Şu günlerde hangi yağı almak istediğinize veya almamak istediğinize karar veremiyorsanız, yalnız değilsiniz. Pişirme yağlarının seçimi zor bir iş olabilir çünkü yağın çıkartılma şekli, pişirme sıcaklığı ve diğer kriterler seçimi zorlu hale getirir. Buna bir de bazı yağların sağlıklı olup olmadığı eklendiğinde iş daha da kafa karıştırıcı hale gelir.

Üzüm çekirdeği yağı bir süredir bu tartışmaların içerisinde. Bir yandan çok faydalı zeytinyağına benziyor çünkü mono doymamış yağlar barındırıyor ancak temel olarak çoklu doymamış yağ asitlerine sahip ki bunlar arasında omega-6’lar ve omega-9 yağ asitleri bulunuyor. Doğru miktarlarda bunlar enflamasyona engel olan sağlıklı yağlardır ve hormonlar, beyin sağlığı, kalp sağlığı, doku fiberleri gibi konularda faydalılardır. Ancak diğer yandan, üzüm çekirdeği yağının yüksek çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin olması, bu asitleri zaten günlük beslenmemizde çok miktarda aldığımız için kötü bir haber haline gelebiliyorlar.

Muhtemelen iyi yağların sağlığa olan faydalarını biliyorsunuzdur çünkü vücudumuzdaki her hücre koruyucu katmanını oluşturabilmek için yağ asitlerine ihtiyaç duyar. Bazı yağlar ki özellikle omega-3 yağ asitleri, hastalık kaynaklı enflamasyonları azaltmakta da faydalıdırlar. Ancak omega-6 ve omega-9 dikkate alındığında, işler biraz karışabiliyor.

Üzüm Çekirdeği Yağının Besin Değerleri

  • Bir yemek kaşığı üzüm çekirdeği yağında şunlar bulunur:
  • 14 gram yağ (%10’u doymuş yağ, %16’sı tekli doymamış yağ, %70’i çoklu doymamış yağ)
  • 120 kalori
  • 9 miligram E vitamini

Diğer sebze yağlarında olduğu gibi (mısır, aspir, soya, ayçiçek ve kanola), üzüm çekirdeği yağının da sağlıklı olduğunu duymuş olabilirsiniz çünkü E vitaminine ek olarak doymamış yağlar da barındırır. Üzüm çekirdeği yağı düşük kolesterol seviyesi, daha iyi kalp sağlığı ve diğer faydaları ile ilişkilendirildiği için insanlar tarafından iyi bir tercih olarak görülür. Böyle de olabilir ancak onu beslenmenizde nasıl kullandığınıza bağlı olarak değişir.

Üzüm Çekirdeği Yağının İyi, Kötü ve Çirkin Yanları

İyi Yanı: Üzüm Çekirdeği Yağı Sağlıklı Olabilir

Üzümün kendisinde antioksidanlar başta olmak üzere ciddi miktarda faydalı içerik bulunur. Bu nedenle kırmızı şarap düşük miktarda tüketildiğinde çok faydalıdır. Ancak onun çekirdeklerinden yapılan yağ da aynı mıdır? Tam olarak değil çünkü üzümdeki tüm içerikler çekirdeğinde bulunmaz.
Üzüm çekirdeği yağının pek çok faydalı içeriği mevcut ancak maalesef içinde K vitamini, C vitamini, bakır, potasyum gibi üzümde bulunan diğer maddeler bulunmaz. Eğer besin değerlerine bakacak olursak, üzümü direkt yemeniz ve yemeklerde zeytin veya hindistan cevizi yağı kullanmanız kalori anlamında daha mantıklı duruyor.

Bu yağın bazı yemeklerde iyi tercih olduğunu gösteren bazı özellikleri aşağıdaki şekildedir.

1. Çoklu Doymamış Yağ Asitleri ve Linoleik Asit Bakımından Zengindir

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi, omega-6 yağ asitlerinin çeşitli olduğunu belirtiyor ve hepsinin enflamasyona sebep olmadığını belirtiyor. Sebze yağlarından gelen omega-6 asitlerinin büyük kısmında linoleik asit bulunduğunu ve bunun da vücutta dönüştükten sonra koruyucu bir hale geldiğini belirtiyor.

Bazı vakalarda bu asit kolesterolü düşürebiliyor ve enflamasyonu azaltıyor ancak Uluslararası Yemek Bilimi ve Beslenme Dergisi’ndeki bir araştırma, üzüm yağının insülin direncini azaltmakta ve enflamasyonu önlemekte diğer sebze yağlarından daha etkili olduğunu gösteriyor.

2. İyi Bir E Vitamini Kaynağı

Üzüm çekirdeği yağında ciddi miktarda E vitamini bulunur ve E vitamini iyi bir antioksidandır. Zeytinyağı ile karşılaştırıldığında, iki katı E vitamini sunduğu görülmektedir. Bu iyi bir rakamdır çünkü E vitamininin bağışıklık sistemi ve beden fonksiyonları üzerinde etkileri çok fazladır.

3. Trans ve Hidrojenize Yağlar Yoktur

Hangi yağ asitlerinin oranlarının daha iyi olduğu hala tartışma konusu ancak trans yağlar ve hidrojenize yağların kaçınılması gereken yağlar olduğu biliniyor. Trans yağlar genellikle fast food, paketli atıştırmalıklar ve kızartılmış besinlerde bulunur. Hatta bunların zararı o kadar bilinmektedir ki bazı yerlerde bu yağların kullanımı tamamen yasaklanmıştır.

4. Diğer Yağlara Göre Yüksek Yanma Noktası

Çoklu doymamış yağlar yemeklerde pek kullanılmaz çünkü kolayca oksidize olarak toksik hale gelirler. Ancak üzüm çekirdeği yağı zeytinyağına göre daha yüksek bir yanma sınırına sahiptir.

5. Saç ve Cilt İçin Faydalıdır

Bazıları bu yağı yemeklerde kullanmak yerine cilt ve saçlarını nemlendirmek için kullanırlar. Sentetik içeriklere sahip olmadıkları için E vitamini bakımından iyidirler ve nemlendirici yağ asidi barındırmaktadırlar. Rafine edilmemiş üzüm yağını cilde sürmek bu nedenle sorun oluşturmaz.

Kötü ve Çirkin: Üzüm Çekirdeği Yağı Sağlıksız Olabilir

Üzüm çekirdeği yağının yağ asidi içeriği işleri karmaşık hale getirir. Çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin olduğunu biliyoruz ancak bu yağ asitleri de kendi içerilerinde omega-3, omega-6 ve omega-9 gibi çeşitlere ayrılırlar.

Pek çok sağlık kurumu bu doymamış yağ asitlerini sağlıklı kabul etse de, omega-6 gibi yağların çokluğu, enflamasyonu arttırması nedeniyle bir problem haline gelebilir ve yağlar arasındaki oranlar çok önemlidirler.

Üreticilerin ürünlerini doymamış yağ bakımından zengin ve doymuş yağ bakımından fakir oldukları için sağlıklı olarak lanse etmeleri kolaydır ancak günümüzde yağların bedende nasıl kullanıldığını bildiğimiz için bunu iddia etmek tam olarak doğru değil. Zira doymuş yağların da vücuda sağlık anlamında faydası olduğu biliniyor.

Omega 6 üzüm yağında %70 bulunurken, ayçiçek yağında %68, mısır yağında %54, soya yağında %51 ve kanola yağında %19 oranında bulunur.
Uzmanlar vücuda omega-3’ü omega-6’dan daha fazla almanın sağlıklı olduğu kanısındalar.

  • Fazla omega-6 yağ asitleri tüketmenin zararları şu şekilde sıralanıyorlar:
  • Enflamasyonu arttırır
  • Kolesterolü yükseltir
  • Hormon dengesini bozar ve tiroid bozuklukları meydana gelir
  • Obezite ve kilo alımı gerçekleşir

Yani, Sağlıklı mı Değil mi?
İşin özeti, üzüm çekirdeği yağı omega-6 bakımından zengin olması nedeniyle sınırlı tüketimde faydalı olabilir ancak onu diğer yağlar ile dengelemek gereklidir. Tek başına üzüm yağı kullanımının muhtemel zararları mevcuttur.