Pembe himalaya tuzu son zamanlarda özellikle gıdalarda sıklıkla kullanılır hale geldi ancak hiç tuz terapisini denediniz mi? Tuz terapisininin faydalarını değerlendirebileceğiniz pek çok yöntem mevcut ve bunları kesinlikle es geçmemek gerekli.

Tuzu koklamak kötü mü dersiniz? Tuz terapisinin sağlığa en büyük faydalarından birisi daha iyi nefes almayı sağlaması. Tuzun bakteri ve inflamasyon karşıtı özellikleri onun havadan gelen patojenleri ortadan kaldırmasını sağlıyor, bu da alerjik reaksiyonları azaltıyor ve astım, bronşit hastalarına iyi geliyor.

Tuz terapisini uygulamaya geçmeden önce bu antik yöntemin tüm detaylarını görelim.

Tuz Terapisi Nedir?

Tuz terapisi farklı formlarda uygulanıyor ancak iki temel kategorisi var: yaş tuz terapisi ve kuru tuz terapisi.
Yaş tuz terapisinde tuz genelde sıvılar ile karıştırılıyor, tuzlu sularda banyo yapılıyor, tuzlu gargaralar uygulanıyor.

Kuru tuz terapisinde ise neme sahip olmayan bir ortamda uygulanıyor. Tuz mağarası olarak adlandırılan yerlerde uygulanan bu terapi bazı spa merkezlerinde tuz terapisi odasında gerçekleştiriliyor.

Haloterapi olarak da adlandırılan kuru tuz terapisi, insan yapımı tuz mağaralarında uygulanırken, eğer doğal tuz mağaralarında yapılırsa speleoterapi olarak adlandırılıyor. Ancak her iki yöntemin de ortak noktası, tuzlu havayı kokluyor olmanız. Yani ikisi arasındaki ayrıma çok fazla takılmayın.

Tuz lambaları ve tuz koklamanızı sağlayan cihazlar da bu kapsamda değerlendiriliyorlar ve masrafsız yoldan tuz terapisini uygulamanıza olanak tanıyorlar. Bilhassa tuz piposu olarak adlandırılan cihazlar nefes problemleri olanlar için çözüm sunuyorlar. Bu cihazların içine pembe himalaya tuzu koyduktan sonra nefes alıyorsunuz ve solunum problemlerine çözüm bulabiliyorsunuz.

Peki tuz lambası nasıl çalışıyor? Tuz lambası, parçalanmamış himalaya tuzunun bir lamba haline getirilmesi ile yaratılıyor ve hem ışık hem de ısı veriyor. Tuz su moleküllerini çektiği için havadaki nemi, küfü, bakterileri ve alerjenleri kendisine çekiyor. Bu kirlilik kaynakları bu şekilde tuzun içinde hapis kalıyorlar lakin sahte himalaya tuzu lambalarından kaçınmayı unutmayın.

Tuz Terapisi Nasıl İşliyor?

Tuz terapisinin temel prensibi, tuza maruz kaldığımızda sağlığımızın iyileştiği kabulü. Tuzlu su terapilerinin rahatlatıcı ve stresi azaltıcı özellikleri biliniyor.

Peki bu terapi insan sağlığına nasıl katkı sağlıyor? Bunun sebebi aşağıdaki niteliklere sahip olması:

Bakteri karşıtı
İnflamasyon karşıtı
Fazla mukusu çözmesi ve akıtması
Patojenleri ortadan kaldırması
Bağışıklık sisteminin aşırı hassasiyetine engel olması

Tuz Terapisinin 4 Temel Faydası

Solunuma Faydaları

Kuru tuz terapisinin teorisine göz atınca, onun inflamasyonları yok edici özelliklerini ve solunum yollarını açan niteliklerini göreceksiniz. Böylece solunum yollarındaki alerjen ve toksinleri ortadan kaldırmak mümkün oluyor.

Tuz Terapisi Derneği, terapinin şu rahatsızlıklara sahip bireylere iyi geldiğini aktarıyor:

Astım
Alerjiler
Bronşit
Soğuk algınlığı
Kronik obstüriktif akciğer hastalığı
Kistik fibroz
Kulak enfeksiyonları
Sinüzit
Sigara öksürükleri

Solunum problemleri için uygulanan tuz terapilerinde tuza maruziyet kademe kademe artıyor ve devamlılık da mühim.

2017 yılında yapılan kontrollü bir çalışmada, 5-13 yaşları arasındaki orta düzeyde astıma sahip çocuklar üzerinde deneyler yapılmış. 29 çocuk halojeneratör (tuz terapisini sağlayan bir ekipman) içeren bir tuz odasında 7 hafta boyunca terapi görmüş, 26 çocuk ise jeneratörü olmayan bir tuz odasında terapiye katılmış. Doğru şekilde terapiyi alan çocuklarda bronşitlerin aşırı hassasiyetinde ciddi bir azalma görülmüş ve bu nedenle halojeneratörün astım üzerinde etkili olduğu ortaya çıkmış.

Yapılan başka çalışmalarda da haloterapinin kronik bronşit ve astım hususunda ciddi faydalar sağladığı görülüyor. Hem akciğer fonksiyonları iyileşiyor, hem de kan basıncında düşüş görülüyor.

Cilt Problemleri

Kuru tuz terapisinin düzenli olarak uygulanması şu cilt problemlerine sahip olanlar için faydalı olabiliyor:
Akne

Yaşlanma
Dermatit
Kuru cilt
Egzema
Kaşınma
Sedef hastalığı
Rosecea
Cilt kızarıklığı
Cilt inflamasyonları

Yaş tuz terapisinin cildin nemini arttırabildiğini gösteren bilimsel araştırmalar mevcut ve bunun yanında ciltteki sertlikleri, kızarmaları, egzema ve diğer cilt rahatsızlıklarını ortadan kaldırabiliyor.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Tuzun gıdaların korunmasında kullanılmasının bir sebebi var. Çünkü tuz antibakteriyel bir ürün ve gıdalarda bulunabilecek pek çok sağlıksız bakteriyi bertaraf edebiliyor.

Haloterapide kullanılan tuz ise bağışıklık sistemine yardımcı oluyor ve bronşit hastalarında yaşanan bağışıklık sistemi gerilemesine de engel oluyor.

İnflamasyonları Azaltıyor

Manchester Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda tuzun inflamasyonları azaltan özellikleri tespit edilmiş ve inflamasyonların pek çok hastalığın kökeni olduğunu unutmamak lazım.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, hipertonik bir solüsyonun inflamasyonları azaltabildiği görülmüştür. Tuzlu bir sıvı bandajlar ile uygulandığında inflamasyonları azaltıyor.

Su molekülleri, tuzlu suya girildiği zaman vücudumuzdan tuzlu ortama geçmeye çalışıyorlar ve bu nedenle tuzlu sıcak banyoların romatoid artrit gibi rahatsızlıklara da iyi geldiği belirtiliyor.

Tuz Mağaraları

Tuz mağaraları, tuz odaları gibi isimlerle adlandırılan mekanlarda, iki farklı terapi imkanı mevcut. Birisi halojeneratör ile uygulanan aktif terapi. Bu terapide havaya tuz molekülleri salınıyor ve böylece tuz hem cildinize nüfuz ediyor hem de akciğerlerinize giriyor.

Pasif tuz terapisinde ise havaya cihazla tuz yaymak yerine odaya büyük miktarda tuz yerleştiriliyor yahut doğal tuz mağaraları kullanılıyor.

Uyarılar

Tuz terapisinin bir çeşiti olan aktif terapide, az miktarda öksürük, göğüste biraz darlık hissi ve akan burun gibi yan etkiler gözlenmiş ve bunun sebebi tuzun ciğer ve nefes yollarından mukus ile toksinleri sökmesi. Lakin aktif terapi ateşi olanlar, bulaşıcı hastalıklar taşıyanlar, açık yaraları olanlar, kanser olanlar, aşırı yüksek tansiyonu olanlar, zihinsel rahatsızlığı olanlar ve aktif tüberküloza sahip olanlar için önerilmiyor. Ayrıca hamileler de tuz terapisine katılmadan önce doktorlarına danışmalılar.