Vajina Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Büyüleyici ve Karmaşık Gerçek
Vajina, insanlık var olduğundan beri dünyaya gelmenin en yaygın yoludur. Bununla birlikte vajina Latince “kılıf, kın” anlamlarına gelse de öyle değildir. Vajina, pelvis içerisinde görünmeyen ve çeşitli şekil ve uzunlukta olan kastan oluşmuş tüp şeklinde bir yapıdır. Vajina aslında başlı başına kendi ekosistemi olan bir organdır.
Bir zamanlar gizemli olarak algılanmış, hatta kötülenmiş ve günümüzde hala yanlış anlaşılan vajinaya dair 5 büyüleyici ve karmaşık gerçeği aşağıda okuyabilirsiniz.
- Vajinal doğum daha sağlıklı olmayı sağlayabilir
Araştırmalara göre vajinal doğum bebeğin daha sağlıklı olmasını sağlayabilir. Bebekler hastane ortamı yerine evde doğum yapıldığında ve vajinadaki bakterilere maruz kaldıklarında daha sağlıklı olabilirler. Yale’de klinik ebelik profesörü yardımcısı Joan Combellick’e göre evde doğan bebekler vajinal mikrobiyoma daha fazla maruz kalıyor. Hastanedeki steril ortam ise yararlı bakterilerin çoğunun yok olmasına neden olabiliyor.
- Diğer hayvanların vajinaları da insanlarınki gibi faydalı olabilir
Araştırmacılar, farelerin ve diğer hayvanların yavrularının vajinadan geçerek doğduklarında sağlık açısından başka faydalar elde ettiklerini gördüler. Kaliforniya Üniversitesi’nde bütünleştirici biyoloji ve fizyoloji okuyan doktora sonrası araştırmacı Helen Vuong çalışmasında anne farenin mikrobiyomunun, yavrusunda aksonların oluşumunu etkilediğini ve yavrunun çevresini algılama becerisini etkilediğini gördü. Aksonlar, sesler ve kokular gibi duyusal bilgileri iletmek için önemlidir. Bu da farelerin yaklaşan yırtıcıları duymasını ve yakınlardaki yiyecekleri koklamasını sağlar. Ancak fareler üzerinde yapılan araştırma insanlarda da aynı etkinin görülüp görülmediği hakkında bir bilgi vermiyor.
- Adet dönemi çevre dostu olabilir
Kadın vücudu o ay hamile kalmadığında rahim içinde biriken kan ve diğer materyallere ihtiyaç duymaz. Bu noktada rahim içerisindeki her şeyi vajinal kanaldan aşağı gönderir. Adet kanamasına yardımcı olmak vajinanın en zor görevlerinden bir tanesidir. Bununla birlikte Clarkson Üniversitesi’nde sürdürülebilir çevre sistemleri profesörü olan Susan Powers’a göre adet kanaması nedeniyle çevreye zarar vermek gerekmiyor. Powers, yaptığı bir araştırmada anketine verilen yanıtlara göre bir kadının yılda 240 tampon ya da hijyenik ped kullandığını belirledi. Yeniden kullanılabilir adet kapları ise tüm bu atıkların önüne geçmeye yardımcı olur. Aynı zamanda imha edilmesi de tampon ya da pedlere göre doğa üzerinde çok daha az etkiye sahiptir.
- Vajina cinsel zevkten tek başına sorumlu değildir
Rutgers Üniversitesi-Newark’ta psikolog olan Barry Komisaruk’a göre vajinanın içteki ucunda vajinal zevkin önemli bir kaynağı olabilecek rahim ağzı bulunuyor. Buna göre rahim ağzı belli bir basınç ile uyarıldığında kadınların yüzde 84’ü bunu hissedebiliyor. Bilim insanlarına göre rahim ağzı cerrahi olarak alınmış kadınların vajinalarında cinsel duygular tam da bu sebeple ortadan kalkıyor olabilir.
- Vajina cinsel kimlikle doğrudan bağlantılı değildir
Pek çok insanın vajinası vardır. Ancak vajinası olan tüm insanlar kendilerini kadın olarak görmüyor. Boston Üniversitesi tıp profesörü Carl Streed ve Harvard Üniversitesi jinekoloji profesörü yardımcısı Frances Grimstad’a göre vajinayla doğan bazı kişilerde testis olabiliyor ya da erkeklik hormonu olan testosteron yüksek miktarlarda üretilebiliyor. Bu nedenle cinsiyet belirlemesinde insanları kadın ve erkek olmak üzere iki kategoriye ayırmak “eksik ve yanlış” olabilir. Yani yalnızca vajinaya göre kadınlık belirlenemez. Bazı kadınların vajinası yoktur ve vajinası olan bazıları ise kadın değildir.