Herkese merhaba! Bugün, sizlere çok güzel bir tarifim var. Artık yaz geldi, okullar kapandı ve tatiller başladı. Ben de sizlerle, yüzde yüz doğal ama ultra bronzlaştırıcı bir güneş yağı tarifi paylaşmaya karar verdim. Hadi başlayalım!

Cildin Güneşle İlişkisi

Güneş, bizim enerji kaynağımız. Tüm dünyanın yaşamsal kaynağı ve güneşten bize iki tip ışık geliyor; UVA ve UVB. Bu iki ışık, özellikle güneş ışıklarının en dik olduğu zamanlarda cilt üzerinde zararlı etkilere sahip.

D vitamini istiyoruz, bronzlaşmak istiyoruz, sağlıklı bir şekilde güneşten faydalanmak istiyoruz. Ancak, güneşe çıkacağımız saatler; sabah 11:00’a kadar, 11:00 ile 16:00 arası kesinlikle güneşe çıkmıyoruz, 16:00’dan sonra, güneş batana kadar rahatlıkla güneşe çıkabilirsiniz.

“Yağların güneşten koruyucu etkisi var mı?” diye soranlar oluyor. Elbette var. Hem güneşten korunmak hem de cildin pigmentasyonunun güzel olması ve güzel ve sağlıklı bir bronzluk kazanmak için yağlardan daha iyi bir dostumuz yok bence.

Piyasada bulunan güneş kremleri çok farklı içeriklere sahip. Mekanik içerikli olanlar ve kimyasal içerikli olanlar var. Kimyasal içerikli olanlar, bildiğiniz farma kozmetik içerikler. Bunlar, çinko oksit gibi güneşten koruyucu maddeler ile yapılıyor.

** Eğer; çok hassas bir cildiniz, lekelenmeleriniz varsa, hamileyseniz, özel bir operasyon sonrası cildinizi ekstra korumanız gerekiyorsa ve bir bebekseniz, tabi ki mutlaka eczacınıza danışın ve bu tarz ürünleri kullanın. Herhangi bir cilt probleminiz yoksa ve 11:00’dan önce ve 16:00’dan sonra güneşlenecekseniz, bu formülü kullanabilirsiniz.

Kullanacağımız Yağlar Neler?

Aromaterapide kullandığımız yağlar var. Bugün de, sizlere cildi güneşten koruyucu, besleyici ve onarıcı özelliklere ve aynı zamanda da bronzlaştırmayı hızlandırıcı etkiye sahip yağlardan bahsedeceğim.

Baz yağlar, uçucu yağlardan farklı. Uçucu yağlar, öz yağlar, yani aromatik yağlar. Yani, aromatik ve tıbbi bitkilerden buhar distilasyonu ile elde edilen çok yoğun içerikler. Bunlar daha küçük şişelerde ve daha yoğun ürünler. Bunların, seyreltilerek cilt üzerine kullanılması gerekiyor. Yani, bir baza ihtiyaç duyuyorlar. Burada da, baz yağlar devreye giriyor. Bu formülde baz yağlarını; cildi besleyen, bronzlaştırmayı hızlandırmayan yağlardan seçtim.

Buğday Özü Baz Yağı

Buğday özü yağı, buğday rüşeyminden elde ediliyor ve cildin ihtiyaç duyduğu asitleri içeriyor, cildi besliyor.

Havuç Tohumu Baz Yağı

Havucun içerdiği beta-karotenin cildin pigmentasyonunu arttırıcı etkisini zaten biliyoruz. Bir de A vitamini içeriyor. Bu, havucun tohumu. Bazı formüllerde, evde havucu rendeleyerek de yaptırıyorlar. Etkili mi değil mi bilemem ama asıl beta- karoten, onun tohumunda saklı. Havuç tohumu yağı, soğuk presle havuç tohumundan elde edilen bir baz yağı.

Aynısefa Bazı Yağı (Calendula)

Aynısefa yağı; bizim aromaterapide de bol bol kullandığımız, yara ve yanık iyileştirici, bebeklerde pişik tedavisinde kullanılan, leke giderici muhteşem bir yağ. Bu, papatya benzeri turuncu bir çiçektir, doğada da çok görürsünüz. Onu da, hem onarıcı etkilerinden hem de cildi besleyici özelliklerinden dolayı formüle ekleyeceğim.

Kuşburnu Çekirdeği Yağı

Kuşburnu çekirdeği; bronzlaştırıcı etkileri, antioksidan özellikleri, yara ve yanık tedavilerinde hücre yenileyici özelliklerinden dolayı kullandığımız onarıcı ve yapılandırıcı bir yağ. İçerisinde, çok yüksek C vitamini içeriyor ve inanılmaz bir antioksidan. Ben, cilt bakımında da kullanıyorum.

Argan Yağı

Argan yağını zaten hepiniz biliyorsunuz. Son 5-10 senede çok ünlü oldu. Çok besleyici, E vitamininden 7-8 kat daha besleyici özelliğe sahip bir yağ. Onu, düşük bir dozda ekleyeceğim. Cildi onaracak, besleyecek. Cilt onarıldıkça ve beslendikçe; hem cildiniz kurumadan, canlı bir şekilde bronzlaşacaksınız hem de homojen bir şekilde bronzlaşacaksınız. Argan, çok pahalı bir bitkisel öz yağı. Marketlerde 10-20 TL’ye satılanlar gerçek argan yağı olamaz.

Aloe Vera Yağı

Aloe vera; Kızılderililerin yara ve yanık tedavisinde kullandığı, çok önemli yağlardan biri.

Bazı yağları seçtik, sıra uçucu yağlarda! Uçucu yağları seçerken, iki farklı yaklaşım var. Bir tanesi; cilde pigmentasyonu veren bazı etken maddeleri kullanarak cildin pigmentasyonunu hızlandırmak. Burada, dozaj bilgisi çok önemli, cilde zararı olabilir.

Bergamot Öz Yağı

1994 yılında Şehnaz Tango diye bir dizide oynuyordum. Sevgili Perran Kutman, o zamanlarda her yaz Bodrum’a giderdi ve giderken de kendine özel bir bronzlaştırıcı karışım yapardı. Bu özel karışımı, ona Zeki Müren’in hazırlattığını söylerdi. Zeki Müren de, hayatının son yıllarını Bodrum’da geçirmişti ve muhteşem bir bronzluğa sahipti. Bu bronzluğun sırrının, bergamot öz yağı olduğu ortaya çıktı.

Bergamot, turunçgiller ailesinden değerli bir meyve. Zaten, Bodrum ve çevresinde çok fazla yağ üretimi de yapılıyor. Ben de, bergamot yağının çok iyi bronzlaştırdığını onlardan duymuştum. Yıllar sonra, aromaterapi okumaya Londra’ya gittiğimde, hocamız güneşe çıkılmayacak yağlar listesinin başında bergamot yağını söylemişti.

Sebebi de şu; bergamot yağının içerisinde bergapten dediğimiz bir içerik var. Bu madde, sürüldüğü anda cilde melatonini ekstra üretmesini sağlayarak pigmentasyonu hızlandırıyor. Yani, sizi çok güzel yakıyor. Bu formüle, bergamotu biraz ekleyeceğiz ama dozunda ekleyeceğiz.

Ardıç Öz Yağı

Ardıç; selülit bakımlarında, spor masajlarında, kan dolaşımını hızlandırıcı etkisinden dolayı kullandığımız bir yağ. Bir yere çok fazla kan dolaştırdığımızda, orada bir onarım oluyor demektir. Onarım da; beynin güneş altında “Burada bir sorun var, buraya daha fazla çalış” diyerek melatonin salgılamasını ve dolayısıyla pigment sağlamasını da sağlayacak bir şey.

Yağları Nereden Alabilirsiniz?

Güzel bir soru… Yağları Bade Natural’den alabilirsiniz, Homemade Aromaterapi’den alabilirsiniz, Nuka’dan alabilirsiniz, aktarlardan alabilirsiniz ancak aktarlardan önerebileceğim tek marka Arifoğlu. Onun dışındaki yağların üretim yerlerini ve üretim şartlarını bilmiyorum. Bu nedenle, sizlere de öneremiyorum.

Bronzlaştırıcı Güneş Yağı Tarifim

Ben, bu tarifte 75 ml’lik bir şişe ve 5 ml’lik pastör pipet kullandım. Pastör pipet yerine, evde çorba kaşığı da kullanabilirsiniz. Bir çorba kaşığı, ortalama 20 ml kadar almaktadır.

Malzemeler

  • 30 ml Calendula yağı
  • 20 ml Kuşburnu çekirdeği yağı
  • 10 ml Argan yağı
  • 25-30 ml Havuç tohumu yağı
  • 10 ml Buğday özü yağı
  • 15 ml Aloe vera yağı
  • 30 damla Bergamot öz yağı
  • 15 damla Ardıç öz yağı

Yağları bir şişede birleştirdikten sonra kapağını kapatın ve çalkalayarak güzelce karıştırın. Daha sonra, üzerine hazırladığınız tarihi yazın. Şişeyi, direkt olarak güneşin altında tutmayın. Karışımı, yalnızca bronzlaşmak için değil; çocuklarınızın cildini beslemek için kullanabilir ya da saçınızı yağlamak için de kullanabilirsiniz. Bugünlük benden bu kadar. Hoşça kalın!