Uzmanlar tarafından güvenilir ve amaçlarına göre kullanıldığında, taramaların zararlı olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır. Ultrason taramaları on yıllardır hamilelikte kullanılmıştır. Taramayı yürüten kişi (sonograf uzmanı), sizin ve bebeğinizin güvende olmasını sağlamak için tüm doğru yönergeleri izleyecektir.

Ultrason çalışmaları bebeğimi nasıl etkileyecek?

Bir ultrasonograf yaptırmak bebeğinizi olumsuz etkilemez. Ultrason, bebeğinizin bedeninden ve sizin organlarından sıçrayan ses dalgaları gönderir. Ekolar bir ekranda bir görüntüsüne dönüştürülür, böylece sonografçınız bebeğinizin pozisyonunu ve hareketlerini görebilir. Ses dalgalarının frekansı veya uzunluğu gebeliğinizin ne kadar ilerlediğine ve taramanın türüne bağlı olarak değişir. Çalışmalar, ultrason ile doğum ağırlığı, çocukluk çağı kanseri, disleksi veya işitme arasında hiçbir bağlantı bulamamıştır.

Neredeyse tüm kadınlar gebelik sırasında tarama yapılmaktadır. Bir ultrason taraması sırasında, ekipman, taranan vücudun bir kısmı tarafından absorbe edilen az miktarda ısı üretir. Doğum öncesi taramalar, bir derece C’den daha düşük üretir. Bu, sizin ve bebeğiniz için iyi olduğu anlamına gelir. Yalnızca taranan vücut dokusunun sıcaklığı dört derece artarsa ​​bu zarara neden olabilir. En rutin tarama türü, bebeğinizin 2D fotoğraflarını almak için kullanılır. Bu, çok az ısıtmaya neden olan, geniş bir alana yayılan düşük yoğunluklu ultrason kullanır. Dahası, bebeğinizin etrafındaki sıvı ve yapabileceği herhangi bir hareket, herhangi bir ısınmanın yayılmasına yardımcı olur. Bu sizi daha fazla rahatlatmaya yardımcı olabilir. 3D ve 4D taramaları 2D taramalar kadar güvenlidir, çünkü görüntü bir resim haline dönüştürülen iki boyutlu görüntü bölümlerinden oluşur. Güç yoğunluğu, 2D tarama için olduğu gibi aynıdır. Bebeğinizin büyümesini ve refahını izlemek için ekstra taramalar önerilebilir. Bunun sebebi şu:

  • Bir önceki gebelikte komplikasyonlar olması,
  • Şeker hastalığı,
  • Yüksek tansiyon,
  • BMI değeri 35’in üstünde,
  • Çoğul gebelik.

Diğer ultrason türleri

Doppler ve renkli taramalar gibi diğer tarama türleri, küçük bir alanda bir ses demetinin yoğunlaşmasıyla çalışır. Bu daha fazla ısınmaya neden olabilir, ancak sıcaklığı çok artırmak için uzun süre aynı yerde tutulmalıdır. Dopplers kan akışına bakmak için kullanılır ve kan sürekli hareket ederken, üretilen herhangi bir ısıyı dağıtmaya yardımcı olur. Doppler taramaları, plasentanın gerektiği gibi çalıştığını kontrol edebilir, bebeğinize oksijen ve besin maddeleri verir. Dolayısıyla bir Doppler tarama, bebeğinizin nasıl olduğunu anlatmanın değerli bir yoludur. Bazı tarama makineleri yoğunluğunu azaltmak için bir Doppler kullanıldığında ultrason ışınının gücünü otomatik olarak düşürür. Bebeğinizin kalp atışını dinlemek için kullanılan elle kullanılan Doppler makineleri ve kardiyotokograflar (CTG) ultrason kullanınız. Ancak yoğunlukları düşüktür ve eğitimli profesyoneller tarafından kullanıldıklarında güvenlidirler.

Güvenli bir şekilde yapıldığından nasıl emin olabilirim?

Talimatlar, taramaların ancak bunları nasıl güvenli bir şekilde yerine getireceğini bilen tam eğitimli personel tarafından yapılması gerektiğini söylüyor. Tıbbi uzmanlar mümkün olan yerlerde düşük seviyede ultrason kullanarak ve her taramayı olabildiğince çabuk gerçekleştirerek bunu gerçekleştirmektedir. Sonografcılar bunu biliyor:

  • Doppler, özellikle bir vajinal prob ile bebeğiniz hala gelişmekte olan ilk haftalarda kullanılmamalıdır.
  • Kemik yumuşak dokudan çok daha hızlı ısınır. Bebeğinizin kemikleri yaklaşık 12 hafta içinde oluşmaya başlar ve büyüdükçe sertleşir. Gebeliğin sonlarında bebeğinizin kafatası, özellikle hassas bir alandır.
  • Prob uzun süre saklanmamalıdır.
  • Zengin bir sıcaklığa sahip olduğunuzdan, eğer ateşiniz varsa tarama çok kısa olmalıdır.
  • Çoğu uzman, talimatlara göre kullanıldığında, taramaların herhangi bir zarara neden olabileceği olasılığının çok düşük olduğunu kabul eder. Gebeliklerin izlenmesinde seri taramalardan sağlanan faydaların potansiyel risklerden daha ağır olduğu düşünülmektedir.