Ülser, mide-bağırsak sisteminin üst kısmındaki dokuda ortaya çıkan yanmalar olarak tanımlanıyor. Midede meydana geldiği zaman ülser, gastrik ülser olarak adlandırılıyor ve bunun yanında ince bağırsağın ilk kısmında oluşursa duodenal ülser olarak adlandırılıyor.

Peptik ülser hastalığı ise midedeki veya bağırsaklardaki dokudaki bir zayıflığın asit tarafından aşındırılarak bölgede bir erozyon oluşturması olarak değerlendiriliyor. Bu durum en yaygın karşılaşılan mide hastalıklarından da bir tanesi.

Ülser, stres, ilaçlar, beslenme düzeni, sigara, alkol ve bazı bakteriler nedeniyle mide asidindeki artıştan kaynaklanıyor. Lakin ülser vakalarının %70’i H.pylori adı verilen kötü bakterinin aşırı çoğalmasından dolayı kaynaklanıyor. Bunun yanında non-steroid anti-inflamatuvar ilaçlar da mide ve bağırsak dokusuna zarar vererek rahatsızlığa sebep olabiliyorlar.

Ülser Belirtileri

Yanma hissi en yaygın peptik ülser belirtisidir. Bu ağrı ülserden kaynaklanır ve mide asidinin ülserli bölgeye gelmesi sonucunda yoğunlaşır. Belirtiler arasında şunlar yer alıyorlar:

• Karından göğüse kadar her yerde hissedilebilmesi
• Mide boşken daha ağır olması
• Geceleri yanma hissi
• Mide asidini engelleyen bazı gıdaların ve ilaçların alınması sonucunda geçici olarak azalması
• Bir kaç gün ve hafta içerisinde yok olması ve sonra tekrar geri dönmesi

Ülser İçin Beslenme Düzeni

Ülser için beslenme düzeninize şu gıdaları ekleyebilirsiniz:

Küçük öğünler: Küçük ama daha sık öğünler tüketerek sindirim sistemini rahatlatabilir ve ülser semptomlarını azaltabilirsiniz.

Lifli gıdalar: Lif artışı ülserlerin tamirini sağlayabilir. Günde 30 gram tüketin.

Yeşil yapraklı sebzeler: Bu sebzeler K vitamini sağlarlar ve bu da mide asidinden kaynaklanan zararın tamir edilmesini sağlar.

Lahana suyu: Biraz havuç suyu ile birleştirildiğinde ülserleri tedavi edebildiği görülmüştür.
Fermente gıdalar: Midedeki faydalı bakterileri arttırarak zararlı bakterilerin enfeksiyonlarına engel olabilir. Kefir, yoğurt, turşu gibi ürünleri deneyebilirsiniz.

Kaçınılması Gereken Gıdalar

Baharatlı gıdalar: Ülserleri rahatsız edebilirler.

Kafein: Kahve ve bazı çaylar ülseri daha kötü hale getirirler.

Alkol: Ülserin sebebi olabilir.

Alerjenler: Besin alerjileri ülserin sebebi olabilir veya onları daha kötü hale getirebilirler.

Şeker: Kötü bakterileri besler ve ülseri daha kötü hale getirir.

En İyi 5 Ülser Tedavisi

Meyan kökü: Yemeklerden önce 500 mg almak midedeki mukus hücrelerinin yenilenmesini hızlandırır ve H.pylori bakterisinin gelişimine engel olabilir.

Aloe vera: Günde 3 defa ¼ bardak, bağırsak dokusunun tamirine imkan tanır.

Probiyotikler: Günde 2 defa 15 milyar canlı organizma, sindirim sisteminin tekrar sağlıklı bakteriler ile dolmasını sağlar ve enfeksiyonu önler.

Papatya çayı: Günde 4 defa 1 bardak, sinirleri yatıştırır ve ülser tedavisine yardımcı olabilir.

L-glutamin: Günde 3 defa 2 gram, sindirim yolunu korumaya ve iyileştirmeye yardımcı olur.

Ülser Tedavisi İçin Öz Yağlar

Buhur ve nane öz yağları ülser için iyi birer çözüm olabiliyorlar. Bu yağlardan ikişer damlayı suyunuza günde 2 defa ekleyerek belirtiler ortadan kalkana kadar için.