Yeme düzeninde değişiklik, kısa süreli seyahatler ya da alışık olmadığınız bir besin ve daha birçok farklı nedenden tuvalete çıkma düzenimiz bir kere bozulduğunda ah neler yaşarız neler! Gözlerinizi açmayın öyle evet bu ortak bir sorun ve bu soruna da el atmalıyız, zira bazı durumlarda kendileri iyice taşlaşıp dışarı çıkamıyor eh bu da vücutta anormal durumlara yol açabiliyor. Dedim ki özellikle yaz mevsimindeyiz yaz tatilleri başladı, yeme içme alışkanlıkları değişti ve kesin sıkıntılar başladı. Size faydası olsun bakalım işte tuvalete çıkma sorunlarına doğal olarak nasıl çareler bulabiliriz…

Doğal Laksatif Tercih Etmek

Doğal laksatifler, eski bilinen adıyla müshilanlar, belirli gıdalar ve otlar şeklinde, 2.000 yıldan uzun bir süredir sağlık amacıyla kullanılmaktadır. İnsanlar bağırsak hareketlerinin iyi bir sağlık için gerekli olduğunu her zaman biliyorlardı, ancak günümüzün hızlı tempolu toplumunda eksik bir beslenme, stres veya sık seyahatler düzeni bozabilir, bu nedenle düzenli tuvalete çıkmak aniden zorlaşabilir!

“Düzenin bozulması” ile başa çıkmak için, birçok kişi laksatif kullanmayı tercih eder. Zaten bunlar da en çok satılan reçetesiz ilaçlardan biridir. Sadece gerektiği zamanda kısa süreli kullanım önerilir, bağırsakların sürekli bunları istemesi de normal bir durum değildir. Eğer düzen geri gelmiyorsa, kesinlikle doktora görünmelisiniz.

Laksatifler Nasıl Çalışır?

Normal bağırsak hareketine sahip olan kişilerde dışkı; istenmeyen besin kalıntıları, elektrolitler ve bağırsaklardaki suyun emilmesi ile oluşur. Bunlar normal olarak, sindirim sisteminden kolaylıkla geçebilen yumuşaklıkta bir madde oluşturmak için bir araya gelirler. Yediğiniz gıdalardaki besin maddelerinin çoğu midede gerçekten emilir, ancak ince bağırsakta çoğunlukla su emilir. Karnınız ve bağırsaklarınızdan geçtikten sonra atıklar kolonunuza doğru ilerleyerek dışarı çıkmaya hazır hale gelir.

Tüm sindirim süreci enzim, elektrolit, su, hormonlar, kan akışı ve daha fazlasını içeren vücudunuzun birçok detayını içerir, bu nedenle kabızlığın birçok farklı nedenden kaynaklandığını (lif eksikliği, dehidrasyon, stres ve uyku eksikliği gibi) düşünmelisiniz. Bugün, kabızlığı çözmek için piyasada bulunan düzinelerce farklı müshil mevcut. Bitki çayları ve detoks içeceklerine, haplara kadar her şey var.

Reçetesiz müshil ilaçları, kısa vadeli kabızlık vakalarını çözmeye yardımcı olabilirken, nihai olarak altta yatan sindirim sorunlarını tamir etmediklerini bilmek çok önemlidir. Aslında, uzun süreli olarak bunları kullanmak, problemi daha da kötüleştirebilir, birçok istenmeyen ve tehlikeli yan etkilere neden olabilirler ve bağımlılık yapar!

Bazı Laksatifler Neden Tehlikelidir?

Laksatifler gerekli olduğu zaman ve kısa süreli kullanılmalı. Nedeni bilinmeyen uzun süreli kabızlıklarda çok daha vahim sonuçlar olabilir. Bu nedenle dikkatli olunmalı. Eğer sağlıklı ve normal beslenen kişilerdensiniz, kilolarınızı kontrol etmek için her hafta laksatif maddeleri bir kez kullanabilirsiniz. Ancak fazla yediğinizi düşünerek bunları vücuttan atmak için laksatif kullanmak ciddi sorunlara neden olabilir.

Laksatiflerin kötüye kullanımı ile bağlantılı sağlık sorunları arasında şunlar yer alabilir:

• Dehidrasyon (sıvı kaybı)
• Elektrolit dengesizliği
• asit/alkalin değişimleri
• Sindirim enzimi yetersizliği
• Ödem (su tutulması)
• Baş dönmesi
• Kolon ve sindirim organlarında hasar
• Kardiyovasküler sistemde komplikasyonlar
• Kilo kaybı ya da artışı

Laksatifleri aldıktan sonra, bazı ciddi gastrointestinal şikayetlerle baş etmek gerekebilir. Sindirim sistemini müshil kullanırken sıvı kaybı yaşar. Vücut, müshil alımı durdurulduktan sonra metabolizmada bir yavaşlama olsa bile, kısa süreli kilo alımına yol açan ödeme neden olabilir.

Tezgah üstü maddeler de genellikle çok hoş olmayan yan etkilere sahiptir. Lif, kolon içerisinden hızlıca hareket edebilmesi için dışkının su içeriğini ve hacmini arttırarak çalışır. Doğal yoldan gelen lifle, lif alımını aniden arttıran insanlar abdominal kramp, şişkinlik veya gaz sorunu çekebilir. Çok fazla sentetik lif veya müshillerden alınan mineral yağların aşırı kullanımı vücudunuzda bazı ilaçların emilimini azaltabilir. Bir diğer konu, yağlayıcı müshillerin bağırsakta yağda çözünen vitaminleri emip, belirli besin seviyelerini azaltabilmesidir.

Laksatif Yerine Ne Kullanılabilir?: Sindirim Fonksiyonunu Geliştiren Gıdalar

Bedenlerimiz kendi başlarına temizleme ve detoks yapma gibi mucizevi bir doğal kabiliyete sahiptir, tabii ki bizim de vücudumuza doğru besin maddelerini ve nemlendirici sıvıları sağlamamız gerekir. Az su ve besin maddesi alımı vücudumuzda toksinlerin birikmesine yol açabilir, zira sindirim sistemi kuru kalır, karaciğer ve böbrekler gibi temel detoks organları yavaşlar.

Laksatif kullanmak yerine, diyetinizde uzun vadeli değişiklikler yapmalısınız. Vücudunuza yanlış besinleri almayı bıraktığınızda, gerçekten “detoks” yapabilir. Daha fazla lif tüketmek, kabızlığa neden olan enflamatuar gıdaları kaldırmak ve doğal müshil gibi davranan gıdalar tüketmek; müshil kapsüller, meyve suları, kolonikler veya haplara dayanmaktan çok daha güvenli bir yaklaşımdır.

Laksatiflerin uygun ve gerçekten gerekli olduğu bir zaman var mı? Elbette, fakat muhtemelen bizlerin saldırdığı kadar çok ​​değil. Sağlıklı yetişkinler için, seyahat ederken veya kısa süreli mide rahatsızlığıyla uğraşırken olduğu gibi durumlarda müshil almak normaldir.

Çoğu yetişkin ve çocuklar, daha fazla lif yiyebilecek durumda iken maalesef bunu göz ardı ederler. Hepimiz yapıyoruz, bazen yediklerimizin özelliklerini aklımıza bile getirmiyoruz. Tek başına lif tüketmek mevcut kabızlık sorununu çözemezse de, kesinlikle yapılması gereken ilk adımlardan biridir. Her gün 25-40 gram arası lif tükettiğinizden emin olun, yetişkinler için en üst sınırda miktarda lif almak gerekir. Yapay olarak yaratılan liflerin aksine mümkün olduğunca lifinizi doğal kaynaklardan (gerçek gıdalar!) almalısınız.

Her şeyden önce, özellikle bol miktarda taze meyve ve sebze yemek üzerine odaklanın. Neredeyse tüm sebze, meyveler, tahıllar, tohumlar, kuruyemişler ve fasulye liflerin yanı sıra, sindirim sisteminizin dayandığı önemli elektrolitler, vitaminler ve mineraller için mükemmel kaynaklardır. Genel olarak daha yüksek bir besin alımı, dışkı oluşturma ve bunları başarıyla sindirim sisteminize geçirme becerinizi arttırır.

En İyi Doğal Laksatif 7 Besin

Meyve, sebzeler, tohumlar, probiyotik dolu gıdalar daha etkili doğal laksatif gibi davranarak tezgah üstü laksatiflere ulaşmadan önce sizi kesinlikle rahatlatacaktır.

1. Aloe Vera

Aloe vera, en eski ve iyi araştırılmış doğal müshillerden biridir. Bu madde, bağırsakların iyileşmesine yardımcı olan enzimler, vitaminler, mineraller ve elektrolitlerle doludur. Örneğin; antrakinonlar, bağırsak su içeriğini arttırarak, mukus salgısını uyarıp bağırsak peristalitelerini doğal olarak artıran (yiyecek parçalanması kasılmaları) bir müshil gibi hareket eden, aloe vera içinde bulunan bir bileşik türüdür.

Aloe vera ayrıca sindirim organlarının şişmesini ve işlevini iyileştiren anti-inflamatuar bileşenlere sahiptir. Aloe veranın diğer yararlarından biri, asit/alkalin ve pH dengesini normalize etme, maya oluşumunu azaltma ve iyi sindirim bakterilerinin büyümesini teşvik etme becerisidir.

2. Chia Tohumu

Chia tohumunun faydalarından biri, doğal bir müshil olarak çalışabilmesidir. Chia tohumları sıvı ile birleşerek bağırsaklarından kolaylıkla geçen jelatinimsi bir madde oluştururlar. Diyetinizdeki lifi artırmanın harika bir yoludur chia tohumu aslında. Sıvı alımını arttırdığınızda kabızlığa iyi gelirler, böylelikle onların bağırsaklarından kolayca geçmesine yardımcı olurlar.

3. Keten Tohumu

Keten tohumları, dışkının bağırsaklardan geçmesine yardımcı olan mükemmel bir lif kaynağıdır. İlave olarak, keten tohumu hem kabızlık hem de ishali tedavi etmek için aynı şekilde çalışıyor!

Neredeyse tatsızdırlar ve keten tohumu ürünlerinin faydalarından bir tanesi, yulaf, pişmiş ürünler ve pürüzlendiriciler gibi zaten yaptığınız tariflerde kullanım kolaylığıdır. Çok miktarda lif yerseniz, aynı zamanda çok fazla su içtiğinizden de emin olun. Genelde yüksek lifli bir diyetle birlikte yeterli miktarda su içtiğinizde, rahatsız edici sert dışkı, şişkinlik, gaz, ağrı ve başka kabızlık yaşanma ihtimaliniz azalır.

4. Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yoğun yeşil yapraklı sebzeler, aynı zamanda bol miktarda magnezyum da sağlar. Magnezyum eksikliği yetişkinlerde en sık karşılaşılan sorunlardan biridir, bu nedenle çok faydası vardır. Magnezyum dışkıyı yumuşak bir şekilde çıkmaya hazırlama ve bağırsaktan suyun içine çekme kabiliyetine sahip doğal bir elektrolittir.

Yeterince magnezyum olmadan dışkının sisteminizde kolayca hareket etmesi zordur, çünkü magnezyum doğal bir kas gevşeticidir.

5. Probiyotik Besinler

Probiyotikler, “kötü bakterilerin” çeşitliliğini dengeleyebilen, bağırsağınızdaki “iyi bakteriler”dir. Bağırsaklarınızdaki “mikoflora” sağlıklı bir ortam yaratmaya yardımcı olurlar ve kabızlık veya ishal gibi sindirim problemlerinden uzak kalmanıza yardımcı olabilirler.

Probiyotik gıdalar kefir, kambuça, lahana turşusu, kimchi ve probiyotik yoğurt gibi şeyleri içerir. Sadece süt ürünleri satın alırken keçi sütü ürünleri, organik kefir, çiğ süt ürünleri veya A1 kazein içermeyen süt gibi sindirim konusunda daha kolay oldukları için daima organik ürünler seçtiğinizden emin olun. Düşük kalitede pastörize / homojenize edilmiş süt veya genelde çok fazla süt iltihaba neden olabilir ve sindirim bozukluğuna katkıda bulunabilir.

6. Yüksek Lifli Meyveler (Çilek, incir, elma, erik, armut)

Meyve, sindirim sistemi boyunca iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanların yanı sıra lif ve su sağlar. Çilek, kavun ve elma gibi taze meyveler daha fazla nemlendirici ve dolgu maddelerdir.

Pektin lifi (elma veya armut) içeren meyveler özellikle iyi seçimlerdir, çünkü pektin bağırsaklarınızı uyarır. Elma sirkesi doğal olarak kabızlığı tedavi etmek için mükemmel bir seçenektir! Çoğu insan için meyve, kabızlığı hafifletirken kendinizi rahat hissettirir, ancak yine de çeşitli reaksiyonlara neden olur.

7. Hindistancevizi Suyu

Hindistan cevizi suyu, birçok nedenden ötürü sizin için mucize bir üründür. Şekerli içeceklere alternatif olarak sadece harika bir tadı değil, aynı zamanda sağlıklı elektrolit düzeylerini korumak, dehidrasyonu önlemek ve idrar yolunuzu temizlemek için de yardımcı olur. Yüzyıllar boyunca, yüksek elektrolit içeriği, özellikle de potasyum içermesi nedeniyle, hindistancevizi suyu doğal bir hidratasyon artırımı için kullanılmıştır.