gösteren bazı kanıtlar bulunmaktadır. Kahve, bazı insanlarda depresyona karşı koruyucu niteliklere sahip olabilir. Hayvan deneylerinde; genç erişkinlikten yaşlılığa kadar çeşitli yaşlardaki farelere içme suyuyla kafein verildi. Sonuç: Bellek zayıflığına ve Alzheimer gelişiminin merkezinde yer aldığı düşünülen anormal proteininin (amiloid-beta veya Abeta) düşük beyin seviyelerine karşı koruma sağlamıştır. Ayrıca; “yaşlanan” bilişsel bozukluğu olan fareler; 1 ila 2 aylık kafein tedavisi sonrasında bellek restorasyonu ve düşük beyin Aeta düzeyleri sergiledi.

Araştırmacılar, bilişsel yararlarının kafeinin metabolitleri değil kafeinin kendisinden kaynaklandığını düşünüyorlar, bu nedenle kafeinsiz kahve aslında çok değil!

Kahvedeki antioksidan, iltihabı ve oksidatif stresi de azalttığından; bazı insanlardaki fiziksel aktiviteyi artırabilir; bu da devam eden beyin sağlığı için önemlidir.

Diyabeti Önleyebilir

Şeker hastalığı için; şekerli içecekleri bırakmaktan ve bol su içmekten başka doğal çare isterseniz, kahve sizin için bir sonraki en iyi içecek olabilir. Bazı araştırmalar, kahvenin aslında insülin ve kan şekeri belirteçleri ile ters bir ilişkiye sahip olduğunu ve bunun da olumlu bir etkisi olabileceğini ve tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini gösteriyor. Günde iki bardak Türk kahvesi; tip 2 diyabet riskini önemli ölçüde düşürebilir, ancak daha az faydalı olabileceğini gösteren çok sayıda kanıt bulunmaktadır.

Kanseri önlemeye ve azaltmaya yardımcı olan antioksidan klorojenik asidin; şekerli veya yüksek karbonhidratlı gıdalardaki glikoz emilimini azaltabileceğine inanılıyor. Bu, yemek yedikten sonra şekerin kan dolaşımına katılmasını yavaşlatabilir ve insülin direncini önlemek için yararlı olabilir, ancak bunu kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, kronik kahve tüketiminin kan şekerini hafifçe artırabileceğini, bunun diyabet veya kilo alma riski için ne demek olduğunu bilmediğimizi gösteriyor.

Fiziksel Performansı ve Dayanımı Artırır

Çoğu araştırma, kahvenin uyanıklığı artırdığını ve kısa vadede zihinsel ve fiziksel performansı geliştirdiğini göstermektedir. Kafeinli kahvenin sağlayabileceği kan şekerindeki hafif artışın, fiziksel aktivite öncesi kasları beslemek için kan şekerine ihtiyaç duyan sporcular için potansiyel olarak iyi bir seçenektir. Araştırmaya göre, kafein maksimum oksijen kapasitesini doğrudan düzeltmiyor, ancak sporcuların daha büyük bir güç çıkışı ve / veya daha uzun süreli güç sarf etmesine izin verebilir. Kafein, uzun süreli egzersiz sırasında ve sırasında yaygın olarak kullanılan ergojenik bir yardımcıdır. Birçok dayanıklılık sporcusu ve spor tutkunu, bir performans artırıcı olduğu ve daha yüksek konsantrasyon ve dayanıklılığa katkıda bulunduğu için kahve içmeyi severler. Türk kahvesi tüm gün sürecek fiziksel dayanıklılık sağlayacaktır.

Karaciğer Sağlığını Korumaya Yardımcı Olur

Çeşitli çalışmalarda, düzenli kahve içicilerinin anormal karaciğer fonksiyon testleri riskinde azalma olduğu gösterilmektedir. İç Hastalıkları Arşivleri’nde yayınlanan bir araştırma, kahvenin alkole bağlı karaciğer hastalığına karşı koruyabileceğini gösteriyor. Günde iki fincan Türk kahvesi içmek alkolik karaciğer sendromunda yüzde 10’luk bir azalma sağlayabilir.