İnsanlar havada olmak için yaratılmamıştır ama bu havada olmayı garipseyecekleri anlamına gelmez. İnsan bulunduğu sosyal ve kültürel ortama ayak uydurabilen bir canlıdır çoğunlukla. Ama bazı insanların da havada olmaya alışamadığı gerçeği yadsınamaz. Hatta korku dolarlar. Uçak korkusu özellikle sık seyahat eden insanların hayatını şekillendirebilir. Özellikle erken yaşlarda başladıysa bu korku.

Uçak korkusu tüm mantıklı açıklamaları ve uçuş istatistiklerini anlamsız kılar. İkna olmazsınız, olmuş gibi göründüğünüzde bile olmayabilirsiniz. Çevrenizdeki herkes uçağa biner, iner, uçuşun zevkli olduğundan bahseder. İmrenirsiniz. İnstagram’da bol bol bulut ve uçak temalı fotoğraflar paylaşırlar, siz bakakalırsınız. Bir de uçağa binmeden anksiyete ilaçları alanlar ve uyku ilaçları kullananlar var ki; bu da bu korkuyu yenmek adına atılmış büyük bir adım aslında. Uçaklarda rahatsız hisseden tek insan siz değilsiniz; evet!

Teknoloji, insan biyolojisine kıyasla çok daha hızlı evrimleşti, bu nedenle inşa ettiğimiz makineler kadar gelişmiş olmak istiyoruz ama bazılarımızın eski alışkanlıkları ve içgüdüleri hala dik başlı şekilde duruyor içlerinde. Uçak korkusu olan kişilerin uçağa binmekle ilgili aklına ilk gelenler genellikle; havadan metrelerce yukarıda bir makinenin içinde sanki avcısını bekleyen av gibi sıkışıp kalmış olduklarıdır. Uçağın düşme ihtimali ya da türbülans düşüncesi de cabası.

Her insan bu korkuyu yenebilir. Aşağıda uçak korkusunu aşmanıza yardımcı olabilecek çeşitli öneriler bulunmakta:

1.Türbülansı Özümseyebilme

Türbülans kaygı vericidir ancak gerçekte türbülans, kuşların da canını fazlasıyla sıkmakta olan rutin rüzgar yönü değişimidir. Kuşlarla aynı şekilde uçaklar da buna karşı dizayn edilmiştir. Türbülans yaşayan insanların sayısına bakıldığında, aslında uçağın türbülansa girme olasılığından çok daha düşüktür. Yani gayet normal bir hava olayı olan türbülansa sanıldığı kadar çok yakalanılmıyor. Dolayısıyla kendini korkutmanıza ve doldurmanıza gerek kalmıyor.

2.İlk Adım

Öncelikle birinci sınıfta yolculuk edebilirsiniz. En rahat hissettiğiniz kıyafetlerinizi giyin, kabine gerekebileceğini düşündüğünüz ve yokluğunda telaşlanacağınız eşyalarınızı alın. Konforunuz için ne gerekiyorsa yapın: Fiziksel olarak rahat hissetmek, duygusal konfor elde etmeyi çok daha kolay hale getirecek.

3.Yerleşik Güvenlik Kurallarını Öğrenin

Uçakların acil durumlara karşı ne kadar dikkatle tasarlandığına aşina olmak, rahatlatıcı olabilir. Pilot ve yardımcı pilot, acil durumlarla başa çıkmak için sayısız eğitim aldı. Pilotlar ve kabin ekibine güvenin. Oturduğunuz koltuktaki güvenliğinizle ilgili de bilginiz olsun. Siz diğer yolculardan daha evhamlısınız, tüm kuralları bilmek sizi rahatlatacaktır. Neyin nerede olduğunu kabin ekibine sorup öğrenebilirsiniz.

4.Bir terapiste Görünebilirsiniz

Düşüncelerinizi değiştirirseniz tepkilerinizi ve davranışınızı değiştirebilirsiniz. Genel kaygıya değinmek, anksiyeteyi tetikleyici anlarda yaşadığınız yoğunluğu azaltabilir. Burada uçağa binmek sizin anksiyete tetikleyiciniz. Yüzleştirme tedavisinin de işe yaradığı bilinmektedir.

5.Uçak Simülasyonu

Evet, ülkemizde bunun çok bulunabilir birşey olduğunu söyleyemeyiz. Ama uçak simülasyon deneyimi yaşatan merkezler ve oyun alanları mevcut; araştırıp bulabilir, fiyatı size en uygun geleni seçebilirsiniz. Bu hem sizin uçuş fikrine alışmanızı hem de uçmakla eğlenmenizi sağlayacağından uçak korkunuzu yenmenize destek olacaktır.

6.Uçağın Önünde Oturun

Öneclikle First Class kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Otobüs gibi düşünün, arkasında hiç gitmediyseniz mutlaka sizi rahatsız edecektir. Aynı şeyi uçak için de düşünebilirsiniz. Ön taraf daha sessiz, sakin olacaktır ayrıca kapıya ve kokpite daha yakın olduğunuzu bildiğinizden kendiniz daha güvende hissedeceksiniz.

7.Koridor, Orta Koltuk veya Pencere Kenarı

Uçağın içindeki konumunuz önemli, elbette koltuk sırasındaki yeriniz de! Hangi koltukta en rahat hissettiğinizi belirleyin. Pencere kenarı belki de dışarı baktığınızda sizi telaşlandırıyordur, koridor koltuğu ise mutluluk verici bir cehalettir. Yere ne kadar uzakta olduğunuzu bilmezsiniz; görmezseniz endişelenme ihtimaliniz düşebilir. Orta koltuklar köşeye sıkışmışsınız gibi bir etki yaratabileceği gibi, iki yanınızda da insanlar olacağından kendinizi güvende hissetme olasılığınızı da yükseltebilir. Düşünün, taşının, gerekli hesaplamaları yapın ve karar verin: Yerinizi seçin!

8. İlaç Almak

Anksiyete ilaçları sakinleşmeniz için gerekli olan imkanı size suanacaktır, rahatlayacaksınız ve sonrasında; tüm bu uçuş hareketlerini, motor seslerini, iniş çıkışları, diğer insanların konuşmalarını, belki gürültücü bir çocuğu ve hiç durmadan ağlayan bebeği dert etmezsiniz. Uçuşunuzdan önce ilaç yazması için doktorunuza görünün. Durumunuzu ve varsa geçmiş travmalarınızı anlatın. Durumunuzun şiddetine göre ilaç tavsiye edecektir. Alkol kullananlar için rahatlayıp, sakinleşmek için alternatif olarak bir ya da iki kadeh şarap önerirler, ama asla ikisini karıştırmamalısınız. İlaç aldığınızda alkol kullanmamalısınız.

9.Mantığınızı Kullanın

Fobiler mantıksızdır, bu nedenle bazıları için mantık iyi bir panzehirdir. Uçuş hakkında elinize geçen her istatistiği okuyun. Havacılık endüstrisine olan güveni doğrulayan pilotların hikayelerini okuyun. Kendinizi dinlemeyin! İçinizden gelen o sesin söylediklerini ağzına tıkayın: İzin vermeyin! Bu sizin korkularınızı kontrol etmenize yardımcı olacak. İstatistikler gerçektir. Her olayın bir mantıklı açıklaması olduğunu düşünün, araştırın. En başında da söylediğimiz gibi, sorup öğrenebilirsiniz. Kendi kafanızda felaket senaryoları kurmayın.

10.Kokpiti Ziyaret Edin

Aslında çoğu uçuş şirketlerinin eminiz ki bununla ilgili çeşitli prosedürleri vardır. Ama yapabiliyorsanız, kokpite girin. Tabi ki uçağın havada olmadığı bir zamanda ve tüm güvenlik yönergelerine uygun hareket etmeniz koşuluyla.

11.Harekete Geçin!

Maruz kalma terapisi hakkında daha önce bahsettiğimizi hatırlıyor musunuz? Dışarda görülmek için bekleyen harika bir dünya var ve anksiyeteyle yüzleşin, kendinizi uçak korkunuzun normal olduğuna inandırmaya çalışmayı bırakın, panik anlarınızı kontrol altına almaya çalışmayın; panik olmamak için harekete geçin! Diğer insanların da uçaktan korkuyor olması sizi ilgilendirmez. Çok şey kaçırıyor olabilirsiniz! Deneyimlemeden bilemezsiniz.