Günümüzde en çok şikayet edilen konulardan biri de romantik ilişkilerin uzun sürmemesidir. Bilindiği gibi bir beraberliğin uzun süreli devam edebilmesi için alma-verme dengesinin iyi kurulmalıdır. Buna ek olarak, duygusal yatırımınızı yaptığınız ilişkinizin ihtiyaçlarını karşılıklı karşılamalı ve küçük bir sorun olduğu zaman anında meseleyi uzatmadan çözmelidir.

Ancak ne yaparsanız yapın öyle ilişkiler vardır ki sürmesi çok zor olabilir:

  • Finansal beklentilerin karşılanmadığı ilişkiler:

İlişkinin başlangıcında dürüstçe hangi şartlarda yaşamak istediğinizi konuşmazsanız ve eşiniz olarak seçtiğiniz kişinin ekonomik durumundan haberdar da olmazsanız, ilerleyen zamanlarda sadece romantizm size yeterli gelmeyecektir. Alacağınız ciddi kararların altında bütçenizin ne kadar yeterli olduğunu ve ona göre yaşam sürdürebilir misiniz yoksa sürdüremez misiniz emin olmalısınız. Sürekli heveslerin ertelendiği bir ilişki, örneğin, güzel bir tatil beldesinde eşinizle konforlu bir tatil yapamamak veya

ihtiyacınız olan kışlık montu alamamak gibi.

  • Kafasında yarattığı hayale aşık olanlar:

Henüz yeni tanışmanıza rağmen onu sanki yıllardır tanıyormuş hissi ile pozitif bir taraf tutma halindeyseniz ve realiteyi göremeyecek kadar aşıksanız. Üstüne üstlük yeni sevgilinizin her hatalı davranışı ya da söyleminden sonra “Aslında o öyle demek istemedi” deyip görmezden geliyorsanız. İlerleyen zamanlarda kusur örtememeye başlayıp, şikayet eden kişiye dönebilirsiniz. Şöyle bilinmelidir ki bir insanı nötr yani tarafsız şekilde değerlendirmezseniz, gelecekte gerçeğini görmeye başladığınızda büyük bir hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

  • Yarışma içinde olan çiftler:

Eğer ilişkiniz içinde sürekli eşinizden daha iyi olduğunuzu ispatlamaya çalışırsanız, eşiniz için can sıkıcı ve ya bela bir insan haline gelebilirsiniz. Özellikle eşiniz beraberliği içinde huzur arayan ve işinde zaten büyük çekişmelerin içindeyse muhtemelen sizinle olan birlikteliği ağır gelmeye başlayacaktır. Gerçek sevgi yarışma içinde olmaya tahammül edemez aksine ortaklaşa sevgi yatırımında bulunmaya ve ilişkiye katkıda bulunmaya çalışır.

  • Biri star diğeri hayranı rolünde olan ilişki:

Bu tür ilişkide genellikle bir taraf alıcı diğer taraf verici halindedir. Alan taraf oldukça bencil, veren kişi görevi halinde kendi mutluluğunu ya da zevkini gözetmeksizin hizmet halindedir. Dünyanın yörüngesinde dönen ay gibi benzetmesi bu ilişkiyi tarif etemek için uygun bir ifade olacaktır. Fakat bir gün hayran rolünde olan kişi bıkabilir çünkü o kişinin de sevilmeye, önemsendiğini ve değerli olduğunu hissetmeye ihtiyacı vardır. Alma verme dengesinin kurgulanılmadığı ilişkilerin uzun sürmesi oldukça zordur.

  • Zeka seviyesinin yakın olmadığı ilişkiler:

İki kişi birbirlerinin dış görünüşlerinden fena halde etkilenip sonrasında aşık olabilirler. Müthiş cinsel hayatları ve birbirlerini her an isteme halinde olabilirler. Fakat burada belli bir süre geçtikten sonra konuştuğunuz konuşları, işinizi ilgi alanınızı paylaşamadığınız, ortak bir sohbet geliştiremediğiniz bir ilişki yavanlaşmaya başlayıp, hormonların azalmaya başladığı süreçte beraberlikte solup gidecektir.

  • Hayat enerjileri ve amaçları aynı olmayan çiftler:

İlişki sadece aşk demek değildir. Beraberliğin belli başlı ihtiyaçları vardır. Örneğin, çiftin biri gezmeyi dolaşmayı seviyorken diğeri evde oturup kitap okumayı seviyorsa, burada büyük bir uyum sorunu var demektir. Bu ilişki tipine bir başka örnek de bir tarafın çocuk isteyip, diğerinin istememesi de problem olabilir. Çiftlerin yaşam biçimi ve hayattan istekleri benzeş olmalıdır.

  • Büyük yaş farkının olduğu ilişkiler:

İlk başlarda mükemmel giden bir ilişki gibi görünebilir çünkü bir tarafın olgunluğu diğer tarafı alttan almayı kolaylaştırabilir. Aynı zamanda hayat ile ilgili çok şey de öğretebilir. Fakat, beraberlik yıllar içinde yaşlı olan kişinin çok daha yaşlandığı halinde sevgililikten çıkıp annesinin ya da babasının bakımını üstleniyormuş gibi bir hal içinde kalma durumunda, genç olanın ihtiyaçları karşılanmamış olacaktır.

  • İki dominant karakterin olduğu ilişki:

İki güçlü karakterin beraberliği benzeş olabilir ama karşılıklı ilham verici olmayacaktır. Birbirini tamamlayan karakterler ancak uzun süreli birliktelik kurabilirler. Dominant insanlar genelde liderlik ederler, iki liderin bir arada bulunması ve yönetmek istemesi uyumsuzluk yaratacaktır. Liderler genelde hep önceliğin kendilerinde olmalarını isterler. İki lider çokça çatışacaktır.

  • Duygusal olarak dengede olmayan ilişkiler:

Çiftlerin sürekli kavga ediyor olması ya da hakaret içeren sözlerle birbirlerine konuşmaları o beraberliğin içinde olamaz hale getirir. Bir deliler gibi seviyor birden sıkılmış yalnız kalmak istiyor modu, güveni sarsacaktır.

  • Sınırlarını bilmeyen ve birbirini malıymış gibi gören eşler:

Sevgilinizin telefonunu karıştırıyorsanız, sosyal medya ve email şifrelerini bir şekilde öğrenip takibe aldıysanız, geçmiş olsun! Hem sizin için hem de sevgiliniz için büyük bir ızdıraba dönüşecektir. Kapana sıkışmışlık hali kişiyi bunalıma sokacaktır. Her hareketini sorgulamak “Neredeydi, ne yaptı, kiminleydi, ne giyindi, ne yedi, ne içti, ne konuştu? gibi soruların uçuştuğu bir ilişkinin temeli maalesef oluşamamış demektir. Ne yaparsanız yapın sizin yanınızda, sizi sevdiğini ve değer verdiğini hissettiren, güvenin esas alındığı iletişimden yoksun kişilerin beraberlikleri uzun sürmeyecektir.

Konu ile ilgili sorularınız ya da paylaşacaklarınız varsa bana z.eylemsenkal@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Psikolog

Zeynep Eylem Şenkal